Amerika'da Doğmuş Olmak
Temel olarak yenidoğan bir bebek, annesinin ülkede bulunma statüsü fark etmeksizin doğrudan vatandaş olmaya hak kazanır. “Jus Soli” olarak bilinen Latince bir terim ile ifade edilen bu durum, sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde değil, Kanada ve diğer bazı ülkelerde de kabul gören bir haktır.
Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri arasında "çifte vatandaşlık" anlaşması bulunduğu için, bir Türk'ün hem TC hem de ABD vatandaşlığını sürdürmesi mümkün. Ancak bazı durumlarda ABD vatandaşlığı kaybedilebilir. Bunların en başında "vatana ihanet" suçundan hüküm giymek geliyor.
İstisnaları olmakla birlikte temel olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nde en az beş yıl Green Card sahibi olarak yaşayana kadar ABD vatandaşlığına başvurmanız mümkün değildir. Buradaki 5 yıl, tam olarak Green Card'ınız üzerindeki kesin tarihten itibaren geçen zamandır.
ABD vatandaşı olmak isteyen kişilerin ödemeleri gereken güncel ücret, 1.170 Dolar olarak belirlenmiştir. Günümüzde, kişiler hangi tür vatandaşlık üzerinden ülke vatandaşlığına dahil olurlarsa olsunlar öncelikle bu ücreti yatırmakla yükümlülerdir.
İlgili 42 soru bulundu
3) Amerika'dan ev alana vatandaşlık hakkı veriliyor mu ? Cevap: Amerika'da ev alan vatandaşlık hakkına sahip olamıyor, fakat orada ev aldıktan sonra iş kuran birisi çalışma vizesi alabilir. Belirli bir süre Amerika'da yaşadıktan sonra da vatandaşlığa başvurabiliyor.
Oturma izni veren ülkeler arasından en kolay vatandaşlık veren Avrupa ülkeleri araştırıldığında belli başlı üç seçenekle karşılaşılır. Vatandaşlığı kolay alınan ülkeler arasında İspanya, Yunanistan ve Portekiz vardır.
Masraflar -uçak bileti hariç – kişi başı yaklaşık 1.000 dolar tutmaktadır. Evli olanlar eşi ve (başvuru tarihinde 21 yaşından küçük) tüm çocukları için ayrı ayrı bu masrafları ödemek zorundadır. ABD'de anlasmali evlilik yoluyla Green Card sahibi olmak icin 40-60 bin dolar arasinda rakamlar zikredilmektedir.
90 günlük vize süreniz dolduktan sonra 6 ay süreli (en fazla 6 ay) turistik amaçlı oturma iznine Göç İdaresi Müdürlüklerinden başvurabilirsiniz.
Amerikan vatandaşı veya daimi ikametgah hakkına sahip kişilerin aile üyeleri, işveren sponsorluğunda çalışacak kişiler, çekilişte hak kazananlar ve mülteci veya sığınmacı statüsüne sahip kişiler Green Card başvurusu yapabilir.
ABD'ye seyahat edebilmek için ilk olarak hava, deniz ve kara sınır kapılarından ülkeye giriş yapmana olanak tanıyan Amerika vizesi almak gerekir. Çünkü Umuma Mahsus, Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport sahibi tüm T.C. vatandaşları, Amerika vizesine tabi tutulur.
Amerika Birleşik Devletleri'nin, Türkiye'nin de dahil olduğu, çeşitli ülkelerle yaptığı anlaşmalar sayesinde bu ülke vatandaşları Amerika'da uluslararası ticaret faaliyetleri için E-1 vizesini kullanabilmektedir.
Çalışma vizelerine başvurmak için genellikle Amerika'da bir işvereninAmerikan Çalışma Bakanlığı'ndan onaylanmış bir iş sertifikası alması gerekmektedir. Bu sertifika alındıktan sonra işveren I-140 formunu doldurarak Amerikan Vatandaşlık ve Göçmenlik Bürosu aracılığıyla uygun olan çalışma vizesine başvuru yapar.
Yapılan çekilişte Green Card almaya hak kazanan kişiler, beş yıl boyunca Amerika Birleşik Devletleri'nde çalışma ve oturma hakkına sahiptirler. Beş yıl boyunca Amerika'da yaşayan ve çalışan kişiler beş yılın sonunda Amerika vatandaşlığına başvurma hakkına sahip olurlar.
Birleşik Devletler vatandaşlığı, Amerika Birleşik Devletleri pasaportu alma hakkını verir. Yukarıda gösterilen, 2007 sonrası bir pasaporttur. Amerika Birleşik Devletleri yasaları birden fazla vatandaşlığa izin vermektedir.
Sadece turizm amaçlı gelen aşağıdaki ülkelerin vatandaşlarının vize almaları gerekmez (ülkeye vardıklarında 30 günlük giriş izni verilir): Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brunei, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Marshall Adaları, ...
Olumsuz bir durumun gerçekleşmesi hâlinde yapılan başvuru görmezden gelinir ve kişi diskalifiye edilir. Edilmezse kazanma oranı %2 ila %5 arasındadır. Green Card çekilişini kazanma ihtimali o yıl katılan kişi sayısına göre de artar ya da düşer.
Vize almanın en zor olduğu ülkelerden birisi Amerika'dır. Peki binlerce Türk'ün rüyalarını süsleyen gerek iş, gerekse okul fırsatları nedeniyle gelmek istediği Amerika'ya vize almak için bu adımları takip etmelisiniz; En çok tercih edilen vize türü B1/B2 vize türüdür.
Green Card Türkiye'de kaç kişiye çıkıyor? Türkiye'de kaç kişiye Green Card çıktığı da büyük bir merak konusudur. Ana başvuruculardan oluşan bir çekilişte, 2021 yılında 2.874 Türk vatandaşı Green Card kazanmıştır.
Türkiye'den Kaç Kişi Green Card Aldı? 2022 – 2023 yılında Türkiye'den Green Card alan kişi sayısı aşağıdaki tabloda belirtildiği gibidir. Veriler travel.state.gov ve dhs.gov üzerinden alınmıştır. Tabloda belirtildiği üzere 2022 mali yılında açıklanan verilere göre 6990 kişi Türkiye'den Green Card almıştır.
İngilizce bilmeniz kesinlikle şart değildir. Çekilişe katılmak veya çekilişi kazanmak için mesleğinizin, yaşınızın, yüksek lisansın, üniversite mezunu olmanızın veya sertifikalarınızın hiç bir etkisi yoktur. Amerika Birleşik Devletleri her yıl dünya çapında yaklaşık 55,000 adet Yeşil Kart (Green Card) dağıtmaktadır.
İNGİLTERE. Birleşik Krallık vatandaşı olmak isteyen adayların, geçmiş taramasından geçmesi, İngilizce dil sınavlarından yeterli puan alması ve başvuru esnasından en az beş yıldır ülkede ikamet etmesi gerekiyor. Birleşik Krallığı vatandaşı olmak dünyadaki en pahalı ve zorlu vatandaşlık işlemleri arasında yer alıyor.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
2021 yılında İsveç, her 100 yerleşik yabancıya 10 vatandaşlık vererek AB bloğundaki en yüksek vatandaşlığa kabul oranını yakaladı. İsveç'i Hollanda (100 yerleşik yabancı başına 5,4 vatandaşlık), Romanya (4,6), Portekiz (3,7) ve Belçika ve İspanya (her ikisi de 2,7) izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri