Ortadoğu ülkelerinin en meşhur tariflerinden biri olan falafel, Lübnan mutfağında en lezzetli ve popüler halini alıyor. Ezilmiş nohudun çeşitli baharatlarla köfte haline geldiği ve kızartılarak servis edildiği lezzet, özellikle vejetaryenlerin favori yiyecekleri arasında yer alıyor.
Lübnan mutfağının temelini; tahıl, nişasta, sebze ve meyveler oluşturuyor. Beyaz et de kırmızı ete oranla ülkede çok daha fazla sevilen ve tüketilen bir durumda. Lübnan mutfağına genel bir perspektiften bakıldığında ise göze çarpan ilk şey; mezelerin neredeyse ana yemeklerin yerini aldığı.
Babagannuş Hatay mutfağının gözdelerinden olan babagannuş, Lübnan yemek kültüründe de oldukça önemli bir yere sahip. Közlenmiş patlıcan, tahin, limon suyu, zeytinyağı ve sarımsak kullanılarak hazırlanan bu lezzetli meze, genellikle ince kıyılmış taze nane ve taze soğan ile birlikte servis ediliyor.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle portakal suyu bolca tüketiliyor. Cafe Blanc ise portakal çiçeği suyu ile kaynar suyun karıştırılması ile elde ediliyor ve ülkede hayli popüler bir içecek. Bu nedenle “Lübnan'da ne yenir? Ne içilir?” diye merak ediyorsanız Cafe blanc'ı kesinlikle denemenizi öneriyoruz.
Beyrut'taki mankuşa fırını işletmecisi Ahmed el-Fakih de "Lübnan toplumu olarak sabah kahvaltısında peynir, zahter ve kişk ile yapılan mankuşayı tüketmeye alışkınız. Geleneksel kahvaltımızda daima farklı ürünler var ancak zahter hiçbir zaman eksik olmaz. Ülkede yetişen kendi baharatımız. Alıp yemesi de oldukça kolay.
Lübnan'da kullanılan para birimi Lübnan Lirası. 1 dolar yaklaşık olarak 1.500 Lübnan Lirası ederinde. Ama rakamın büyük olması, asla ülkenin ucuz olduğu anlamına gelmesin derim. Çünkü Lübnan, oldukça pahalı bir ülkedir. Bu arada, ülkede neredeyse bütün işletmeler hatta taksiler dolar kabul ediyorlar.
Lübnan'a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içinde 90 gün süreyle vizesiz giriş yapabilmektedir.
Lübnan'ın ulusal ve resmî dili Arapçadır.
Kıbbet Batata. İçli köfte tarzından hazırlanan kıbbet batata, Beyrut'un en meşhur yemeklerinden biridir. Bulgur, soğan, sığır eti ve tarçın kullanılarak hazırlanan bu lezzetli yemekte kıyma da kullanılmaktadır.
Pul Kırmızı Biber, Öğütülmüş Kimyon, Zahter Baharatı Karışımı (Leblebi, Buğday, Kavun Çekirdeği, Karpuz Çekirdeği, Menengiç, Yer Fıstığı, Susam, Kekik, Kırmızı Biber, Anason, Rezene, Kimyon, Kişniş, Sumak, Tuz), Kişniş, Karabiber, Soğan, Öğütülmüş Muskat, Tarçın, Öğütülmüş Kakule, Tuz, Öğütülmüş Karanfil, Sarımsak ...
Lübnan'ın başlıca geçim kaynakları hizmet sektörü ve turizmdir. Bunun yanı sıra yerel halk tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlar. En önemli tarım ürünleri arasında narenciye, üzüm, elma, domates ve zeytin bulunur. Ülkedeki başlıca ihraç ettiği ürünler arasındaysa takı, çimento, tekstil ve madenler yer alır.
Temel gıda mahsülü (Creal) olmakla beraber, buğday, arpa, muz, üzüm, şekerkamışı, zeytin, patates, pamuk ve çeşitli sebze ve meyveler yetiştirilir.
Orta Doğu'da, Lübnan ve İsrail'de de kayda değer Kürt toplulukları yaşamakta, Lübnan'daki Kürtlerin sayısının 75.000 - 100.000 arasında olduğu, İsrail'deki Kürt Yahudilerin sayısınınsa yaklaşık olarak 100.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Lübnan, kandaki alkol konsantrasyonuna dayalı bir cezalandırma sistemi getirdi. 0.5-0.8g/l olanlar için ağır para cezaları var. 0,8-1g/l için aracınıza el konulacak ve 1g/l'nin üzerinde hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. İçmeseniz bile açık alkol kapları getirmek de yasaktır.
Lübnan'daki rejim “Parlamenter Demokratik Cumhuriyet” olup, kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanmaktadır. Ancak, sistem siyasi parti/ideoloji değil, din/etnik grup temelinde kurulduğundan, uygulamada önemli kararlar ancak oydaşmayla alınabilmektedir.
Beyrut (Arapça: بيروت), Lübnan'ın başkentidir. Nüfusu 1,5 milyonun üzerinde olan Beyrut, deniz etkisinden biraz korunan bir körfezin kıyısındadır.
Oromo: Tipi bizdeki gül böreğine benzeyen oromo, et, havuç, soğan, aşkabak gibi sebzelerle doldurulmuş yufkalı yemek.
Beyrut çok cazip fiyatlarla likör, likör ve şaraplar sunan çok sayıda şarap dükkanına ev sahipliği yapmaktadır. İçeceklerin serbest satışına rağmen, sadece özel olarak belirlenmiş alanlarda alkollü içki içilmesine izin verilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri