Beyaz ve renkli havlular kirlilik derecesine göre yüksek sıcaklıkta bir programda yıkanmalıdır. Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır.
Havlular kaç derecede yıkanır sorusu, temizlik için oldukça önemlidir. Bu ürünleri yüksek sıcaklıkta yıkamamanız önerilir. Düşük sıcaklıkta temizlenen havlular zarar görmez. Bundan dolayı 30 ya da 40 derecede, hassas program seçmeniz önerilir.
Kural 8: Havlular… Beyaz havluları beyaz iç çamaşırlarla, renkli havluları diğer renkli çamaşırlarla yıkamak adettendir. Ama benim tavsiyem eğer yeterince biriktirebiliyorsanız havluları diğer çamaşırlardan ayrı yıkamanız yönünde.
30 Derecede Yıkayın
Bilinenin aksine bornozların çamaşır makinesinde çok yüksek ısılar tercih edilerek yıkanması, bornozun yapısını bozarak yumuşaklığını yitirmesine sebep olur. Bu nedenle bornozlarınızı 30 dereceye ayarlanmış çamaşır makinesinde yıkamanız uygun bir seçimdir.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
İlgili 29 soru bulundu
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
HAVLULARINIZI YUMUŞACIK YAPIN
Sonuçta havlu, ağır ve yer kaplayan bir ürün olarak makinanızı yorabilir ve yıkamadaki su yeterli olmayabilir. Yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız beyaz sirke ile yumuşatıcı havlularınızı yıkamadan dönüşümlü olarak kullanmanız önerilmektedir.
Havlu Kaç Derecede Yıkanır? Havluları yıkamak için en doğru sıcaklık derecesi 60'tır. Çok kirli olduğunu düşünüyorsanız sadece havlularınızı 90 derece sıcaklıkta da yıkayabilirsiniz.
Peki, bornoz ve havlu yıkanma sıklığı ne olmalı? Bornoz ve vücut havlularını 3-4 kullanımdan sonra, el ve yüz havlularını ise mümkünse her gün ya da 2 günde bir yıkamalısınız. Eğer söz konusu mutfak havluları ise onları da haftada 2 kez yıkayabilirsiniz.
Renkli kıyafetler yıkanırken bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Aynı renk tonlarına sahip olan kıyafetlerin bir arada yıkanması gerekir. Renkli olan kıyafetlerin 30 ile 40 derece aralığında yıkanması gerekir.
Beyaz ve renkli havlular kirlilik derecesine göre yüksek sıcaklıkta bir programda yıkanmalıdır. Yani derece farketmeksizin yüksek sıcak su ayarında yıkanabilir. Sıcak su daha iyi temizlik için beyaz ve renkli havluların temizlenmesine yarımcı olur. Koyu renkli havlular ılık su ayarında yıkanmalıdır.
Havluları yıkarken beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz ve işlemesiz havluları 90-95 derecede, renkli ve işlemesiz havluları 50-60 derecede yıkayın.
Beyaz kıyafetler (atlet, iç çamaşırı vb.) genellikle 60-90 derece arasında yıkanır. Bu sıcaklık, beyaz kıyafetlerin daha temiz ve daha beyaz görünmesini sağlar.
Şebeke suyu bornozlarınızın sertleşmesine sebep olacağından dolayı yıkamada beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz ve işlemesiz bornozlarınızı 90-95 derecede, pastel renkli ve işlemesiz bornozlarınızı 50-60 derecede, orta ve koyu renkli bornozlarınızı 30-40 derecede yıkayın.
Renkli çamaşırlar öncelikle cepleri kontrol edilip makineye öyle koyulmalıdır. Yünlü ve ipek kumaşlar için makinenin hassas ya da narin programları seçilmelidir. Pamuklu renkli kumaşlar için ise pamuklu programı seçilmelidir.
Pamuklu ve keten nevresimleri sentetik programda yıkayabilir, dayanıklı bir ürünse günlük programı da tercih edebilirsiniz. Renkli çarşafları da sentetik programda 40 derecede yıkayabilir ve kurutmayı güneş almayan bir yerde yapabilirsiniz.
Geniş bir leğene sıcak suyu doldurup içerisine sirke ve karbonat ekleyin. Havluları içine atın ve bir çubuk yardımıyla karıştırın. Sonra bu suda ortalama 20 dakika bekletin. Sonra geleneksel olarak her zamanki gibi makinede yıkayın.
Banyo havlusunu cilde sürtmek, mikrop bulaşma riskini arttırıyor. Bu riske karşı alınması gereken önlem ise havluları sık sık yıkamaktır. New York Tıp Okulu'ndan Mikrobiyolog ve Patolog Philip Tierno, bir havlunun üç defadan fazla kullanılmaması gerektiğini söyledi.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Havlular, kullanma sıklığına da bağlı olarak zaman içinde sararabiliyor. Mutfakta yemek yaparken elinizden bulaşan sos, yüzünüzden ya da cildinizden bulaşan ter, ciltten dökülen ölü deri, cilt ya da saçlardaki yağ gibi etkenler havluların sararmasında büyük bir rol oynuyor.
Halılar: Küçük pamuklu veya sentetik halıları kendiniz temizleyebilirsiniz. Banyo paspasları ve ince lateks veya kauçuk içerikli paspasları nazik programda yıkayın.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Marketlerde satılan çamaşır yumuşatıcısı havlu ve bornozlarınızını daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Beyaz sirke suyun ph değerini dengede tutarken havlularınızı daha yumuşak ve daha hijyenik olmasını sağlayacaktır. Yüksek ısıda ve bol buharla havlu ütülemek bornoz ve havlularınızın yumuşamasını sağlayacaktır.
"Deterjanınızla birlikte çamaşır makinenize yarım bardak karbonat ekleyin, ardından havlularınızı tipik bir yıkama programından geçirin. Karbonat, herhangi bir birikmeyi gidermeye ve kokuları ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır."
Çamaşırlar yıkanırken yumuşatıcı kullanılmazsa çamaşırlar sertleşip yıpranabiliyor. Bunu önlemek için ve kıyafetlerdeki statik elektriğin azaltılması için ürün etkili bir çözüm oluyor. Yumuşatıcı kullanırken tasarruf etmek isteyen kullanıcılar konsantre ürüne yönelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri