Elektrik tedarik şirketine göre değişmekle birlikte, A sınıfı 9000 BTU bir klima saatte ortalama 2,07 TL elektrik tüketmektedir. Bu hesaplamaya göre, sadece günün sıcak saatlerinde 8 saat kullanılan bir klima yaklaşık olarak günlük 13 TL elektrik tüketir.
12.000 BTU değerinde A sınıfı bir klima ise en hızlı çalışma modunda bir saatte 1,08 kW elektrik harcar. 18000 BTU klima ne kadar elektrik harcar? Geniş mekânlarda (büyük evler ve işletmeler gibi) tercih edilen 18.000 BTU'luk A sınıfı klima modelleri en hızlı modda saatlik 1,78 kW elektrik harcar.
Öncelikle A sınıfı Klima ne kadar yakar onu hesaplayalım. A sınıfı ve 9000 BTU klimaların hesaplanmasında maksimum hızda saatte 0,8 Kw elektrik harcadığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra elektrik, Kw olarak ortalama 0,7961 kuruştur. Bundan dolayı Bir saat içinde 0,632 TL elektrik yakmaktadır.
Bir ay boyunca günde 3 saat çalışan A+ sınıfı bir klima ortalama 97 kWh tüketim yaparken, A++ klima 81 kWh, A+++ klima ise ortalama 63 kWh tüketim yapıyor.
Yine 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 190 – 250 arasında fatura gelir. A sınıfı 24.000 BTU Klimalar Ne Kadar Yakar? A Sınıfı 24.000 BTU olan klimalar en yüksek ısıda saatte 2.19 kw elektrik sarf eder. 6-8 saat çalıştığını hesaplarsak ayda 240 – 350 arası fatura gelir.
İlgili 42 soru bulundu
A sınıfına mensup 12000 BTU gücüne sahip bir klimanın aylık enerji tüketimi 324 kWh iken salon tipi bir klimanın aylık tüketimi 657 kWh'tir. Endüstriyel klimalarda ise aylık tüketim günde 10 saat için 660 kWh olsa da endüstriyel klimaların 24 saat çalıştırılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
12000 BTU bir klima haftanın her günü ve günde 8 saat çalıştırıldığında saatte 2,2 TL, günde 18 TL ve aylık 550 TL tutarında elektrik tüketir. 18000 BTU bir klima haftanın her günü ve günde 8 saat çalıştırıldığında saatte 3,7 TL, günde 29 TL ve aylık 910 TL tutarında elektrik tüketir.
Klima A+++, enerji verimliliği skalasında en üst düzeyde performans sergileyen bir sınıflandırmadır. Daha az enerji tüketir ve çevreye daha az zarar verir.
A++ enerji sınıfında bulunan bir buzdolabı bir saatte yaklaşık 21 Watt elektrik harcar. Günde 0.5 kW elektrik harcar. Aylık bazda yaklaşık 15kW elektrik harcar.
Klimanızı çok düşük sıcaklıklara ayarlamadan istediğiniz serinliğin zamanla oluşmasını sağlayın. Eğer aniden sıcaklığı düşürürseniz elektrik kullanımınız artacaktır. Nemli bir şehirde yaşıyorsanız yaz aylarında nem alma modunda klimanızı çalıştırarak tasarruf sağlarsınız.
Klimanızı sürekli açıp kapatırsanız cihazlarınız tüm sistemlerini yeniden başlattığı için neredeyse birkaç katı fazla enerji harcıyor. Sonuç olarak, elektrik tüketimi de yaptığınız açma ve kapama sıklığına bağlı olarak sürekli artıyor.
Elektrik ücreti kilowatt saat başına belirlenen birim fiyatla ifade edilir. Örneğin, elektrik birim fiyatı 0.70 TL/kWh olsun. Buna göre, klimanın aylık toplam maliyeti şu şekilde olacaktır: 288 kWh x 0.70 TL/kWh = 201.60 TL. Ortalama bir klimanın aylık elektrik tüketimi 100 kWh ile 500 kWh arasında değişebilir.
Inverter kimanın çalışma saatleri klimanın hangi amaçla kullanılacağına, mekanın büyüklüğüne, klimanın markasına, teknik özelliklerine, istenilen ısıtma ve soğutma değerlerine bağlı olarak değişir. Inverter klimaların günde kaç saat çalıştırılması gerektiğiyle ilgili herhangi bir sınır bulunmamaktadır.
Örneğin A+++ enerji verimliliği sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 8,5'in üzerinde, A++ sınıfında olan bir klimanın SEER değeri 6,1 ile 8,5 arasında, A+ sınıfındaki bir klima için ise 5,6 ile 6,1 arasında tanımlanmaktadır.
A sınıfı klima, enerji seviye sınıflandırmasında kullanılan COP (coefficent of performance) değerinin 3.21'i geçmesi halinde iklimlendirme cihazlarına verilen tanımdır. Bunun anlamı daha az enerji kullanarak daha fazla ısı üreten cihazların COP değerinin yüksek olacağıdır.
A Enerji Sınıfı
En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı, A enerji sınıfıdır. Bu etikete sahip cihazların enerji verimlilik endeksleri, 41'e eşit veya altındadır. Ev ve iş yerlerinde A sınıfı enerji etiketine sahip cihazlar kullanmayı tercih ederek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.
Alınan yakıtın TL cinsinden değerini, gidilen mesafeye bölerek kilometre başı harcanan TL miktarını öğrenirsin. 100 TL'lik yakıt ile 400 kilometre gittiysen, 100'ü, 400'e bölerek aracının kilometre başına 0,25 TL yakıt tükettiği sonucuna ulaşabilirsin.
Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp 100 ile çarptığın zaman 100 kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup 700 kilometre yol katettiysen aracın 100 kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.
Klima ile ısınmak pahalı mı diye düşünenlere genellikle kulaktan dolma bilgilerle yanlış cevaplar verilmektedir. Sanıldığının aksine klima ile ev ısıtmak oldukça ucuz ve avantajlıdır.
Enerji tüketiminizi azaltır: Klimanın fan modunda çalıştırılması, soğutma, ısıtma ve kurutma modu dahil olmak üzere diğer klima modlarına göre önemli ölçüde daha az enerji kullanır. Bunun nedeni, fanı çalıştırmak için kompresörden daha az güç gerektirmesidir.
Klima seçerken BTU değeri dikkate alınmazsa klima fazladan enerji kullanabilir ve elektrik kullanımı artabilir. BTU dışında klimalarda elektrik tasarrufu için dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanır: Klimaları sık sık açıp kapatmak daha fazla elektrik tüketilmesine sebep olur.
UFO'nun yakıtının dunya dısı olması lazım.Yani klima daha az yakar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri