Gelir Tahakkukları Hesabı adı altında işlem gören 181 hesap veya 181 muhasebe kodu, üçüncü kişilerden tahsili içerir. Gelecek döneme ait olup, içinde bulunan ve çalışılan dönem içinde gerçekleşen ve henüz tahsil edilmemiş gelirlerin ve bu döneme ait kısımlarının izlendiği hesap olarak tanımlanır.
Vergiye konu olan gelir 10.000 TL ise, tahakkuk eden vergi (10.000 x %15) miktarı 1.500 TL olacaktır. Vergiye konu olan gelir 80.000 TL ise, 70 bin için (70.000 x %15) 10.500 ve kalan 10.000 TL için (10.000 x %20) yani 2.000 TL olacaktır. Ödenecek olan toplam gelir vergisi miktarı ise 12.000 TL olacaktır.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
381 Gider Tahakkukları Hesabının İşleyişi: Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın borcuna karşılık ilgili hesapların alacağına kaydedilerek kapatılır.
181 GELİR TAHAKKUKLARI HESABI
181 Gelir tahakkukları hesabı içinde bulunulan hesap döneminde ortaya çıkan tahsilatı sonraki dönemlerde gerçekleşecek olan gelirlerin kaydedildiği hesaptır. Bu tür gelirler, dönem sonunda tahakkuk etmesine rağmen henüz borçludan isteme hakkı olmayan alacakları temsil eder.
İlgili 23 soru bulundu
280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER
Genellikle kiralanan işyerleri için peşin ödenen tutarların izleyen döneme ait giderleri için kullanılır. Vadesi bir yılın altına düşen giderler bilanço gününde 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabına aktarılır.
b) 281 Gelir tahakkukları hesabı: Bu hesap, faaliyet alacakları hesap grubunda izlenmeyen ve tahakkuk etmiş gelirlerden kaynaklanan ancak, içinde bulunulan faaliyet dönemini takip eden dönemlerde istenebilir duruma gelecek olan alacakların izlenmesi için kullanılır.
Gelecek ayları ilgilendiren gelirler ile bir sene içinde ödenecek faiz gibi giderlerin tahakkuk kayıtları için kullanılır.
Gelecek aylara ait gelirler hesabı 380 hesap, peşinen tahsil edilen ve gelecek döneme ait olduğundan dolayı çalışılan dönemdeki hesaplara kaydedilmemesi gereken gelirlerin takip edildiği hesaptır.
281 Gelir Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte üçüncü kişilerden tahsili ya da bunların adına borç kaydı gelecek yıllarda yapılacak gelirlerin izlendiği hesaptır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
381 Gider Tahakkukları Hesabında, genellikle içinde çalışılan dönemde ortaya çıkan giderler yer alır. Bu giderler bu dönemde ortaya çıkar ve ödemesi ise gelecek aylarda yapılmalıdır. İşte bu tip giderler 381 gider tahakkukları hesabında izlenmektedir.
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
Gelir Tahakkuklarında Katma Değer Vergisi Hesaplanmayacak!
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
Tahakkuk ilkesi, gelir ve giderlerin mahiyet ve tutar olarak kesinleştiği anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilişkili oldukları dönemin finansal tablorında yer almasına ilişkin temel muhasebe kurallarınden bir tanesidir.
Aralık ayına ait kira bedeli 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabı alacaklandırılarak 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır ve gider olarak gösterilir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır.
Bilançonun 18 – 28 – 38 – 48 numaralı hesap gruplarında dönemsellik ve tahakkuk ilkesi yer almaktadır. Tüm hesap grupları, gelecek aylara ait giderler ve gelir tahakkukları olarak iki alt başlığa ayrılmaktadır. Gelecek aylara ait giderler, dönemsellik ilkesini temsil eder. Gelir tahakkukları, tahakkuk esasına dayanır.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
Borç veren bir işletme için tahakkuk eden faiz, işletmenin gelirleri arasında yer aldığından, bir gelir hesabına kaydedilir. Örneğin bunun için “Faiz Gelirleri” hesabı kullanılabilmektedir. Borç alan bir işletme için ise işletmenin giderleri arasında yer aldığından, bir gider hesabına kaydedilmelidir.
Ticari kazanç ve kurum kazancı bakımından gelirin ve giderin tahakkuk etmiş olması yeterlidir. Bu nedenle gelecek dönemleri ilgilendiren giderler ve gelirler gelir tablosunda değil bilançoda yer alır.
Şirketlerin gelir ve giderlerinin paralel olarak devam ve kayıt altına alınmasıdır. Bu tahakkuk esaslarında gelir ve giderin aynı anda gerçekleşmiş olması ve alakalı olduğu dönemde finansal tablolarda yer almasını sağlayan tablolardır.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
Tahakkuk etmiş bir vergi veya borç geçerli belgelere dayalı bir şekilde ve ayrıntılı olarak hesaplanmış ve ödenebilir hale gelmiş vergi veya borç tutarı demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri