Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Seçenekler: 670 gr 47,58 TL/kg.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin. Tüm mikrodalgalar farklıdır, bu nedenle bezelyeleri iki dakika sonra deneyin ve gerekirse daha uzun süre pişirin.
Bezelyeleri ayıklayıp yıkıyoruz. Büyük bir tencereye su ve tuz ilave edip kaynatıyoruz. Metal bir süzgece bezelyelerin bir kısmını koyup kaynayan suya batırıp beş dakika tutuyoruz.
Küp küp doğradığımız patatesleri ekleyip az daha kavuruyoruz. En son bezelyeleri ve suyunu da ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Yarım saat kadar pişince yumuşamış olacaktır.
İlgili 33 soru bulundu
İlkbaharda ekilen bezelyeler 12-16 hafta, sonbahar- da ekilen bezelyeler 32 hafta sonra hasat edilmeye başlanır.
Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci – yarı erkenci bezelyeler, Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geççi bezelyeler, 15 Nisan sonrası sıcağa dayanıklı bezelyeler, Kasım – aralık ayları içerisinde de sonbahar bezelyeleri ekilebilir.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Yöresel Yemekler
Bezelye Yemeği yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, unlu yoğurt çorbası, bezelye yemeği, etli bulgur pilavı ve çikolata soslu muhallebi son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Yeşil bezelye, yüksek protein içeriği nedeniyle veganlar ve vejetaryenler için özellikle iyi bir seçenektir. Bezelyenin kalorisi ve besin değeri de sağlık açısından oldukça güçlü yönlere sahiptir. Bununla birlikte, protein açısından zengin diğer gıdalarla tamamlanması gereken birkaç amino asitten yoksundurlar.
Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.
Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Bezelyenin en bol olduğu zamanlar mayıs aylarıdır. İlkbaharın ilk zamanlarında ekilen bezelyeler mayıs ayında hasat edilir. Bu hasat süresince Pazar tezgahlarında birçok bezelye görmek mümkündür. Bezelyeyi her mevsim tüketebilirsiniz.
Türkiye'de en çok bezelye üretimi İzmir, Adana, Hatay, Balıkesir ve Bursa'da yetiştiriliyor. Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi bezelye üretiminin yapıldığı bölgeler olarak biliniyor.
Hava almayacak şekilde paketlediğiniz bezelyelerin üzerine paketleme tarihini yazdığınız bir etiket koyun ve dondurucuda onlara ayırdığınız bölüme yerleştirin. Üzerine attığınız tarihten itibaren, 1 yıl kadar güvenle dondurduğunuz bezelyelerinizi kullanabilirsiniz.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Dondurucuda Bezelye Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar ilkbahar aylarında ekilir. Kışı sert geçmeyen yerlerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerdeyse yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir.
Bezelye Filizi(Affilla Cress) Türkiye'de ilk defa bizim tarafımızdan yetiştirilen yenilebilen bir bitkidir. Bezelye Filizi karakteristik özelliği, sıra dışı ve dekoratif yapısıdır. Şeker bezelyeyi de andırdığından, yemek tariflerinde bezelye için bir alternatif olabilir.
10-200 cm boylanabilen, tek yıllık, otsu bir türdür.
Bezelye seçerken nelere dikkat etmeli? Ayıklanmış bezelyenin yeşil ve parlak olması iyi olduğunu gösterir. Ayıklanmamış bezelye seçerken daha dolgun ve ağır olanları seçmeye çalışın.
Bezelye bitkisinde yeşil meyve rengi özelliği baskın, sarı meyve rengi özelliği ise çekiniktir. Bezelyelerde bu özelliklerin kalıtımında üç farklı genotipte birey oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri