Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Başhemşire kelimesi baş ve hemşire kelimesinin bitişik yazılması halinde doğru olarak ifade edilmektedir. Başhemşire kelimesinin doğru yazılışı '' Başhemşire'' olarak ifade edilmektedir.
Başrol oyuncusunun oynadığı karakterdir. Bu kelime baş karakter şekline yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başkarakter şeklinde olmalıdır.
Başmühendis kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır. Başmühendis kelimesinin kökeni Türkçe dilidir. Başmühendis kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı baş + Arapça muhendis şeklindedir.
İlgili 31 soru bulundu
Din ve mitoloji ile ilgili özel adlar büyük harfle başlar: Tanrı, Allah, İlah, Cebrail, Zeus, Osiris, Kibele vb.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
Başasistan kelimesinin Türkçe dilindeki karşılığı baş + Fransızca assistant şeklindedir.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Başhekim Olması Gereken Özellikler
Uzman hekimlik eğitimi tamamlandıktan sonra da akademik çalışmalara devam eder ve profesör olur. Gerek bu süreç içerisinde gerekse de profesör olduktan sonra doktorlar, başhekim olarak seçilebilir.
(Kocatepe Mahallesi), Güniz Sok. (Güniz Sokağı), Prof. (Profesör), Dr. (Doktor), Av.
Başhekim olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Başhekim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 73.600 TL civarındadır.
En üst düzeydeki denetçi, başmurakıp anlamlarına gelir. Başdenetçi kelimesinin doğru yazılışını TDK'nin resmi internet sitesinden aldık. Bu kelime genellikle baş denetçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başdenetçi şeklinde olmalıdır.
komser yazılmaz, "komiser" yazılır. "Komser", yaygın bir telaffuz hatasıdır. Bu yaygın telaffuz hatasını metne yansıtmak için "komser" yazımının tercih edildiği eserler vardır ama kelimenin gerçek, doğru yazımı i harfiyle, "komiser" şeklindedir.
En çok kararsız kalınan kelimelerden biri olarak karşımıza çıkan işbaşı birleşik bir sözcüktür. İş başı olarak ayrı ayrı şekilde bu sözcüğü yazdığınız taktirde hata yapmış olursunuz. Çünkü Türk Dil Kurumu yazım şeklinin işbaşı yani birleşik bir halde şekilde yazılmasının doğru olduğunu söyler.
BAŞGARDİYAN KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle baş gardiyan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başgardiyan şeklinde olmalıdır.
Başkahraman TDK (Türk Dil Kurumu) sayfasında da yer alan bilgiye göre bitişik yazılması gereken bir kelimedir. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre başrol kelimesi bitişik yazılmaktadır. Ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olmaktadır. Başrol kelimesi sık karşılaşılan bir kelime olduğu için yazım yanlışı da yapılmamalı. Başrol kelimesi TDK'ye göre bitişik yazılmaktadır.
Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır. Hoş çakalın anlamı ise "veda etmek" olarak ifade edilebilir.
TDK'ye göre kıdemli memur anlamına gelen bir kelimedir. Dilimizde bu kelime genellikle baş efendi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başefendi şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri