Enver Paşa komutasında başlatılan harekatta, yetersiz teçhizat, kış koşulları gibi nedenlerle donarak hayatını kaybeden askerler için "Türkiye Şehitleriyle Yürüyor" sloganıyla yürüyüş düzenlendi.
Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915'de sona erdi. Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi.
Sarıkamış Harekâtı (22 Aralık 1914), I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış'ta gerçekleşen kara çatışmalarından olup Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri taktik hatasıyla büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askeri girişimdir.
Allahuekber dağları, 37 bin şehit verilerek aşıldı ve Sarıkamış kuşatıldı. Sarıkamış kuşatma harekatı aşırı soğuk ve açlık yüzünden, hedef ele geçirilemeden, 5 Ocak 1915'de sona erdi. Osmanlı Ordusu bu dağlarda, 60 bini donma sonucu tam 78 bin şehit verdi.
Padişahın damadı olmasının da etkisiyle istediği kararı imzalatan bir düzenbaz Enver Paşa. Yine padişah damadı olan Yarbay Hafız Hakkı'nın da Sarıkamış öletinde Enver Paşa kadar suçu var.
İlgili 33 soru bulundu
Paşa'yı harekâta yönlendirenlerin başında, onun gibi "sarayın damadı" olan bir başka asker, Albay Hafız Hakkı Bey vardı. Enver Paşa'nın plânına göre, Üçüncü Ordu'nun bir kolordusu Allahuekber Dağları'nı geçecek ve Sarıkamış kuşatılacaktı...
Dağa çıkan subaylar arasında en kıdemlisi olduğu ve önemli faaliyetler gerçekleştirdiği için Enver Bey, bir anda “hürriyet kahramanı” olarak kabul edildi, İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin askeri kanadının en önemli isimlerinden birisi oldu.
Tümenler gayet ağır bir coğrafyada düşmanla mücadele ederek ilerlerken Enver Paşa, birliklerin Bardız'a ulaşmasını beklemeden taarruz emri verdi. Böylece düşmanı kuvvetli bir darbeyle yok etmek yerine birlikleri tek tek muharebeye sokarak ordunun Sarıkamış önlerinde erimesine neden oldu.
Kars. Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914'te başlayıp 15 Ocak 1915'te sona erdi. Allahuekber ve Soğanlı dağları ile yörede dondurucu soğuklarda Mehmetçiğin vatan için fedakarca görev yapıp şehadeti göze aldığı harekatta, dondurucu soğuklar ve çatışmalar nedeniyle binlerce asker şehit düştü.
1919-20 yılları arasında Türk askeri mahkemelerinin bir mahkeme oturumu. İttihat ve Terakki liderleri Enver Paşa, Cemal Paşa, Talât Paşa ve diğerleri, savaş zamanı hem Ermenilerlere hem de Rumlara katliam ve vurgunculuk suçlamasıyla nihayetinde ölüme mahkum edildi.
Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Türkistan'a geçen Enver Paşa 4 Ağustos 1922 tarihinde Ruslara karşı çarpışırken ölmüştür. Tacikistan'ın Belcivan kasabası yakınlarında Çegan Tepesi'nde toprağa verilmiştir.
Tarihe nereden bakarsak gerçek odur" dedi ve ekledi: "Enver Paşa; 1907'de eşkıya, 1908'de hürriyet kahramanı, 1914'de Başkomutan vekili, 1918'de sürgünde bir komutan, 1923'de vatan haini ilan edildi."
Enver Paşa; Türk Ordusunun Ruhudur. 1.Dünya Savaşında kazanılan 3 büyük savaşta da var olan kişidir. Kafkas İslam Ordusunun Bakü zaferi, Kutül Amera Zaferi ve Çanakkale Zaferinde Osmanlı Devletinin Harbiye Nazırıdır. Hürriyet Kahramanı, Edirne Fatihi, Türkistan özgürlük mücadelesinin korbaşısı Şehit İsmail Enverdir.
Bu sırada Sarıkamış, Selim ve Kars arasında toplanan Rus ordularını imha planıyla Enver Paşa komutasında meşhur Sarıkamış Harekâtı başlamıştır. Ağır kış şartları nedeniyle tabiatla düşmanlardan daha çok mücadele mecburiyetinde kalan ordumuz yenilgiye uğramış ve Türklüğün lehine felaketle neticelenmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarının karşı karşıya geldiği Sarıkamış Harekatı, işgal altındaki Kars, Ardahan ve Batum'u vatan topraklarına geri kazandırmak amacıyla, Enver Paşa komutanlığında 22 aralık 1914 yılında başlar.
Sarıkamış Harekatı, Osmanlı İmapratorluğu tarafından büyük bir hüsranla sonuçlanmış askerin kış şartlarına uygun donanıma sahip olmaması ve sert kış koşulları nedeniyle harekat başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
hengâmede Kazım Karabekir komutasındaki ordumuz ileri harekâta geçerek 12 Mart'ta (1918) Erzurum, 16 Mart (1918 ) Horasan, 5 Nisan (1918)'da Sarıkamış, Kızılkilise-Verişan-Başköy e dayanmış, 14 Nisan (1918)'da Batum ve 26 Nisan (1918)'da Kars'ı 5 ele geçirdiyse de, 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesiyle geri çekilmek ...
Osmanlı ve Rus orduları arasında geçen Kafkas Cephesi muharebesinin en önemli dönüm noktası olarak bilinen Sarıkamış Harekatı'nda çatışma, hastalık ve dondurucu soğuklar nedeniyle şehit düşen Türk askerleri, harekatın 105'inci yılında anılacak.
Kazım Karabekir komutasında ileri harekâta geçip Erzurum, Sarıkamış, Kars ve Batum'u ele geçirerek ilerleyen Osmanlı Ordusunun Başkomutan vekili, meydana gelmiş tüm olumsuzluklara rağmen yine Enver Paşa, Padişah ise Sultan Reşat'tır. Gelişmelere bağlı olarak Enver Paşa, Erzurum'a gelir.
Rusya'da Bolşevik ihtilalinin gerçekleşmesi ve Rus ordusunun dağılması üzerine, Enver Paşa Erzincan, Trabzon ve Erzurum'u Rus işgalinden kurtarır, Sarıkamış'ı zapt eder; 1878'den itibaren Rusların elinde bulunan Kars, Ardahan ve Batum'a girer.
Padişah ve hükümet yetkilileri ile görüştükten sonra İskenderiye'ye gitmek üzere 10 Ekim 1911'de İstanbul'dan ayrılan Enver Bey, Mısır, Bingazi ve Tobruk'ta Arap liderlerle çeşitli temaslarda bulunduktan sonra 1 Aralık 1911'de Aynülmansur'da askerî karargâhını kurdu.
İsmail Enver Bey, baba tarafından soyu Kırım Türklerine ve yedinci ceddinden soyu ise Gagavuz Türklerine dayanan bir şahsiyettir. Ceddi Abdullah Bey, o dönemde Müslüman olmuş ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Çarlık Rusyası karşısında gerilemeye başlamasıyla Kırım'dan Balkanlar'a, oradan da Anadolu'ya hicret etmiştir.
Enver Paşa 1903 yılında topçu yüzbaşısı olarak Manastır'a gönderildi. Burada Bulgar çetelere karşı savaşarak dağda eşkıyalık ve gerilla taktikleri hakkında tecrübe kazandı. İttihat ve Terakki ile ilişkisinin ortaya çıkarılması üzerine devlete isyan ederek Niyazi Bey'den hemen sonra 1908 Haziranında dağa çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri