1987 yılından beri, üniversiteler arası iş birliği programlarını kapsayan, bir çok üniversite öğrencisi ve öğretim elemanının karşılıklı değişimini ve programlardan yardım almalarını sağlayan okullar, üniversiteler ve yetişkin öğretim kurumları ile eğitim birliklerine yönelik Avrupa Birliği eğitim programıdır.
AB'nin eğitim politikası, “eğitim alanında işbirliği ve uyumun sağlanmasına yönelik olarak Avrupa Konseyi, Avrupa Komisyonu gibi kurumlar tarafından alınan kararlara dayanan temel yönelimler” olarak tanımlanabilir (Terzi, 2005).
Avrupa Birliği (AB) programları ya da Birlik programları, AB politikalarının uygulama araçlarından biridir. Amacı üye devletler arasında işbirliğini teşvik ederek, AB politikalarının hedeflerine ulaşmasını sağlamaktır.
AB eğitim politikasının temel amacı; üye ülkeler arasında işbirliğini ve dayanışmayı sağlamak amacıyla, üye ülke yurttaşları arasındaki karşılıklı anlayışı özendirmek ve Avrupalılık bilincini aşılamak, bu süreçte öğrenci ve öğretmenleri eğitmek ve tüm ar-ge alanlarına etkin katılımlarını sağlamak şeklinde özetlenebilir ...
Avrupa Birliği'nin temelini, II. Dünya Savaşı sonrasında sanayi bakımından özellikle önemli iki temel hammadde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek ve bunları uluslarüstü bir otorite ile kontrol ederek barışı sürdürmek amacıyla 1951'de kurulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Avrupa Birliği İlişkileri bölümü, Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilen eğitim süresi 4 yıldan olan bir lisans bölümüdür.
Bunlar üye devletler olarak bilinen Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Kıbrıs, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dır.
Avrupa Komisyonu, Ulusal Ajanslar ve Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı aracılığıyla programı yönetip uygulamaktadır. Erasmus + Programı'nı Türkiye'de Türkiye Ulusal Ajansı koordine etmektedir.
Projeye ilişkin ayrıntılar www.yereldeab.org.tr/sehireslestirme adresinde yer almaktadır. Proje Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) II kapsamında desteklenmektedir.
AB proje geliştirme uzmanı olmak için 4 yıl eğitim alınmalıdır. Bu süre, üniversitede alınan lisans eğitimini kapsamaktadır. Ancak AB projeleri konusunda eğitim alan kişilerin iş bulma şansı daha yüksektir. AB projeleri ile ilgili sertifikalı eğitimler için ise yaklaşık 1-2 aylık süre gerekir.
Üniversitelerin dört yıllık bölümlerinden mezunsanız AB proje asistanı olarak görev alabilirsiniz. Ancak yetkili merciler tarafından verilen AB proje hazırlama eğitim programına katılıp sertifika sahibi olmanız iş bulmanız açısından daha avantajlı hale gelmenizi sağlar.
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanacaklar. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler.
Avrupa Birliği proje uzmanı, AB ile gerçekleştirilecek projelere katılmak ya da ortak olmak isteyen kişi ve kurumlara yardımcı olan kişidir. Avrupa Birliği proje uzmanı kamu kurum ve kuruluşları ile özel şirketlerde çalışır.
Uluslararası Bakalorya (IB) Programı 16-19 yaş arası öğrenciler için hazırlanmış, geniş kapsamlı, üniversite öncesi iki yıllık bir programdır. Bu programı seçen yüksek motivasyonlu lise öğrencileri bitirme sınavları sonunda uluslararası geçerliliği olan IB Diploması´nı alırlar.
AB grubu: 0, A, B ve AB gruplarından kan alabilir. Sadece kendi grubuna kan verebilir. Ülkemizde her yıl ciddi oranda kan ihtiyacı bulunmaktadır. Kan, üretilemeyen bir dokudur ve tek kaynağı sağlıklı donörlerdir.
AB, toplamda 500 milyon nüfusa sahip 28 ülkeden oluşan ekonomik ve siyasi bir birliktir. Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) bakımından dünyadaki en büyük ekonomidir.
Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin geldiği aşamada AB mevzuatının Türkçeye çevirisinin önemi artmıştır. Esasen Türkiye'de AB Müktesebatını Türkçeye çevirme çalışmaları uzun zamandan beri yapılmaktadır.
Matematik, Bilgisayar ve Fizik ders adlarından sonra A, AB, BC ve C ekleri kullanılmaktadır.
Altı üye devlet, 1957'de, işgücü ile mal ve hizmetlerin serbest dolaşımına dayanan bir ekonomik topluluk kurmaya karar verdiler. Böylece, kömür ve çeliğin yanı sıra diğer sektörlerde de ekonomik birliği kurmak amacıyla, 1957'de Roma Antlaşması imzalanarak Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) kuruldu.
Avrupa Komisyonu, yasama sürecini başlatan, ayrıca Birliğin yürütme organı olarak AB müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurumdur. Avrupa Komisyonu, her bir üye devletten bir kişinin yer aldığı, 5 yıl için seçilen 27 üyeden oluşur.
Mevcut durumda Türkiye dışında AB üyeliğine aday olan 6 ülke bulunmaktadır: Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Ukrayna ve Moldova. Aday ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk AB ile katılım müzakerelerine başlamış durumdadır.
1999 yılında AB üyeleri tarafından aday olarak kabul edilen Türkiye, 2005 yılında tam üyelik müzakerelerine başladı. Türkiye ile Avrupa Birliği'nin ilişkileri 31 Temmuz 1959'da Türkiye'nin Avrupa Ekonomik Topluluğu'na yaptığı ortaklık başvurusu ile başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri