Şunu bilmemiz gerekir: bebekler soğuktan ve üşümekten hasta olmaz, mikrop ile karşılaşırsa hasta olur. Kışın sık görülen soğuk algınlığı, grip, boğaz enfeksiyonu, bronşit gibi kış hastalıklarının nedeni virüslerdir, bazen de bakterilerdir. Banyo sıcaklığı ve su sıcaklığı uygun ise banyo yapmaktan hasta olunmaz.
Bebeğin üşüyüp üşümediğini anlamanın en hızlı ve pratik yolu bebeğin ensesine ya da göğüs kısmına dokunmak. Bebeğin ensesi ya da göğsü normalden soğuksa bu durum büyük ihtimalle bebeğinizin üşüdüğüne işaret ediyor. En garanti yöntem ise bebeğin vücut sıcaklığını termometre yardımıyla ölçmek.
Bebekler uyurken hareket ederek veya dönerek üstünü açabilir. Gece boyu üstü açık kalan bebekler üşüyebilir. Ancak endişelenmenize hiç gerek yok. Bebeklerin bulundukları oda sıcaklığına göre özel olarak üretilen uyku tulumları onların gece uykusu sırasında üşümelerini engeller.
Sorusunun cevabına bakacak olursak: Vücut sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte bebeğin üşüdüğünü ona dokunarak anlayabilirsiniz. Bebeklerin genel olarak vücut ısıları 36,5 ve 37,5 dereceleri arasında değişir. 36,5 altında bir sıcaklık görüyorsanız, bebeğiniz üşümüş olabilir.
Peki bu durumda bebeğin üşüdüğünü nasıl anlarız? Bebeğin üşüyüp üşümediğini en pratik şekilde onun ensesine ya da göğüs kısmına dokunarak anlayabilirsin. Eğer normalden soğuksa bebeğin üşüyor olabilir. Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır konusunda en garanti yöntem ise vücut sıcaklığını bir termometre yardımıyla ölçmek.
İlgili 42 soru bulundu
Bebeklerde soğuk algınlığının ilk belirtileri, çoğunlukla burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olarak görülerek, başlangıçta şeffaf olan daha sonra koyulaşıp sarı veya yeşil bir hal alan burun salgısıyla anlaşılır.
Ancak, eğer evin içinde klima çalışıyorsa ve bebeğin ayakları soğuyorsa ince çoraplar giydirebilirsin. Gece uyurken de aynı durum geçerlidir. Eğer bebeğinin odası soğuksa ve ayakları soğuyorsa çorap giydirebilirsin.
Bebeklerin hastalık belirtileri arasında ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma, ishal, öksürük ve burun akıntısı yer alır. Yenidoğan bebeklerin ateşleri 38 derecenin üzerinde olduğunda, hemen bir doktora başvurulması gerekir. Ayrıca, bebeklerde halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler de dikkat çekicidir.
Bebeğin salgılarının su ile sulandırılması ve varsa ateşinin düşürülmesi nezleye en iyi gelen şeydir. Nezlede ilk 48 saat süresince yüksek ateş görülebilir. Bu durumda bebek ince giydirmeli ve ılık bir banyo yaptırılmalıdır. Bebek çok huzursuz ve ateşi 38°C'nin üzerindeyse ateş düşürücü ilaç verilebilir.
Bu aylarda yaşanılan bazı belirtiler gribe benzemektedir. Bebeklerde grip belirtileri arasında ateş, burun akıntısı ve kesik öksürükler ilk sırada yer almaktadır. Bebeğin huysuz tavırlar sergilemesi de bir rahatsızlığı olduğunun belirtileri arasındadır.
Bebeğiniz için en sağlıklı olansa her zaman pamuklu olan uyku tulumlarıdır. Oda sıcaklığı 16 derece ve altı olmadığı sürece bebeğinizi uygun TOG değeri belirlenmiş pamuklu bir uyku tulumuyla yatırmanızı tavsiye ederim. Ama 16 derece ve altı oda sıcaklığında polar olanları da tercih edebilirsiniz.
Bebeğin odasında sıcaklık 22-23 derece idealdir. Merkezi ısıtma sistemleri nedeniyle hava aşırı kurumuşsa, bebek odasında ıslak bir parça havlunun kurudukça ıslatılarak bulundurulması sorunu çözecektir.
22-23 derece ortam ısısı mevcut ise 1.0 tog uzun kollu body ve tulum tercih edilmelidir. 24 derece ortam sıcaklığında bebeğinize sadece uzun kollu bir body giydirmeniz yeterli olacaktır.
Bunun sebebi bebeklerin uç kısımlarında kan dolaşımının fizyolojik olarak daha zayıf olması nedeniyledir, yani normal bir durumdur. İstenirse çorap, eldiven veya patik giydirilebilir ama kıyafet veya sıcaklık artırılmasını gerektirmez.
Bu durum sadece bebekler için değil yetişkinler için de geçerlidir. Bebeklerin dolaşım sistemleri doğduklarında tam gelişmediği için ellerinin ve ayaklarının soğuk olması doğal bir durumdur. Bebeğin üşüyüp üşümediğine ellerinden ayaklarından değil, ense, göğüs ve sırtından bakılmalıdır.
BEBEK SOĞUKTA UYUMALI
O nedenle bebeklerin yaşadığı ortamın serin olması çok önemlidir. En uygun sıcaklık 20-21 derece olmalı, daha üzerine çıkmamalıdır. Bebek uyurken çok fazla giydirilmemeli, başına şapka takılmamalıdır.
Kuluçka dönemi bittikten sonra hastalığın görülme süresi ise genel olarak 1 haftadır. Ancak bu süre, küçük çocuklarda 7 günü geçebilir. Bunun temel sebebi bebeklerin bağışıklığının yetişkinler kadar sağlam olmamasıdır. Komplikasyonun oluşmadığı durumlarda bebeklerde soğuk algınlığı, 10 ila 14 gün arasında geçmelidir.
Önemli olan hiç hasta olmamak değil, enfeksiyon dönemlerini en hasarsız şekilde atlatmaktır. Çocuğunuz hasta dahi olsa banyo rutinini aksatmayın, hatta daha sık suyla temas ettirin.
Hastalığın kuluçka süresi 24 - 72 saattir. Soğuk algınlığının süresi genellikle 1 hafta kadardır. Küçük çocuklarda bu süre uzayabilir. Nezle sıklıkla grip hastalığı ile karıştırılır.
Çocuğunuzdan Islık Benzeri Ses Geliyorsa…
Özellikle çocuklarınız nefes alırken hışıltılı ya da ıslık sesine benzer sesler çıkarıyorlarsa mutlaka bir hekime gitmelisiniz. Hışıltı veya bilimsel adıyla "vizing", akciğerlere bağlanan orta ve küçük soluk borularının daralmasına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum.
Bebeğiniz hastalık nedeniyle normalden daha fazla uyuyabilir: Bebeğiniz Hasta olduğunda gün boyunca daha fazla uykuya ihtiyaç duyacaktır; Hastalıkla savaşmak için çalıştığı için vücut yorgun düşecek ve bu yüzden daha fazla uykuya ihtiyaç duyacaktır.
Öncelikle 'hastalık, sütten bebeğe geçer' inanışı yanlıştır. Grip ve soğuk algınlığı, sütle bebeğe geçmez. Ancak solunum yoluyla geçer. Bu nedenle gripken emziren anneler aşağıdakilere dikkat etmeli…
Çorap ile yatmak, çorap lastiklerinin uzun süre baskısı sonucu “periferik” dolaşımı olumsuz etkiler, yani o bölgedeki kan dolaşımını bozar. Kan dolaşımının bozulması ayakta morarmalara, derinin kurumasına ve uzun vadede tırnaklarda şekil bozukluklarına bile neden olabilir.
İşte sizler için yazdığımız bebeğinizi dışarıdaki sıcaklığa göre nasıl giydirmeniz gerektiğinin yolları… 30-25 derece: Bu sıcaklıklarda bebeğinize bebek bezinin üstüne şort ve kısa kollu t-shirt giydirip güneş gözlüğü takabilirsiniz. Unutmayın açık renkler koyu renklere göre bebeğinizi daha serin tutacaktır.
Isıya oldukça duyarlı oldukları bu sürede elleri, burunları ve özellikle kafaları çok üşür. Vücut ısısının büyük bir kısmı baştan kaybedilir. Bu nedenle yaz aylarında da, tıpkı kış mevsiminde olduğu gibi bebeğinize şapka takmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri