A Rh pozitif (A Rh+ ) = A Rh pozitif ve AB Rh pozitif kan grubuna kan verebilir. A Rh negatif (A Rh-) = A Rh negatif, A Rh pozitif, AB Rh negatif ve AB Rh pozitif kan gruplarına kan verebilir.
A Rh pozitif (A Rh+) = A Rh negatif, A Rh pozitif, 0 Rh pozitif ve 0 Rh negatif kan gruplarından kan alabilir. A Rh negatif (A Rh-) = A Rh negatif ve 0 Rh negatif gruplarından kan alabilir. B Rh pozitif (B Rh+) = B Rh pozitif, B Rh negatif, 0 Rh negatif ve 0 Rh pozitif gruplarından kan alabilir.
0 grubu: A, B ve AB gruplarına kan verebilir ancak sadece kendi grubundan kan alabilir. A grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. B grubu: AB kan grubuna kan verebilir. 0 ve kendi grubundan kan alabilir. AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir.
A Rh+ Kan grubunun atalarının ilk vejetaryenler olduğu düşünülür. Taş devrinde yaşayan insanların toprağı işlemesi ile beraber ot ve bitkiler ile beslenmesi A kan grubunun doğmasına neden olmuştur. Özellikle enfeksiyonlara karşı oldukça dirençli olan bu grup günümüzde en çok Batı Avrupa sınırları içerisinde yaygındır.
Ülkemizde en çok rastlanan kan grubu "A Rh Pozitif", en az rastlanan grup ise "AB Rh Negatif" kan grubudur.
İlgili 24 soru bulundu
Londra Royal Holloway Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma bazı kan gruplarının hastalıklara karşı daha dayanıklı olduğu ortaya koyuyor. Buna göre tansiyon hastalığı, bulaşıcı hastalıklara yakalanma ihtimali veya kanser gibi pek çok hastalığa karşı en dayanıklı olanların kan grubunun 0 grubu ortaya çıktı.
A kan grubuna sahip olanların yememesi ya da olabildiğince az yemesi gerektiği düşünülen besinler; beyaz et dışındaki diğer tüm et ürünleri, patates, domates, biber, patlıcan gibi sebzeler, kavrulmuş kuru yemişler ve tereyağı, dondurma gibi süt ürünleri olduğu söylenmektedir.
Yalnızca kadının Rh negatif, erkeğin ise Rh pozitif olduğu durumlarda uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh negatif, erkek Rh pozitif ise uyuşmazlık oluşabilir. Kadın Rh pozitif, erkek Rh negatif ise uyuşmazlık yoktur. Kadın Rh negatif, erkek Rh i negatif ise uyuşmazlık yoktur.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan bireylerin kan grupları arasında en çok bulunan kan grubu A Rh+ olarak, en az bulunan kan grubunu ise AB Rh- olarak karşımıza çıkar. Ülkemizde karşılaşılan kan grubu sıralaması ise şu şekildedir: A Rh+ %37 oranında bulunur. 0 Rh+ %30 oranında bulunur.
A Rh Pozitif ve Negatif Kimlerden Kan Alabilir? A Rh pozitif ve negatif kan grubu sadece A antijenine sahiptir bu sebepten sadece kendi gruplarından ve antijen içermediği için 0 Rh kan grubundan kan alabilirler. A RH negatif (A Rh-) kan grubu 0 Rh negatif ve A Rh negatif kan gruplarından kan alabilir.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
A pozitif kan grubuna sahip insanlar eti iyi sindirebilirler, bu nedenle et ve hayvansal proteinler tüketilebilir. Tavuk, hindi, sığır eti, deniz ürünleri gibi protein kaynakları, sebzeler, süt ürünleri, meyveler, sağlıklı yağlar ve tam tahıllar da A rh pozitif kan grubu beslenme diyetlerinde yer almalıdır.
Bu kan grubu sadece kendi gruplarına kan verebilmektedir. Yani AB Rh + kan gruplarına kan verebilmektedir. Ama AB Rh + kan grubu genel alıcı kan grubu olduğu için diğer bütün kan gruplarından kan alabilmektedir.
Kan grubunda yer alan Eraş ifadesi ''RH'' şeklinde yazılmaktadır. RH pozitif veya negatif olabilmektedir. Bu nedenle pozitif kan grubu RH (+) şeklinde yazılır iken negatif kan grubu ise RH (-) şeklinde yazılmaktadır.
A Rh pozitif kan grubu, insanların kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir antijen olan A Rh faktörüne sahip olduğu kan grubudur. Bu kan grubuna sahip bireyler, kırmızı kan hücrelerindeki A Rh pozitif antijenlerini taşırlar ve A Rh negatif olan bireylerden farklılık gösterirler.
Anne ve babasından B alıp BB olan ya da birinden B, diğerinden 0 alıp B0 olan kişinin kan grubu B'dir. Ancak anne ya da babasından A, diğerinden B grubu geliyorsa; her iki grup da baskın olduğundan, çocuğun kanı AB grubu olur. 0 olmasının tek yolu; her iki taraftan da 0 grubunun gelmesi ile mümkündür.
Buna göre anneden 1 ve babadan 1 gen çocuğa aktarılır. Bu Mendel çaprazlaması ile açıklanabilir: yandaki tabloda A pozitif bir anne ile B pozitif bir babanın çocuklarında görülebilecek kan grupları verilmiştir. AB, A, B ve O kan grubundan çocuklar dünyaya gelebilir.
Kan uyuşmazlığı nasıl olur? Gebe anne, Rh (-) negatif kan grubuna sahip ise baba adayının kan grubu mutlaka öğrenilir ve eğer baba Rh (+) ise çiftte Rh/rh uygunsuzluğu yani kana uyuşmazlığı vardır.
AB grubu daha uzun yaşıyor
Uzmanlar, AB kan grubuna sahip olan kişilerinin ölüm riskinin diğer grubundakilere göre yüzde 18 daha az olduğu aktarıyor.
ABO ve Rh kan grupları etnik yapı ve coğrafyaya bağlı olarak farlılıklar gösterebilmektedir (5). Dünya genelinde A kan grubu %41, O kan grubu %47, B kan grubu %9 ve AB grubu %3 olarak görülmektedir.
Süt ve süt ürünlerini çok tüketen 0 kan gruplarında kireçlenme meydana gelir. Süt, süt ürünlerinden daha kötüdür. Çünkü süt mayalanmadığı için daha zor sindirlir.. Süt ürünleri olan yoğurt,kefir,peynir mayalanmıştır..0 kan grubu akciğeri hassas olan çocuk ve erişkinlerde sık süt içilmesi astım bronşite çevirir.
Kanser alt tipleri incelendiğinde pankreas kanserinde O kan grubunun, malign melanom ve böbrek tümörlerde ise A kan grubunun daha yüksek oranda olduğu görüldü.
AB grubu: Bu grup, sinirli ve hassas A'larla dengeli B'lerin birleşimi sonucu oluşmuştur. Bundan dolayı, biraz parça parça karaktere sahiplerdir.
Cleveland Clinic bir makalesinde altın kan için şu bilgiyi paylaşıyor: Dünyanın en nadir kan gruplarından biri Rh-null adlı bir kan grubudur. Bu kan grubu, Rh antijenlerinin hiçbirine sahip olmadığı için Rh negatifinden farklıdır. Bu kan grubuna sahip 50'den az insan var. Bazen “altın kan” olarak da adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri