A sınıfı ehliyet alarak istisnasız bütün motosikletleri kullanabilirsiniz. A sınıfı ehliyete müracaat etmek için 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ya da 20 yaşını doldurmuş olup iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmanız da yeterlidir.
A motosiklet ehliyeti : 20 yaşında alınabilir fakat en az 2 yıl A2 ehliyet şartı vardır.24 yaş üzerinde herhangi bir şart aranmaz ve A motosiklet ehliyeti için müracaat edebilirler.Eylül 2023 itibariyle Eylül 1999 doğumlular A motosiklet ehliyeti alabilirler.
A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir? 20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.
E Sınıfı Ehliyet
Otobüs kullanmak isteyen sürücü adayları için 24 yaşını doldurmak ve kamyon kullanmak isteyen sürücü adayları için 22 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları sürme yetkisine sahiptir.
A1 ehliyeti, genellikle hafif motosikletlerin kullanımına izin veren bir sınıftır. Bu ehliyet sınıfı, belirli bir motor gücünü aşmayan ve belirli bir ağırlığı geçmeyen motosikletlerin kullanımını kapsar. B1 ehliyet, hafif ticari araçları kullanmak için gereken bir sürücü ehliyeti sınıfını ifade eder.
İlgili 40 soru bulundu
F Sınıfı Ehliyet
Traktör kullanma yetkisi verir. F sınıfı ehliyet alabilmek için yaş sınırı 18'dir. F sınıfı ehliyet ile M sınıfı araçlar kullanılabilir.
Lastik tekerli traktör kullanmaya izin veren ehliyet türü F tipi ehliyet olarak adlandırılmaktadır. F tipi ehliyet sahibi kişiler traktör haricinde, motorlu bisiklet yani moped kullanma hakkına da sahiptir.
C ve CE sınıfı ehliyet alabilmek için 21 yaşını bitirmiş olup, 22 yaşından gün almış olmak gerekiyor. Direksiyon sınavında ise sizden otomobil ehliyeti alanlardan istenilenlerin aynılarını Römorklu bir Çekici (TIR) ile yapmanız isteniyor.
Bu araçlar otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör ve azami yüklü ağırlığı 4250 kilogram olan birleşik araçlar olarak sıralanır. B sınıfı ehliyet, ülkemizde en fazla sahip olunan ehliyet sınıfıdır. B sınıfı ehliyete sahip iseniz aşağıdaki sınıflara ait tüm araçları kullanma iznini elde edersiniz.
Ehliyet Almak İçin Yaş Şartları
M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21. D ve DE ehliyet sınıfları için istenen minimum yaş sınırı 24.
A sınıfı sürücü belgesi
A sınıfı sürücü belgesiyle silindir hacmi 600cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanmak mümkün. Geniş kapsamı sayesinde diğer motosiklet ehliyetleri arasında en avantajlı sınıfı temsil ediyor. A sınıfı sürücü belgesi almak için 20 yaş şartı bulunuyor.
Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır? M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını, A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını, A sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bu durum 2023 ehliyet ücreti için de geçerlidir. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir. Bu da toplamda 1.594 TL'lik bir ücrete denk gelir.
Motosiklet kullanıcıları A grubu ehliyetlerini alırken mutlaka kategorilerle ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Kısacası kullanacakları motosikletin motor gücüne göre ehliyet almalıdır. Çünkü A1 grubu ehliyet en fazla 125 cc motor gücünü kullanırken A2 grubu ehliyeti ise en fazla 600 cc motor hacmini kullanabilmektedir.
A sınıfı sürücü belgesi için 20 yaşını doldurmuş olmanız ve en az iki yıllık a2 sürücü belgesine sahip olmanız şartı veya A2 ehliyet olmaksızın 24 yaşında olmanız şartları aranmaktadır. Bunlara sahipseniz genel sağlığınız yerindeyse a sınıfı sürücü belgesi için başvuruda bulunabilirsiniz.
Motor gücü 36 kw / 48 hp ve üzeri motosikletler için A sınıf sürücü belgesine ihtiyacınız vardır. 20 yaşındaki A sınıfı ehliyet alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı araçlarda deneyim sahibi olması da şart koşuluyor.
İşte 2023 Ehliyet fiyatları: Sürücü belgesi harç ücretleri. B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır? B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor.
2016 yılından önce alınan E Sınıfı ehliyetinizi 28.04.1997 tarihinden önce alanlar TIR (çekici) kullanabilirler. Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka CE sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir.
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Tekin, "E sınıfı dediğimiz otobüs gibi büyük taşıtlar için ehliyetlere direkt müracaat yapılamayacak, B sınıfı olan otomobil ehliyetiyle minibüs kullanma yetkisi de ortadan kalkacak. Uygulama 10 Aralık'a kadar sürücü kurslarına başvuranları kapsamayacak" dedi.
Kamyon ehliyeti alma yaşı her zaman 18 olarak belirlenmiştir. Türkiye'de kamyon ehliyeti alma yaşı 18'dir. Bunun anlamı, 18 yaşını doldurmuş olan herhangi bir kişinin kamyon sürme yetkisine sahip olabilmesidir.
C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
F sınıfı ehliyet, traktör kullanmak isteyen kişilerin alacakları ehliyettir. 18 yaşına girmiş olan kişiler rahatlıkla F ehliyet sahibi olabilirler. F sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M sınıfı araçları da rahatlıkla kullanabilirler.
E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, otomobil, kamyon ve kamyonet gibi araçları kullanabilirler.
F2 yetki belgesi, uluslararası ve yurt içi yolcu taşımacılığı alanında acentecilik yapacak olan gerçek (şahıs) kişilere veya tüzel (şirket) kişilere verilen belge türüdür. Bir işletmenin yaptığı işi belli bir ücret karşılığında o işletme adına yürüten firmaya acente denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri