Hâl edatı Göre, nazaran, dâir, rağmen gibi edatlardır.
Dil bilgisi kurallarına göre rağmen bağlaç değil edattır. Bir olayın ya da durumun beklenenden farklı geliştiğini ifade etmek için bu kelime kullanılır. Örneğin ''Buna rağmen.'' - ''Tüm yaptıklarına rağmen''.
Edat , tek başlarına bir anlam taşımayan, fakat cümle içinde anlam kazanan, sözcükler arasında çeşitli anlam ilgileri kuran sözcüklerdir. Rağmen edattır….
Introduction. Cümle içerisinde tek başına bir anlamı olmayan, cümleye farklı anlamlar katan sözcüklere ilgeç veya edat denir. -dan önce, -dan sonra, -a kadar cümleye zaman anlamı katan edatlardır.
Dek edattır çünkü iki cümleyi birbirine bağlamaz ancak tek başına anlam taşımayan bir sözcüktür yani edat.
İlgili 44 soru bulundu
Edatlar cümleden atıldığında cümle anlamsızlaşıyor ancak bağlaçlar cümleden çıkartıldığında cümlede en fazla daralsa da cümle anlamsızlaşmaz. Bir örnekle ifade etmemiz gerekirse, "Onun gibisi çıkmadı" cümlesinde 'gibisi' kelimesini çıkardığımda anlamda bir bozulma meydana geliyor. Dolayısıyla bu kelime bir edattır.
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.
Doğrulanmış Cevap. Merhabalar, Rağmen ya da karşın edatları, cümleye zıtlık (karşıtlık) anlamı katarlar. Genelde yönelme hal eki ile kullanılırlar.
Çekim Edatı Olarak Sonra ve Önce
Türkçelerinde az, Batı Türkçesinde ise yaygın olarak kullanılır. Sonra yerine Batı Türkçesi dışında en çok kullanılan kelime soη kelimesidir.
Kelimenin doğru yazılışı ADETA şeklindedir. Bu sözcük diğer edatlar gibi ek almadan kullanılır.
Introduction. “-(y)a rağmen/karşın” edatları ad soylu sözcüklere gelir ve ana eylemin yapılışına karşıtlık anlatır. “-dık/acak hâlde” ve “-ma+iyelik eki + na rağmen/karşın” zarf-fiilleriyle aynı anlama sahiptir.
Edat yani ilgeç, kendi başlarına herhangi bir anlam taşımayan fakat farklı kelimelerle birlikte kullanıldığı zaman ayrı bir anlam kazanan sözcük türleridir. Cümlelerde bir edat söz öbekleri ile beraber kullanılırsa bu söz öbeklerine edat tümleci adı verilir.
Tek başına kullanıldığında bir anlamı olmayan ve sözcükler arasında anlam ilgisi kurmaya yarayan kelimelere edat denir. Bağlaçlar ise hem kelimeleri hem de birleşik cümleleri birbirine bağlar. En çok kullanılan bağlaçlar şu şekilde sıralanabilir: 1- Ve 2- İle 3- Kadar 4- Ancak 5- Ama.
Rağmen, olan şeyin aksine ve zıddına oluşan durumlar için kullanılır. Kelime anlamı alarak zıtlık ve karşıtlık demektir.
Bağlaçların kendi başlarına anlamları yoktur. Yer aldıkları cümlenin çeşitli bölümleri arasında anlam ve biçim bakımından bağlantı kurarlar. Cümlelerde sıralama bağlaçlar sayesinde yapılır. Cümleler arasında konu ve anlatım bütünlüğü sağlamak için kullanılırlar.
İle kelimesi hem edat hem de bağlaç olarak kullanılabildiği için bunun nasıl ayrılacağı öğrenilmek istemektedir. İle kelimesinin cümle de bağlaç mı edat mı olduğu ve kelimesi getirilerek öğrenilmektedir. Cümlede ile kelimesi yerine ve getiriliyorsa bağlaç getirilemiyorsa edat olarak anlaşılmaktadır.
Çünkü kelimesi edat değil bağlaçtır. Çünkü Kelimesi Edat mı, Bağlaç mı? Çünkü kelimesi bağlaç kategorisine girmektedir. Cümle içerisinde kullanılan çünkü kelimesi cümledeki anlamı bütünleştirmek için kullanılmaktadır.
“Yalnız, ancak” kelimeleri yerine “ama” bağlacı getirilebiliyorsa, bu kelimeler bağlaçtır. “Sadece” kelimesi getirilebilirse bu kelimeler edat olur.
Genelde cümleleri birbirine bağlayan sözcükler bağlaç olarak ifade edilir. Bunlar içerisinde ancak, fakat, yalnız gibi değişik kelimeler bulunur. Bu doğrultuda belli bir durumu öne çıkaran ifade edat olarak anlatılır.
Türkçede “rağmen”, “ama” gibi bir zıtlık bağlacıdır. Bu bağlacı, bir olayın sonucunun beklediğimiz gibi olmaması durumunda kullanıyoruz.
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre de Rağmen demek "Karşın" demektir.
Rağmen, tek başına kullanıldığında bir anlama gelmediği için edattır. Bu kelimenin yerine ''buna karşın'' sözcüğü de kullanılabilir.
Türkçede Edatlar
(Güncel Türkçe Sözlük'te (TDK Internet Sayfası) 36 edat yer alıyor, TDK Türkçe Sözlük'te ise sadece 33 edat bulunuyor.)
Doğrulanmış Cevap. Karşı kelimesi edattır. Edat(İlgeç) nedir? Tek başına anlamı olamayan, sonuna geldiği sözle diger kelimeler arasinda ilişki kuran, kullanıldığı cümle içinde qnlam kazanan sözcüklerdir.
Gibi kelimesi günümüzde her cümlede kullanılabiliyor. Anlamı bilinen gibi kelimesi, bir edat olarak kullanılıyor. Bağlaç olabilmesi için kelime veya cümle bağlaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri