T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı
Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na bağlı bulunan, Türkiye'nin AB ile müzakere ve AB'ye katılım sürecini belirlemenin yanı sıra devlete bağlı çeşitli resmî kurum ve kuruluşların Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyumundan sorumludur.
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış oldu. Bakanlık, 2018 yılında 703 sayılı KHK ile kaldırılarak yetkileri Dışişleri Bakanlığı'na devredildi. Bu devir sonrasında Dışişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı oluşturuldu.
Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı'nda Bilgi Toplumu ve Medya, Sosyal Politika ve İstihdam, İşletmeler ve Sanayi Politikası, Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu, Bilim ve Araştırma, Eğitim ve Kültür fasıllarına ilişkin ça- lışmaları yürütmektedir.
T.C. Dışişleri Bakanlığı - Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği. Sayın Bakanımızın BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile Görüşmesi, 15 Eylül 2023, İstanbul Sayın Bakanımız Hakan Fidan, 15 Eylül 2023 tarihinde İstanbul'da BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ile görüştü.
İlgili 32 soru bulundu
Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
Avrupa Birliği Konseyi
Ana karar alma organıdır. Bakanlar Konseyi ve Konsey olarak da bilinir.
Avrupa Birliği (AB), coğrafi olarak Avrupa'da yer alan 27 ülkenin üyesi olduğu uluslararası bir kuruluştur. AB'yi diğer uluslararası örgütlerden ayıran en önemli özellik, birçok farklı politika alanında üye ülkelerin ulusal egemenliklerini önemli ölçüde üyesi oldukları AB'ye devretmiş olmasıdır.
Sonuncusu Avrupa Parlamentosu ise Strazburg ile dönüşümlü olarak Brüksel'de çalışmalarını yürütmektedir. Bunlara bağlı ve bunlarla ilgili irili ufaklı yüzlerce kuruluş da dikkate alındığında Brüksel, bu sebeplerden Avrupa Birliği veya Avrupa başkenti olarak gösterilir. Ayrıca NATO Merkez Karargahı da Brüksel'dedir.
İki yıl süren müzakereler sonunda 5 Mart 1995 tarihinde yapılan Ortaklık Konseyi toplantısında alınan karar uyarınca Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği 1 Ocak 1996 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Böylece, Türkiye-AB Ortaklık İlişkisinin "Son Dönemi"ne geçilmiştir.
Hırvatistan'ın 2013 yılında üye olmasıyla, AB 28 üyeli bir Birlik haline gelmiştir. Bununla birlikte Birleşik Krallık'ın 31 Ocak 2020 tarihinde üyelikten resmen çekilmesiyle AB bugün, 27 üyesi olan bir Birlik durumundadır.
AB Konseyi Dönem Başkanlığını, 1 Temmuz 2022 tarihinde Çekya devralmıştır.
2016'dan beri katılım müzakereleri durdu. AB, Türkiye'yi insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğü konusundaki eksikliklerle suçladı ve eleştirdi. 2017'de AB yetkilileri, planlanan Türk politikalarının AB üyeliği için Kopenhag kriterlerini ihlal ettiğini ifade ettiler.
AB Proje Uzmanı, Avrupa Birliği projelerinin planlama, uygulama ve yönetiminde uzmanlaşmış bir profesyoneldir. AB fonlarından yararlanmak isteyen kurum ve kuruluşlara danışmanlık hizmeti verir ve projelerin başarılı bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Bu doğrultuda, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg tarafından 1951 yılında Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu'nu kuran Paris Antlaşması ile 1957 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğu'nu ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu'nu kuran Roma Antlaşmaları imzalandı.
İki tip uluslararası örgüt vardır: Uluslararası devletlerarası kuruluşlar, üyeleri egemen devletler ve diğer uluslararası devletlerarası kuruluşlar olan resmi kuruluşlardır. Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü, ASEAN bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Göçmen karşıtları ve Brexit'i destekleyen halk, Avrupa Birliği'nin mülteci sorununu çözememesinden bir hayli rahatsızlık duymuş ve Avrupa Birliği'nin yavaş atılımları karşısında Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'un Brexit referandumunu ülkesi içerisinde oylamasına neden olmuşlardır.
Avrupa Birliği Adalet Divanı, Avrupa Birliği'nin yargı organıdır ve Adalet Divanı, Genel Mahkeme ve uzmanlık mahkemeleri olmak üzere üçlü bir yapıdan oluşur. Adalet Divanı'nın temel amacı, Avrupa Birliği hukukunun Avrupa Birliği içerisinde her yerde aynı şekilde yorumlanmasını ve uygulanmasını sağlamaktır.
Avrupa Birliği'nin kurumları, Avrupa Birliği ve Euratom'un yedi ana karar alma organıdır. Avrupa Birliği Antlaşması'nın 13. maddesinde listelenen kurumlar şunlardır: Avrupa Parlamentosu.
Avrupa Konseyi, ülkemizin İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'yla kurduğu ilk kurumsal bağı temsil etmektedir. Türkiye AK'a, kuruluşundan üç ay sonra, Ağustos 1949'da davet edilmiş ve teşkilatın kurucu üyeleri arasında sayılmıştır.
1 Temmuz 2013 tarihinde 28'e ulaşan üye sayısı 31 Ocak 2020 tarihinde Birleşik Krallık'ın ayrılması ile 27'ye düşmüştür.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
Avrupa Birliği üyesi ülkelerden Bulgaristan, Hırvatistan, Polonya ve Romanya Avrupa Birliği'nin ekonomik kriterlerini karşılayamamaları nedeniyle Euro'ya geçiş yapamazken, siyasi duruş ve ilkesel tavırlar başta olmak üzere halkın da karşı duruşu nedeniyle Euro kullanmayan Avrupa Birliği ülkeleri ise Çek Cumhuriyeti, ...
Avrupa Birliği, Avrupa halklarının ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda birbirleriyle kaynaşmasını öngören, Avrupa devletlerinin ve vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu uluslarüstü bir yapıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri