10 yaşındaki bir çocuk orucunu bozarsa günah olmaz. 10 yaşındaki bir çocuk için din üzerinde herhangi bir mesuliyet yoktur çünkü daha ergenlik çağına erişmediği için dinen herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Sonuç olarak oruç, kişi mükellef olunca üzerine farz olur. Henüz mükellef olmayan bir çocuk oruç tutmakla yükümlü olmaz. On beş yaşına gelen biri çocukluktan çıkmış olur. Bundan önceki dönemde çocuk dayanabildiği kadar oruca alıştırılır.
Selam! 12 yaşındaki çocuk, ergenlik çağına girmişse orucunu bozması günahtır ve 61 gün kaza tutması gerekir.
Anne ve babanın çocuklarını alıştırmaları gereken yaş ise oruca güç yetirdikleri yaştır, buda çocuğun bünyesine göre değişir ancak alimler 10 yaş olarak sınırlandırmışlar. El Kharki: “şayet çocuk on yaşında ise ve oruca güç yetirirse orucu geçerli olur” demiştir.
Çocuklarda orucun faz olması ergenlik dönemine girildiğinde başlar. -Buna göre çocuk ergenlik dönemine girmemişse ve orucu neden tutulduğunu,önemini idark edemiyorsa bozulmaz. -Ama bunun tam tersi ise bozulabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Her çocuk oruç tutmalıdır, diye bir şart yoktur. Uzun süren açlık bazı çocuklarda; halsizlik, yorgunluk, uyku hali, baş dönmesi ve ağrısı yahut bayılmalara sebebiyet verebilir. Aynı zamanda uzun süre susuz kalmanın verdiği etkiyle tansiyon düşmesi de yaşanabilir.
Hata ile yapılırsa sıkıntı olmaz. Sadece daha sonra istediğiniz bir zaman bugünün kazasını tutmanız gerekir. Belirli bir gün verilmemiş kaza orucunu ne zaman isterseniz tutabilirsiniz.
Çocuk Koruma Kanunu'na göre 18 yaşını doldurmamış her birey çocuktur, daha erken yaşta ergin olsa bile.
İlk günler çocuklar sahura mutlaka kaldırılmalı, fakat iftara kadar beklemeden öğlen ya da öğleden sonra bir öğün etli sebze yemeği, bulgur, ayran, tereyağı, bakliyat gibi tok tutacak özellikte yemek yenmeli, mutlaka su içilmeli ve bu şekilde vücudun alışmasına fırsat verilmelidir.
Oruç ibadetinin henüz farz olmadığı çocukların öğlen saat 12'ye kadar yemek yemeden beklemesidir. Bir nevi oyunumsu olan bu deneyimle çocuklar oruca alışma sürecini yaşar.
ORUÇ TUTAMAYANLAR İÇİN FİDYE FİTRE
Ramazan fidyesi zekat verilen kişilere verilebilir. Yani bireyin kendi torunu veya çocuğuna fidye vermesi mümkün değildir.
Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur.
Mücahit Öztürk Hoca'mın da ifade ettiği gibi “Çocukları oruca alıştırmanın en doğru ve kolay yoludur. Direkli oruçta bir ya da iki kez mola verdiğiniz molalar, oruca dayanamayacak küçük bedenlere bir ön alıştırma ve ısındırma olur. Aynı zamanda bu direkler ile aileye sevap kazandırılır ve evi ayakta tuttuğu söylenir.
Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır.
Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir. Bu nedenle küfür etmek orucu bozmaz ancak sevabına zarar verir. Bu nedenle oruç tutan kimselerin küfürden kaçınmaları gerekir.
10 yaşındaki bir çocuk orucunu bozarsa günah olmaz.
10 yaşındaki bir çocuk için din üzerinde herhangi bir mesuliyet yoktur çünkü daha ergenlik çağına erişmediği için dinen herhangi bir yükümlülüğü bulunmaz.
Tekne orucu bir Anadolu geleneğidir. Bütün gün oruç tutamayan çocukların, günün sadece bir bölümünü oruçlu geçirmesi 'Tekne Orucu' olarak adlandırılmış.
Oruçluyken adet olunca oruç bozulmaktadır; yani oruçluyken adet olunca oruç bozulur mu sorusunun cevabı nettir ve evettir. Kadınlar regl süresi bittiğinde sonrasında orucunu kaza etmesi gerekir. Yani kişinin iftar vaktine kadar oruçlu durması gerekmez.
15 yaşına gelmiş olmasına rağmen çeşitli sebeplerden sayılan belirtilerin ortaya çıkmadığı gençler ergen olmuş kabul edilir ve oruç farz olmaya başlar. Ergenlik dönemi öncesinde olan çocuklar için farz olmayan oruç tutmak, tekne orucu şeklinde tutulabilir.
Genelde 2 yaşında çocuklar 2'ye, 3 yaşında ise 3'e kadar anlamını bilerek sayabilirler. Bazı çocuklar 10'a kadar sayabilmektedir ancak bu genelde anlamlarını bildiklerinden değil sayıları ezberledikleri içindir. Okul öncesi dönemde çocuklar sayıları ve geometrik şekilleri ilgi çekici bulurlar.
Orucu kasten, yani mazereti olmadığı hâlde bilerek bozmak, Ramazan'ın hürmetine saygısızlıktır ve büyük günahtır.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir. Eğer kişi oruçlu iken bilerek ve isteyerek bir kişi ile öpüşür ise orucu bozulur ve bunun sonucunda kefaret orucu tutması gerekir.
Bir orucun bozulduğu gün için tutulur. Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).
Keffâret orucu tutan bir kimse yolculuğa çıktığında, keffâret orucuna ara verebilir mi? Başlanan bir Ramazan orucunu meşru bir mazeret olmaksızın bilerek bozan bir kimsenin gücü yetmesi hâlinde peş peşe iki kamerî ay veya altmış gün keffâret orucu tutması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri