Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Gümüş takılarınızı sudan da korumanız gerek, zira suya uzun süre maruz kalmak da kararmaya yol açar. Rutubetli veya ıslak ortamlarda gümüşün uzun süre kalmasına izin vermeyin.
Yalnızca havada bulunan kükürt değil, yeme içme alanında kullanılan gümüş servislerden tabak, kaşık, bıçak gibi ürünler yiyeceklerde bulunan kükürtten bile etkilenerek kararmaya başlar. Bunun yanı sıra bazı durumlarda gümüş takılarla duş alınması suda ve şampuanda bulunan kükürtten dolayı kararmalar oluşabilir.
Gümüş takılar suya karşı dayanıksız bir yapıya sahiptir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında denize, havuza girerken mutlaka takılarınızı çıkarmalısınız.
925 ayar gümüş neden kararır? Bu fenomen korozyon olarak adlandırılır ve özellikle gümüş için kararma olarak adlandırılır. Oluşan siyah madde gümüş sülfürdür. Bu, Gümüş ile ilgili yaygın bir sorundur, 925 katı Gümüş bile kararmaya neden olabilir, bu bir hata değildir, bu doğal bir olaydır.
İlgili 32 soru bulundu
Son yıllarda sterling silver olarak da bilinen 925 ayar gümüş takılar dayanıklılık bakımından müşterilere avantaj sunar. 925 ayar şeklinde dizayn edilen yüzlerce farklı takı çeşiti bulunur.
925 ayar gümüş ise şöyle açıklanabilir 1 kilogram gümüşün 75 gramı alaşım 925 gramı ise gümüş olarak biliniyor böylece gümüş ayarı 925 gram oluyor. Mücevher ve takı yapımında en yaygın olarak kullanılan ve en iyi olan ayar 925 ayar olarak biliniyor.
Bir gün yanlışlıkla gümüş takılarınızı duşa girerken takarsanız bu dünyanın sonu değildir. Ancak nem, gümüş takılarınızın kararmaya devam edeceğini neredeyse garanti edecek şeylerden biridir. Yani her ne pahasına olursa olsun nemden uzak tutmalısınız.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Her kullanımda veya düzenli olarak gümüşlerinizi yıkayabilirsiniz. En iyi ve güvenli yol gümüşleri el ile yıkamaktır. El ile yapılan yıkamada sürtme ve ovalama gümüşünüzün parlamasını da sağlar. Lavaboyu sıcak su ile doldurun bulaşık deterjanı ekleyin.
Bununla birlikte, ince gümüşün bir çok faydası vardır. Bunlar; şekillendirmesi kolaydır, lehimsiz kaynaşır ve kararmaya karşı oldukça dayanıklıdır. İnce gümüş, çok yumuşak bir metal olduğu için daha sık çarpılan ve çizilen yüzükler veya bilezikler yerine küpeler ya da kolyeler için en idealdir.
Gümüş takılarınızdaki kararmayı gidermek için yapılabilecek en etkili ve en pratik işlemlerden biri sıcak suya bolca karbonat ekleyip iyice karıştırarak bu suyun içerisinde kararan gümüşü fırçalayarak temizlemektir. Bu işlem için diş fırçasını ya da elbise temizleme fırçasını kullanabilirsiniz.
Gümüş nasıl parlatılır diye düşünenlerin yapması gereken şey bellidir. İlk olarak, kararan gümüşlerin üzerine bir miktar diş macunu sürülmelidir. Ardından, gümüş takı; bir süre suyun içerisinde bekletilmelidir. Bu işlemin yalnızca bir defa tekrarlanmasıyla beraber gümüş takıların eski hallerine dönmesi söz konusudur.
Günlük ve özel zamanlarda kullanılan veya doğru şekilde saklanmayan gümüşler ve metaller zamanla kararır. Gümüşlerin ve metallerin kullanım ömrü olmadığı için, onlara gereken bakım ve özen gösterilirse değerleri kaybolmaz.
Tebeşir, takı kutusunun içine yerleştirilerek kararması önlenebilir. Kararmaz bezler de kükürt ve oksijeni emer, sonuç olarak gümüş nasıl saklanır sorusunun bir çözümü olarak değerlendirilebilir.
Çelik takılar, dayanıklılık ve ekonomik açıdan daha iyi bir seçenek olabilirken , gümüş takılar daha geleneksel bir görünüm ve daha ayrıntılı tasarımlar sunar. Sonuç olarak, takı seçiminizi, kişisel stilinize, bütçenize ve hangi özelliklerin sizin için daha önemli olduğuna bağlı olarak yapmanız en iyisi olacaktır.
Fakat takılarınız yüzerken düşebilir ya da kaybolabilir. Bu ihtimal dahilinde tercih denize girerken takılarınızı çıkartabilirsiniz. Altın ve çelik takılar herhangi bir şekilde kararma yapmazlar. Fakat gümüş, alüminyum ve türevleri olan takılarınız havuz ya da denizde kararma sorunu yaratabilir.
Gümüş elementi kimyasal yapısı nedeniyle kararmaya çok yatkındır. Nemli ve rutubetli bir alanda duran gümüş takı bir gün içerisinde kararma gösterir. Sebebi ise havada yer alan hidrojen, kükürt ile sülfürik maddeleridir. Ancak kararma durumu çözümü olmayan bir problem değildir.
Gümüş Kolye Temizleme Yöntemleri
Öncelikle çamaşır suyu, sigara külü ve diş macunu ile gümüşü temizleme yöntemlerinden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Bu yöntemler gümüşe zarar verir, hatta çürümesine bile neden olabilir.
Gümüş Takıların Üzerindeki İşaretleri Arayın: Som gümüş takı satın alırken her zaman 925 ayar damgasını aramalısınız. Çünkü bu damga, otantik saf gümüşün işaretidir. Satıcıya güvenmediğiniz sürece 925 damgası olmayan bir takı satın almamalısınız. 925 ayarı, hemen gözünüze çarpmayabilir.
Gümüş takılar; tozdan, kirden, terden ve daha birçok dış etkenlerden dolayı zamanla kirlenebilir ve kararabilir.
Pırlantalı, altın ve gümüş ürünler temizlik ve spor yaparken, yüzme havuzlarında, denize ve duşa girerken mutlaka çıkartınız. Aksi takdirde ürününüz farklı kimyasallara maruz kalacağı için ürünlerinizde matlaşma, kararma, çizik ve parlaklık kayıpları oluşur.
Bu sebepten dolayı gümüş takı alırken 925 ayar damgasına ve patent numarasına bakmalısınız. Ülkemizde 800, 900 ve 925 olmak üzere üç çeşit gümüş üretilmektedir. Fakat günümüzde en sık kullanılan gümüş ayarı 925 ayardır.
Ürün madeni 925 ayar gümüş olup rodyum (beyaz altın) kaplamadır.
Altın, dünyada daha nadir bulunması sebebiyle daha değerli olurken, gümüş endüstriyel malzeme olarak da kullanılıyor. Gümüş tüketiminin yarıdan fazlası endüstriyel amaçlarla kullanılırken; en çok tüketim yapan ülkeler ise ABD ve Çin olarak bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri