Abartma Tekniği Terapist danışanın gizlediği anlamları içeren cümlelerini her defasında daha yüksek bir sesle tekrar etmesini ister. Bu egzersizin etkisi, genellikle danışanın kendisini gerçekten dinlemeye ve duymaya başlamaları ile olur.
Gestalt terapi diğer kuramlara oranla en deneyimsel terapi türüdür. Temelinde danışanın olay, durum, travma ya da olgulara karşı farklı tekniklerle duyguları deneyimlemesi yer alır. Özellikle abartma ve boş sandalye teknikleri, gestalt terapinin deneyimi teşvik eden ve en yaygın kullanılan teknikleri arasında yer alır.
Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar. Bundan sonra da danışmanın yardımıyla bu diyalog üzerinde derinleşilir.
Gestalt terapisi danışanın o andaki yaşantısını vurgulamasına dayalı olarak yürütülür. Geçmiş veya gelecek, “şu an” olarak incelenir. Terapist aktif rol alır ve danışanı kendi yaşantılarının değişik yönlerine dikkat etmesi için yol gösterir. Gestalt terapinin en büyük amacı danışana farkındalık kazandırmaktır.
Geştalt yaklaşımının bir tekniği olan boş sandalye tekniği bu yolla danışanlarda değişimin olacağına inanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Mucize Soru (The Miracle Question): Bu teknik, danışanın gelecekteki çözümler üzerinde odaklanması ve amaçlarını netleştirmesi için kullanılır. Mucize soru genellikle şöyle sorulur: “Bu akşam uyuduğunda bir mucizenin gerçekleşeceğini ve bugün buraya getirdiğin sorunların çözüldüğünü varsay.
-Saklı ben: Kişinin iki farklı yönünün (bilinen ben ile saklı ben) dürüstçe tartışması gerektiğinde yararlı olabilir. Kişinin içindeki güdüleri bilen ve dürüst davranan yönümüz ortaya çıkar.
Taşırma yönteminde, danışanların kaygı yaratan durumlara her zaman başvurdukları, uyumsuz davranışlarla tepki vermelerine engel olunur. Hayali taşırma da yerinde taşırmayla benzer ilkelere dayanır ve maruz kalmanın gerçek yaşamda değil de danışanın hayalinde gerçekleşmesi dışında aynı süreçleri izler.
Derine doğru inme tekniği: hastaya eğer olumsuz otomatik düşünce doğruysa bunun nesi kötü; ya da hasta için bunun anlamı ve ya zararı nedir diye sorulur. Bu sorular art arda sorulduğunda her biriyle bağlantılı olumsuz düşünceler çıkarılır başka bir düşünce kalmayıncaya dek bu sorular tekrarlanır.
Düğmeye Basma: Bu teknik danışanlara hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmelerini içerir. Bu tekniğin amacı danışanlara düşüncelerini kullanarak her ne duygusu yaratmak istiyorlarsa yaratabileceklerini öğretmektir.
Katılımcılar çember şeklinde otururlar ve çemberin ortasına bir sandalye yerleştirilir. Her katılımcısı sırasıyla ortadaki sandalyeye oturur ve diğer katılımcılar şu sorular çerçevesinde sandalyedeki katılımcıya geri bildirim verirler: - Sandalyedeki katılımcı ile bu eğitimde olmak sana nasıl hissettirdi?
Sıcak sandalyelerde oturan iki öğrenci, ipuçları sayesinde yazı tahtasında yazan kelimeyi bulmaya çalışırlar. Sıcak sandalyelerde oturan iki öğrenciden birisi, kelimeyi söyler söylemez, söz konusu grup kazanmış olur. Artık bir başka kelime ve sıcak sandalyede başka öğrencilerle oyuna devam edilir.
Rol değişimi ile danışanın fikirleri, tutumları ve inançlarına ilişkin paradoksal bir inceleme yapması amaçlanmaktadır. Danışan saklı beninin yerine geçmesi istenir. Psikolojik danışman da danışanın bilinen beninin yerine geçer. Bu alıştırma sürecin erken aşamalarında kullanılmaz.
Teknik, danışanın anne-babasından alıp kendinde bütünleştirdiği yönleri tanımasına yardımcı olur. Top Dog: Dürüst, otoriter, ahlaklı, talep eden, sözünü geçiren ve engelleyendir. Under Dog: Kurban rolü oynayarak, savunucu olmayla, zayıflıkla ve sahte güçsüzlükle davranışını devam ettirir.
Kendini seyretme kişinin ne yaptığını ve bunu nasıl yaptığını dışarıdan biri gibi seyretmesi ve seyrederken gördükleriyle yani kendiyle ilgili yorumlar yapması olarak tanımlanabilir.
Çifte Standart Tekniği:
Bu teknik, bireyin kendine uyguladığı olumsuz ve haksız düşünceleri sorgulamayı hedefler. Birey, kendisini başkalarına nazaran daha katı bir şekilde değerlendirme eğiliminde olabilir.
Türkiye Klinikleri Psikiyatri - Özel Konular
Alıştırma (Exposure), Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve diğer anksiyete bozukluklarında sık görülen ''patolojik korku''yu ve bununla ilişkili duyguları azaltmaya yönelik bir uygulamadır.
ABC modelinde A (Olay), B (Düşünce), C (Tepki) olmak üzere üç bileşen vardır. Bir olayı veya durumu tehlikeli, kötü olarak yorumladığımızda korku, öfke, üzüntü, gerginlik gibi duygular yaşarız ve duygularımızla uyumlu davranışlar sergileriz; bağırmak, ağlamak, gitmek gibi.
Kişiler diğer kişilerin hareketlerini taklit yoluyla ya da bilişsel olarak işlemeyle (akıl ve yordama süreçleriyle) öğrenebilirler. Biz danışma süreçlerinde buna model alma diyoruz.
Alışkanlığı tersine çevirme tedavisi, daha çok tersine alışkanlık kazandırma eğitimi olarak da bilinen bir davranış terapisidir. Terapinin amacı Tourette sendromu sonrasında ortaya çıkan tik sorununa çözüm bulmak ve tiklerin ortaya çıkma sıklığını azaltmaktır.
Bir kişiyi pekiştiren şey bir başkası için pekiştirici olmayabilir. Ayrıca belirli bir pekiştirecin gücü zaman içinde değişiklik gösterebilir. Davranışı sürdüren pekiştireç ortadan kaldırıldığında, tepki giderek azalır ve sonunda ortadan kalkar. Bu duruma söndürme denir.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
Adler'in kuramındaki en önemli tekniklerden biri “Düğme Tekniği” veya “Düğmeye Basma Tekniği”dir. Bu teknik danışana hoş olan ve olmayan deneyimlerin ayrı ayrı portresini çıkarmayı ve bu deneyimlere eşlik eden duygulara dikkat etmesini içerir.
SÜPERVİZYON NEDİR? Süpervizyon gözetim demektir. Meslekte deneyimli bir uzmanın, daha az deneyimli bir uzmana sunduğu bilgi, destek, değerlendirme, izleme yolu ile sürdürülen ilişki içinde mesleki gelişimine katkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri