A Vitamini Eksikliği Vücutta A vitamininin eksik olması durumunda çeşitli göz ve görme sorunları ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında düzelebilir gece körlüğü ve geri dönüşü olmayan kornea hasarı olan kseroftalmi bulunur. A vitamini eksikliği aynı zamanda hiperkeratoza veya kuru, pullu cilde yol açabilir.
Yaygın görülen A vitamini eksikliği belirtileri arasında şunlar yer alır: Kseroftalmi ve körlüğe kadar ilerleyebilen ciddi görme bozuklukları Gece körlüğü Ciltte ve saçlarda kuruluk.
A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir. Ağızdan alındığında A vitamini karaciğerde depolanır. A vitaminin yaklaşık 1/3'ü karoten formundadır. Karotenlerin başlıca etkisi deriyi ultraviyole (UV) radyasyonundan korumalarıdır.
“Vitamin eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasındadır. Vitamin eksikliği hastalıkları sinir sorunları, kas zayıflığı, görme problemleri, bağışıklık sistemi sorunları, cilt problemleri, kardiyovasküler hastalıklar şeklinde özetlenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Kayısı, kavun, şeftali, portakal, greyfurt, karpuz, nektari, papaya gibi özellikle turuncu ve sarı renkli meyvelerde A vitamini bulunur.
A vitamini; görme fonksiyonunda, cildi onarmada ve güçlendirmede, cilt hastalıklarını iyileştirmede, diş ve kemik yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasında ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılmaktadır. A vitamini bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur.
A Vitamini Formları
Kapsül formda takviye ürünleri genelde tabletlerden daha hızlı parçalanma eğilimindedir. Kapsül formdaki A vitamini takviyeleri, kişilere pratik kullanım imkanı sunar.
A vitamini: Kolajen üretimini artıran ve cilt dokusunun esnekliğinin yeniden kazanılmasına yardımcı olan A vitamini son derece yararlıdır. Eksikliğinde ciltte pullanma ve dökülme gibi durumlarla karşılaşmak muhtemeldir.
A vitamini fazlalığı; daha çok baş dönmesi, çift görme, baş ağrısı, kasılma nöbetleri, dudaklar ve avuç içlerinin soyulması, şiddetli kusma, kafa içi basıncı artışı şeklinde belirti verir ve bu belirtiler kullanımdan 6 saat sonra ortaya çıkar.
A vitamini eksikliği yaşamamak için sağlıksız atıştırmalıkları bırakarak sağlıklı besinlere yönelmelisiniz. Çantanızda ve evinizde bulunduracağınız kuru kayısı ve kurutulmuş bal kabağı ile bitkisel gıdalardan ihtiyacınız olan A vitaminini alabilirsiniz.
Büyük miktarda A vitamini alımını takiben gelişen hipervitaminoz A semptomları akuttur. Normal dozun 10 katı alınan yani bir seferde 40 bin ünite alınan A vitamini vücutta baş ağrısı, bulantı, kusma, baş dönmesi, görme bulanıklığı, deri reaksiyonlarından komaya kadar varabilen ciddi toksik yan etkilere yol açabilir.
Sabah kahvaltılarından sonra ya da gün içinde alınabilecek vitamin takviyelerine gelindiğinde ise; A, E, D ya da çinko gibi takviyeler söylenebilmektedir. Aynı zamanda pek çok vitamin ve minerali bünyesinde bulunduran multivitamin çeşitlerinin kullanımı için en uygun zamanlar da öğle vakitleridir.
A vitamini cildin sadece yüzeyinde değil derinlerinde de etkilidir. Bu etkisiyle kolajen üretimini uyarır. Aktif bir şekilde kolajen üretildiğinde ise ince çizgiler ve kırışıklıklar azalarak cilt gençleşir.
10 gün süre ile günde 30.000 I.U (1 kapsül) AVİCAP verilir. 1 yaş altı çocuklarda uzun süre A vitamini kullanılması epifizlerin zamansız kapanmasına neden olabilir. Geriyatrik popülasyon: Yetişkinlerde önerilen dozlar kullanılır.
Vitaminler vücutta yakılmadıkları için doğrudan enerji veren kaynaklar değildir. Diğer bir deyişle vücut vitaminlerden direkt olarak enerji veya kalori almaz.
A vitamini bakımından çok zengin olan havucun 100 gram havuçta 1670 mg A vitamini var. Ayrıca 33 mg kalsiyum, 5.9 gram C vitamini ve 12 mg magnezyum var. 100 gram çiğ havuçta 41 kalori var. Havuç suyunun kalorisi ise 40 dır.
Ortalama %88'i su olan inek sütü 100'den fazla farklı bileşen içermektedir. Süt ve süt ürünleri; protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, bazı B vitaminleri (özellikle riboflavin, B12 ) için iyi bir kaynaktır.
Elma; içerdiği A, B grubu vitaminler ve C vitamini ile sadece vitamin deposu değil aynı zamanda içerdiği demir, fosfor, bakır mineralleri ve lif ile sağlığımıza çok sayıda faydası bulunuyor.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Başta B12, D, B6 ve E vitaminleri olmak üzere farklı bileşenler uyku kalitemiz üzerinde ciddi anlamda etkili oluyor.
D ve B12 vitaminleri eksik olan bireylerde halsizlik ve yorgunluk gibi problemler görülmektedir. Aynı şekilde sabahları yorgun uyanmaktadırlar. O yüzden bu vitaminleri içeren yiyecek ve içecekler tüketilmelidir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, yumurta, ciğer, mantar, havuç bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri