Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Genellikle pamuklu kumaştan üretilen ve büyük çoğunluğu beyaz olan iç çamaşırları, 90 derecede yıkanarak derinlemesine temizlenebiliyor.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Yüksek sıcaklıklarda yıkanan koyu renkli giysiler çekme veya renk bozulmasına neden olabilir. Ayrıca, su sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, koyu renkli giysilerde solma ve kanama sorununun o kadar yaygın olduğuna dikkat edilmelidir. Açık renkli giysiler genellikle 30-40 derece veya soğuk suda yıkanabilir.
Sıcak soğuk demeden hayatlarına devam edebilirler; bazı bakteriler -100 derecede yaşayabilirken, bazıları 100 derecenin üstünde bile yaşayabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir. Bol su ile temizlenenler deformasyona uğramaz ve uzun süre kullanılabilir. Yüksek sıcaklıkta yıkanan havlular ise çabuk sertleşir ve yapısı bozulur.
Külot ve şort gibi iç çamaşırları, kumaş türüne göre 40-90 derece aralığında yıkanır.
Kot Pantolonu Çamaşır Makinesinde Yıkamak İçin
Kot pantolonu ters çevirerek makineye atın. Makinenin yıkama programı ne kadar soğuk ve kısa olursa kotlar için o kadar iyidir. Denim pantolon üzerindeki yıkama talimatını dikkate alarak işlem yapın. 30 derece ve hassas program genellikle kotlar için idealdir.
Battaniye İçin Uygun Program Seçimi
Türünden bağımsız olarak her battaniye için risksiz su sıcaklığı 30 ile 40 santigrat derece arasındaki değerlerdir. 40 santigrat dereceden yüksek sıcaklıklar battaniye yapısına zarar verir. Battaniye yıkarken mümkünse toz deterjan yerine sıvı deterjan kullanın.
Beyaz çarşaflarınızı 40 derecede yıkamanız yeterli olacaktır. Renklilere oranla beyaz çarşaflar çok daha fazla kir ve leke gösterebilir. Beyaz çarşafları 60 derecede de yıkayabilirsiniz. Buna karşın mümkün olduğunca bu dereceyi tercih etmemelisiniz.
Su Sıcaklığı 40 – 60 Derece Arasında Olmalı!
Çorapları 40 ila 60 derece sıcaklık arasında yıkamanız gerektiğini unutmamalısınız. Şayet çoraplarınız çok kirli ise ve 40 derece sıcaklıkta tamamen temizleneceğini düşünmüyorsanız bu durumda aşağıdaki yöntemi uygulayın!
Erkek sweatshirt modellerini 30 derecede yıkamalısınız. Özellikle pamuklu ve renkli ürünleri 30 derecenin üzerinde yıkamamaya özen gösterin. Aksi halde renginde ve bedeninde deformasyon yaşayabilirsiniz. 30 derece üstü bir ısıda yıkamanız, renklerinin solmasına ve bedenin çekmesine neden olacaktır.
Pamuklular: Beyaz pamuklular 80- 90 derece, renkliler ise en fazla 60 derece. Ketenler: Ön yıkama suyu sıcaklığı 25 -30 derece, ana yıkama sıcaklığı 50 -60 derece. Yünlüler: Yıkama suyu sıcaklığı 30 -40 dereceyi geçmelidir.
Elinde polyester kumaşlı bir ürün varsa ve yıkamak istiyorsan şu önerilerimize dikkat edebilirsin: Çamaşır makinesinde düşük derecede polyester kumaş yıkanabilir. Deterjan kullanarak temizliği kolayca yapabilirsin. İç giyim ya da dış giyim polyester kumaşlı parçalarını 30 derecede yıkaman önerilir.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Çamaşırın kumaşına bağlı olarak derece tercih etmek gerekir. Mesela yünlü olanların 90 derece yıkanması çekmelerine neden olacaktır. 90 derecede çamaşır çeker mi sorusuna kumaşlara göre yanıt vermek gerekir. 90 derece daha çok çok kirli ve sentetik çamaşırlar için tercih edilir.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Lastiksiz ve beyaz külotlar 90 derece sıcaklıkta yıkanır. Sonrasında da ütülenen çamaşırlar oldukça hijyenik bir şekilde kullanılabilir. Lastik olan külotlar 60 dereceden yüksek sıcaklıklarda yıkanmamalıdır. Renkli külotlar için ise 40 derece yeterlidir.
Sweatshirtlerin çamaşır makinesinde 30 derecede yıkanmaları tavsiye edilmektedir. Renkli ve pamuklu giyim ürünlerinin 30 derecenin üstünde bir ısıda yıkanmaları durumunda çekme ve solma gibi problemler oluşabilmektedir. Uygun yıkama ile sweatshirtler uzun yıllar süresince gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir.
Bu konu hakkında edinilen bilgiler, giysilerin uzun bir süre boyunca deforme olmadan kullanılabilmesine imkân tanır. Beyazların yıkanma derecesi, kumaş türüne göre değişiklik gösterse de ideal sıcaklık 60 derece olarak kabul edilir. Bu sayede arzu edilen kar beyazı rengini elde etmek mümkün hâle gelir.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar. Ancak yine de kıyafetin üzerindeki etiketi kontrol etmek önemlidir.
Çamaşırlarınızı sirkeli suda yaklaşık yarım saat bekletin. Bir yemek kaşığı oksijenli su ile bir yemek kaşığı tuzu ve yarım bardak karbonatı karıştırın. Sirkeli suda beklemiş çamaşırların üzerindeki lekelere bu karışımı uygulayın. Ardından çamaşır makinesinde yıkayın.
Mahzur yoktur. Sual: Görülmeyen necasetler, mesela idrar, kan bulaşmış çamaşırlar, leğende veya çamaşır makinesinde yıkanırken, bir defa yıkamakla temizlendiği zannedilirse kâfi gelir mi? Evet.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri