Çok beğenilmekte olan bu kumaş türü, aynı zamanda giyen kişi için de çok rahat bir hareket kabiliyeti yaratmaktadır. Elastan Kumaş Terletir mi? Elastan kumaşlar ter tutmamaktadır. Bu sebepten dolayı da çok fazla tercih edilmekte olan bu kumaş türü, teri emerek giyen kişiye çok kolay bir giyim imkanı sunmaktadır.
Polyester Kumaş Terletir mi? Sık bir dokuma tekniği kullanılarak üretildiği ve hammaddesi polimer olduğu için polyester kumaşlar hava geçirmez. Bu da yazlık kıyafet kullanımında doğru ürün olmayacağını gösterir. Polyester kumaşlar daha çok kışlık ürünlerin hazırlanmasında kullanılır.
Polyester nefes almayan sentetik bir iplik olduğu için terletme ihtimali oldukça yüksektir. Sıcak havalarda tercih etmemeniz gereken bu malzeme hava geçirgenliği sağlamaz. Bundan dolayı %100 bu iplikten üretilen ürünler terletir ve teri emmez.
Polyester kumaşın terleten bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Özellikle sıcak havalarda mutlaka kullanılmaması gereken bir kumaş olduğunu eklemek gerekir. Çünkü herhangi bir şekilde teri emmez ve ciddi anlamda terleme yaratır.
Tayt / Likra / Elastan
Diğer sentetik kumaşlar gibi bunlar da poliüretan gibi zararlı kimyasal maddelerden üretilir ve bu aynı zamanda kanserojen madde olarak kabul edilir. Bu kumaşlar ile uzun süreli temas, dermatit gibi cilt tahrişlerine neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Sentetik bir yapıya sahip olan elastan kumaş terleten bir kumaştır. Polyester likralı olan kumaş ise ter tutmayan özelliklerde üretilebilir. Ancak polyester genellikle terleten ve hava almayan bir sentetiktir. Farklı liflerle karıştırılan likra kumaşların nefes alan daha özel bir yapıya ulaşması mümkündür.
Likra (Lycra), spandex (elastan) elyafının ticari adıdır. Yüksek uzama yeteneğine sahip lif çeşitleri elastomer (elastik) lif olarak sınıflandırılır ve ülkemizde söz konusu elyaflar, yaygın olarak likra adıyla bilinir.
Elastan Kumaş Terletir mi? Elastan kumaşlar ter tutmamaktadır. Bu sebepten dolayı da çok fazla tercih edilmekte olan bu kumaş türü, teri emerek giyen kişiye çok kolay bir giyim imkanı sunmaktadır.
Hiperhidroz durumunda ve aşırı terlemekten kaçınmak için, yalnızca pamuk veya yün gibi doğal liflerden yapılmış giysiler giymek en iyisidir.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Pamuk kumaşlar genel olarak terletmez, yaz aylarında sıklıkla tercih edilir. Polyester terletip teri belli edebilir. Oranı her ne kadar az olsa da polyester kumaş tercih etmemeye çalış, %100 pamuk olması daha iyi olacaktır.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır. Yaz aylarında sizi terletmeyecek, pamuklu Hatemoğlu ürünlerine göz atmaya ne dersiniz?
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür.
Çünkü polyester içeren giysiler hem küf, güve gibi dış etkenlere daha dayanıklıdır; hem de giyimden dolayı oluşabilecek yıpranmalara karşı daha dayanıklıdır. Polyester doğal elyaflara oranla daha az leke tutar ve doğal ipliklere göre çok daha az kırışır.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Tıpkı pamuklu kumaşlar gibi keten kumaşlar da hava alma özelliğine sahiptir. Dolayısıyla vücudu oldukça serin tutar ve ıslaklık hissi yaratmaz. İPEK: İpek böceğinden elde edilen ipek kumaşlar maliyeti yüksek kumaşlar arasında olsa da yaz gecelerinde tercih edilebilecek doğal kumaş türlerindendir.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
Elastik yapıda sentetik bir kumaş olan elastanın ticari markası likralı kumaş olarak bilinmektedir. Epey esnek olan likralı kumaş kendi ebatının neredeyse 6 katına kadar uzayabilir. 1930'lu yıllarda Almanya'da ortaya çıkan likralı kumaş yapımında bazı kimyasal sentez yöntemleri kullanılıyor.
Elastan, herhangi bir kuvvetle çekildiklerinde belli bir derecede uzama ve uzamaya sebep olan kuvvet kaldırıldığında ise tekrar eski haline dönme özelliğine sahip poliüretan-elastomerden yapılan ipliklere ve bu ipliklerden üretilen kumaşları ifade eder.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Herhangi bir kuvvetle çekildiğinde yeniden eski halini alan ipliklerden oluşan kumaşa elastan kumaş denmektedir. Böylece özellikle giysilerde farklı şekillerde hareket edildiğinde kolayca eski halini alır. Aynı zamanda bu sayede farklı giyim çeşitleri yeni görüntüsünden ödün vermez.
Diğer birçok sentetik kumaş türünün aksine, likra ısıya karşı oldukça dayanıklıdır ve polyester ve naylon gibi ısıya duyarlı sentetiklere mükemmel bir katkı olarak kısa sürede kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri