Otomobiliniz sebebi ile belirtilen değere 0,2 bar (üç psi) eklemeniz tavsiye edilir. Örneğin aracınız için müsait hava basıncı 2.2 bar 32 psi ye denk gelmektedir. Kış aylarında 2.2 bar (32 psi) yerine 2.4 bar (35 psi) basmanız aracınız için daha iyi performans sağlayacaktır.
Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Her 10°C'deki sıcaklık düşüşünde hava basıncının 1-2 PSI veya 0,07 ila 0,14 bar azaldığını unutmayın. Çivili kış lastikleri de düzenli bakım gerektirir. Lastik basıncı izleme sistemi olsa bile, hava basıncınızı düzenli olarak kendiniz kontrol etmeyi ihmal etmeyin.
Karda Durum Nasıl? Lastik havasının bir miktar indirilmesinin karda kullanımda belli koşullarda işe yaradığını söylemek mümkün. Eğer üzerinden hiç geçilmemiş 15-20 cm kalınlığında kar tabakasının üstünde otomobil sürecekseniz, lastiğinizin havasını bir miktar indirmeniz size avantaj sağlayabilir.
Araç içerisinde ağırlık dengede adımı üzerinden ideal hava basıncı ele alınır. Bu bağlamda ön koltuklarda iki kişi var ise ve arka koltuklar boş ise, bu doğrultuda ön lastikler için 36 psi ve arka lastikler için ise 34 psi hava basıncı ele alınır.
İlgili 35 soru bulundu
O yüzden genel olarak aracın içi dolu olduğu vakit 34 psi üzerinden hava basıncı ele alınır. Arka taraf boş ve ön taraflar dolu ise o zaman 34 ile 32 psi şeklinde ön ve arka lastikler ideal hava basıncına getirilir.
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Elbette hayır. Kış lastikleri karlı hava koşullarında güvenli sürüş imkanı sunacak şekilde tasarlanmış olmalarının yanında soğuk havayla uyumlu kauçuktan üretiliyor. Yani karın düşmesini beklemenize gerek yok.
Lastik basıncında bir azalmaya neden olabilen ısı dalgalanmaları nedeniyle kış lastiklerinde basıncın 0,2 bar arttırılması önerilir.
Hava Şartları
Gaz basıncı, hava sıcaklığına bağlı olarak değişir. Bu yüzden yaz ve kış mevsiminde basınç değişikliği farklılık gösterir. Özellikle soğuk havaların hakim olduğu kış aylarında lastik basıncı düşer. Hava sıcaklığı 10 derece düşünce lastik basıncında 0.07 - 0.14 bar başına 1-2 PSI azalma meydana gelir.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Kısa boy ve geniş lastik daha dayanıklıdır. Özellikle de dönüşlerde daha iyi kavrar. Kar örtüsünde giderken geniş lastik daha iyi dönüş sağlar. Çamurda ve derin karlı yolda kolay kayabilir.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Kış lastikleri çok sayıda derin oluğa sahip olmalıdır. Bu sayede yağışlı havalarda yola daha iyi tutunabilirler. İmal edildikleri kauçuk ise yumuşak olmalıdır. Böylece soğuk hava şartlarında bile lastikler ısınabilir ve herhangi bir sorun yaşamadan araç hareket edebilir.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Kış lastiğin lastiğinin yapısı, yaz lastiğine ve 4 mevsim lastiğine göre daha yumuşaktır. Düşük sıcaklıklarda ise çok kolay ısınır. Hemen ısınan kış lastiği ise çok daha güvenli bir yol tutuşu sağlar. Özellikle de karlı ve yağmurlu havalarda daha kalın ve derin dişleri suyu ve karı daha iyi tahliye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri