Plağı gece yatmadan önce takıp kullanmanız gerekir. Eğer günlük yaşam içerisinde de diş gıcırdatma ya da sıkma gibi sorunlar yaşıyorsanız gün içinde de kullanmanız uygundur. Diş plağı dişlerinizde oluşabilecek aşınmaları ve çenenizdeki kaymanın engellenmesini sağlanmasında yardımcı olur.
Gece uyurken kullanılan plaklar dişleri korumak için etkili bir seçenektir. Asıl tedavi hastanın stres faktörlerinden uzak durmasıdır. Bruksizm hastalığı asıl olarak ruhsal kökenli fiziksel rahatsızlıklar gruba girmektedir. Bruksizm tedavisinde gece plağı yerine çiğneme kaslarına botoks uygulaması da gerekebilir.
Şeffaf plaklar yemekler dışında gece uyurken de dahil olmak üzere tüm gün boyunca takılmalıdır. Hasta plakları günde en az 20-22 saat boyunca kullanmalıdır.
Diş plağı, çenede meydana gelen disk yer değiştirmesinin tedavisinde de oldukça etkilidir. Kullanımı, yapılış amacına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 hafta boyunca gece ve gündüz olmak üzere, daha sonra ise sadece ağrı hissedildiğinde takılması tavsiye edilir.
Ancak genel olarak 6 ay ile 3 yıl arasında kullanılabilmektedir. Bu süre üzerinde etkili olan faktörler aşağıdaki gibidir: Diş gıcırdatmanın şiddeti. Sahip olduğunuz gece plağının kalitesi ve türü
İlgili 40 soru bulundu
Gece plağının kullanım süresi de önemlidir. Gün içinde 24 saatlik zaman diliminde, 12 saatten fazla kullanmamak gereklidir. Plaklar günde en az dört saat takılmalı ve ayda 21 gün kullanımı sağlanmalıdır.
Şeffaf plaklarınız takılıyken sıcak olmayan içecekler tüketilebilir. Sıcak içecekler kullanılan plağın formunu bozabildiği için tavsiye edilmemektedir. Şeffaf plaklar takılıyken atıştırmalık dahi olsa hiçbir şey yememeniz plağın zarar görmemesi açısından önem arz etmektedir.
Öğr. Üyesi Çelebi, halk arasında diş sıkma ve gıcırdatma diye bilinen bruksizm rahatsızlığının tedavisinde kullanılan diş plaklarına ilişkin yaptığı açıklamada, gece plaklarının hijyenine dikkat edilmediği zaman dişlere zarar vereceğini bildirdi.
Kişiye özel olarak üretilmesi ve farklı malzemelerden yapılabiliyor olması sebebiyle gece plağı fiyatları 400 TL ile 800 TL arasında 2022 yılında değişkenlik gösterebilmektedir.
Soğuk veya ılık suyla yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayarak kolayca temizlenmelidir. Böylece gece uyku sırasında plak üzerine yapışmış tüm kalıntılar giderilmiş olur. Bakterilerin çapraz bulaşmasını önlemek amacıyla sadece plakta kullanılacak olan bir diş fırçası kullanılmalıdır.
Gece plağını kullandıktan birkaç gün içerisinde etkisini büyük ölçüde görürsünüz. Plağı gece yatmadan önce takıp kullanmanız gerekir. Eğer günlük yaşam içerisinde de diş gıcırdatma ya da sıkma gibi sorunlar yaşıyorsanız gün içinde de kullanmanız uygundur.
Yatmadan önce dişe yerleştirilen plaklar da , sabah yıkanır, kutusuna yerleştirilerek özenle saklanır. Gece plağının gündüz kullanılması mümkün olmadığı için, gündüz de diş gıcırdatma şikayetinden muzdarip olanlara uygun bir tedavi yöntemi değildir.
ŞEFFAF PLAKLARI GÜNDE KAÇ SAAT TAKMAM LAZIM? Şeffaf plakları günde ortalama 18 saat takmanız gerekir. Sadece yemek yerken ve önemli bir durumda en fazla 1-2 saat süre zarfında çıkartmanız önerilmektedir.
Çene ve diş sağlığı açısından önemli bir koruyucu olan gece plağı zararları olup olmaması ile de merak edilmekte. Gece plağı bazı kişiler tarafından, ağızda yaraya neden olması gibi şikayetlerle gündeme gelebilir ancak bu nadirdir. Gece plağının kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur.
Gece plağı ya ya temporomandibular eklem splinti alerji yapar mı? Bu materyaller bazı hastalarda alerjiye neden olabilir, bu gibi bir durumda hastanın hekimini bilgilendirmesi gerekir.
Mikrobiyal Dental Plak:
Bakteri plağı, her gün yeterli ağız bakımı yapılıp temizlenmezse birikebilir. Uzun süre biriken plak içerisindeki bakteriler, kötü koku oluşmasına neden olabilir.
Genel olarak ''Splint'' ve ''Gece Plağı'' diye isimlendirilen yöntemler uzun dönemde daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ağız içerisinden kullanılan ve takılıp çıkartılabilen bu şeffaf apareyler birbirlerine benzemelerine rağmen temelde birbirlerinden tamamen farklıdır.
Şeffaf Plak Dişi Düzeltir Mi? Aşırı derecede çarpıklık ve yamukluk olan dişlerde şeffaf plaklar yerine daha iyi sonuç almak için metal diş telleri kullanılır. Şeffaf plaklar daha çok çocuk ve gençlerde yamuk dişlerin ve aralıklı dişlerin tedavisinde kullanılır. Dişi metal tellere oranla daha kısa sürede düzeltir.
Devlet hastanelerinin diş hekimliklerinde çene dişlerinize gece plakları ücretsiz yapılmaktadır.
Plakların lekelenmesine veya renk değiştirmesine neden olabileceği için plak takarken sigara içmek önerilmez.
Yiyecek kalıntılarını temizlemek için protez dişleri ılık suyla iyice yıkayın. Bir protez diş temizleyicisi kullanın. (Geleneksel diş macunu, çamaşır suyu, sirke ve sabun protez diş temizliği için tasarlanmamıştır ve bazı durumlarda zarar verebilir.
Tıpkı dişlerin kendisi gibi plakların da düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Her ne kadar 15 günde bir değiştirilse de ağızda durduğu boyunca şeffaf diş plağı temiz olmak zorundadır. Bunun için macun veya fırça kullanımı tavsiye edilmez. Plakların yalnızca suyla durulanması yeterlidir.
Şeffaf plakları yemek yerken çıkarmak gerekir mi? Yemeklerde plakların kullanımı uygun değildir. Yemek öncesinde çıkararak kutusuna konmalı, yemek sonrasında tekrar takılması gerekir. Invisalign şeffaf plaklar ağızdayken su içilebilir fakat su haricinde başka bir sıcak içecek ya da meşrubat içilmesi tavsiye edilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri