Mesleki yeterlilik sınavı nasıl yapılır sorusunun iki cevabı vardır. Birincisi yazılı sınav halinde ve çoktan seçmeli sorular, adaylara sorulur. İkinci olarak da uygulama ya da sözlü sınavla, adayların mesleki bilgileri ölçülür.
Soru Sayısı: 40 Gereken Doğru Cevap Sayısı: 28 Başarı Notu: 70 Sınav Süresi: 60 dk.
Her birimin geçme notu,soru sayısı ve sınav süresi farklı olabilir. Yani A1 birimden 10 soru 10 dakika, A2 birimden 20 soru 25 dakika olan bir sınav olabilirsiniz.
- Sınav ve belgelendirme faaliyetleri yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından yürütülmektedir. Sınav süreleri meslekten mesleğe farklılık gösterebilmektedir. Sınav süreleriyle ilgili bilgiye yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.
Sınavlara girme hakkı elde eden adayların 3 sınav hakkı bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşları sınavlar yapıldıktan sonra sınav sonuçlarını 10 (on) gün içerisinde Mesleki Yeterlilik Kurumunun sistemine işler.
Normal şartlarda 2 sınav hakkı vardır. Her sınavın değil her birimin ücreti vardır. Ücretler yeterliliğe ve yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna göre değişkenlik gösterebilir. Eğer yeterlilik işsizlik sigortası fonu kapsamında ise 3 sınav hakkı verilebilir.
Sınav ve belgelendirme masrafları ise devlet tarafından karşılanacaktır.
Söz konusu tebliğ ile MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen meslek sayısı 117'den 143'ye çıkmıştır.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
MEB onaylı kurslar, MEB onaylı sertifika verebiliyor ancak mesleki yeterlilik belgesi veremiyor maalesef.
MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına (YBK) başvuru yapabilir.
Bu şartlara haiz olan kişilerin Bakanlık tarafından yapılacak yazılı sınavda 100 puan üzerinden en az 80 puan almaları gerekir.
YKS sınavının ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavı saat 10.15'te başlayacak ve sınav 180 dakika sürecek. Adaylar saat 10:00'dan sonra bina ve salonlara alınmayacak. Yabancı Dil Testi (YDT) sınavı ise saat 15.45'te başlayacak. 120 dakika sürecek. 15.30'dan sonra adaylar bina ve salonlara alınmayacak.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Mesleki yeterlilik belgesi ustalık belgesi yerine geçer mi sorusu sıkça cevap aranılan sorular arasında yer alır ama cevabı kesin bir dille hayırdır. Bu nedenle ustalık belgesi olan bir kişi aynı meslek için mesleki yeterlilik belgesi istenilen bir işletmede ustalık belgesini göstererek yetkin olduğunu kanıtlayamaz.
Yedinci tebliğ ile 21 meslekte tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra (30/12/2022 tarihinden itibaren) MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır.
Bu sorunun cevabı hayırdır.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
Yönetim Danışmanı (Seviye 7) ulusal meslek standardı, sektördeki ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak değerlendirilmiş, MYK İş ve Yönetim Sektör Komitesi tarafından incelendikten sonra MYK Yönetim Kurulunca onaylanmıştır.
70 puan almanız gerekir.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri