Teorik olarak, adet gördüğünüz yani yumurtalıklarınız çalıştığı sürece istediğiniz yaşa kadar hamile kalabilirsiniz.
Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz. Doğurganlık duruma kadına göre değişecektir. Hamile kalma yeteneği kadında ve erkekte birçok unsura göre değişir. Yani kadınlar için hamile kalma yaşı gibi bir aralık yoktur.
Hamilelik, ilk adet döneminden (menarş) önce olabilen ancak genellikle adetlerin başlamasından sonra ortaya çıkan yumurtlamanın başlamasından sonra cinsel ilişki ile ortaya çıkabilir. İyi beslenmiş kadınlarda ilk regl genellikle 12-13 yaş civarında gerçekleşir.
Kadınlar adet dönemlerine başladıklarında ergenlik döneminden menopoza girene kadar hamile kalabilir ve çocuk sahibi olabilirler. Ortalama bir kadının doğurganlık yaşı 12 ile 51 yaş arasındadır. Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır.
Yaş faktörü kadınlarda gebe kalmayı etkileyen en önemli unsurdur. En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Yumurtlama bir sonraki adet başlangıcından 14 gün önce gerçekleşmektedir. Aynı şekilde adetten önceki 12-18 gün arasında da meydana gelebilir. Regl döngüsü 35 günse 19 ile 25. günde doğurganlık dönemi olabilir. Eğer 23 günlük bir döngü varsa 7 ile 13. günler arasında yumurtlama gerçekleşebilir.
Anne olmak için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğu belirlenmiştir.
18 yaşından küçük bireyler çocuk olarak tanımlanır. Çocuğun gebe kalmış olması cinsel istismardır. Çocuğun cinsel istismarı Türk Ceza Kanunu'nda yasaklanmış ve ceza gerektiren bir suç olarak tanımlanmıştır.
Günümüzde 18 yaş altındaki herkes çocuktur ve çocukların evlenmesi ya da çocuk sahibi olması Çocuk Hakları Sözleşmesine aykırıdır.
Gebeliğin oluşması için ne yazık ki penisin vajinaya girmesi şart değildir. Kadın ve erkek çıplak iken vajinanın üzerine boşalma olursa ya da boşaldıktan sonra meninin az bir kısmı dahi vajinal bölgeye bulaşırsa, hareketli olan sperm hücreleri vajinadaki ıslaklığın da yardımıyla ilerleyip yumurtayı dölleyebilir.
Ancak yine de titiz olan kadınlar için sürtünme ile hamile kalınır mı sorusu merak konusu oluyor. Çiftler genellikle gebelik ortaya çıkmaması adına sürtünmeyi tercihe diyorlar. Ancak sürtünme ile hamile kalma olasılığı vardır. Bu olasılık çok düşük olsa da çiftler sürtünme ile yakınlaşırsa meni sıvısı rahme ulaşabilir.
Bir kadın için aslında en uygun doğurganlık yaşı 18-24 yaşlar arasıdır. Gebelik yaşı ertelendikçe kısırlık problemleri artmakta, gebelik süreci zorlaşmakta, gebelik ve doğumun komplikasyonları artmaktadır.
bulûğ çağına ulaşan kimseye bâliğ denir. ergenlik yaşı çocuğun vücut yapısına ve iklim şartlarına göre değişebilir. islâm hukukçularınca bulûğ çağının alt sınırı, erkekler için 12, kızlar için 9 yaş olarak belirlenmiştir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre kızlar ve erkekler, bulûğ çağına girdiğinde nikah kıyabilirler. Web sitesinde, nikah tanımı yapan Diyanet, bulûğ çağına girmiş olanların da dinen nikahlanabileceğini belirtti. Diyanet, bulûğ yaşının alt sınırını kızlarda 9, erkeklerde 12 olarak belirtti.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Düzenli, korunmasız şekilde cinsel ilişkiye giren genç kadınların gebe kalma şansı %20 iken, 35 yaşın üzerindeki kadınlarda ise bu oran daha düşüktür. Erkeğin yaşı da hamileliğin oluşumunda rol oynar. 40 yaş üstü erkeklerde, sperm sayısı ve hareketliliği azaldığı için gebelik şansı yaklaşık %25 oranında düşer.
Önemli olan yumurta çatlamasının olduğu günler başta olmak üzere düzenli cinsel birlikteliktir. Sperm hücreleri rahim içinde 48 saat kadar canlı kalabilir. Bu nedenle yumurta çatlaması beklenen günlerde saat hesabı yapmadan iki günde bir cinsel yaşam olması hamile kalma şansını belirgin olarak arttırır.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Balıkesir Ayvalık'ta yaşayan sınıf öğretmeni Işıl Özelli, 22 yaşında evlendi. Ancak yumurtalıklarında oluşan genetik bir hastalığı vardı. Çocuğu olmayınca çözümü tüp bebek tedavisinde aradı.
Doğru zamanda yaşanan ilişki ile tek seferde hamile kalma ihtimali olsa da bu her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen çiftlere eğer kadının yaşı ve çiftlerin sağlık durumları uygunsa 1 yıl beklemeleri önerilir. Ancak anne ve baba olmak isteyen çiftler için bu süre fazla uzun gelebilir.
Bebek sahibi olmak isteyen çiftler çok sık cinsel ilişkiye girmek yerine, yumurtlama gününü takip etmeli, özellikle de yumurtlama gününü ortaya almak koşuluyla 2-3 öncesi ve 2-3 gün sonrası şeklinde o hafta daha sık, 2-3 günde bir cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansını artırmalıdır.
Erkek Bebek
Seyrek ilişki ve ovülasyondan 10 gün önce kesinlikle ilişkiye girmeyin. Ovülasyonun olduğu gün ya da ovülasyondan 1-2 gün sonra birleşme. Daha hızlı olan erkek sperm hücreleri (Y) yumurtaya daha önce varacaklardır. Boşalmanın sayısı az olmalıdır.
Kadınların çoğunda, yumurtlamanın gerçekleştiği süreçte alt batında ağrı ve kramplar olabilir. Döllenen yumurta rahime doğru yol alırken çok hissedebilen kadınlarda kramplar yaşanmasına neden olabilir. Her kadında hissedilir diyemeyiz ama ağrı eşiği düşük kadınlarda his daha fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri