Çok fazla yağmurun yağması beraberinde sel olayını getirir.Sel bir doğal afettir. İnsan gücü dışında gerçekleşir. Devamlı olarak yağan yağmur veya karların erimesi durumdan ortaya çıkan büyük su kütleleleri sele neden olur.Sel maddi ve manevi bir çok zarara neden olur.
durmaksızın yağacak bir yağmuru sağlayacak yoğunlukta bulutlar güneş ışınlarını engelleyecek ve zaten bir kısmı zarar gören bitki örtüsünün yeterli oksijeni üretmesine engel olacaktır. ayrıca fotosentez yapamayan bitkiler de ölecektir. bu sayede soluduğumuz oksijenin %30'unu üreten bitkiler yok olacaktır.
Fazla yağmur ekinlere zarar veriyor Ziraat Mühendisleri Oda Başkanı Erdoğan Yener; "Tarlalarda aşırı yağışlardan dolayı su birikintileri oluyor" "Yağmur, zirai donların daha fazla olmasını tetikliyor" Çiftçi Hayati Alakuştekin; "Fazla yağıştan dolayı tarlalarımızda göllenme oluyor, buda kar yağışı olmadığı için don ...
Yağmur çok fazla yağarsa sele neden olur. Sel altında kalan ürünler fazla sudan dolayı çürür bu nedenle fazla yağmur yağması ürünlerin çürümesine neden olabilir. Bitkiler çürümese bile dalları kopabilir,köklenebilir vb. hasar görebilir. Bu da çevrenin zarar görmesine neden olur.
Çizgilerin çapraz uzanmasının sebebi yukarı seviyelere çıkıldıkça sıcaklığın da kademeli şekilde azalacağı prensibi nedeniyledir.
İlgili 42 soru bulundu
Çarpışabilir veya birleşebilir. Ancak bulutta oluşan kar veya yağmur taneleri, bulut içerisinde yükselme ve alçalma hareketleri yaparken genellikle elektriksel olarak yükelnirler ve aynı buluttan gelenler aynı yükle yüklenir. Bu yüzden havadayken birbirlerine elektrositatik kuvvet uygulayarak uzak kalabilirler.
Edebî dilde “şiddetli” yağmuru ifade eden başlıca terim sağanak'tır. GTS'de sağanak “Birdenbire başlayan, genellikle kısa süren şiddetli yağmur” olarak tarif edilmiştir.
Mevsimlerin oluşumu, rüzgârın esmesi, yağmurun yağması, bitkilerin büyümesi, ağaçların meyve vermesi gibi evrende gerçekleşen tüm bu olay- lara sünnetullah veya âdetullah denir.
Toprak Erozyonu: Şiddetli yağmurlar, toprak erozyonunu artırabilir. Su akışıyla birlikte toprak parçacıkları sürüklenir ve tarım alanları veya çevresel alanlarda toprak verimliliğinin azalmasına neden olabilir. Erozyon, tarım üretimini olumsuz etkiler ve ekosistemlerde dengesizliklere yol açabilir.
Eşitlik epey açık bir şekilde şunları yaparsak en fazla ıslanacağımızı söylüyor: Yağmurda uzun bir süre kalmak (bu şaşırtıcı değil) ve/veya çok hızlı koşmak.
Petrikor (/ˈpɛtrɪkɔːr/), yağmur damlacıklarının kuru toprak yüzeyine düşmesiyle meydana gelen toprak kokusudur. Sözcük, Antik Yunanca kaya anlamına gelen πέτρα (pétra) veya πέτρος (pétros), ayrıca Yunan mitolojisinde tanrıların damarlarında akan sıvı anlamındaki ἰχώρ (ikhṓr) kelimelerin birleşiminden oluşturulmuştur.
Yağmur, yol görüşünü azaltıp olası olumsuz durumlara karşı sizi hazırlıksız bırakır. Aynı zamanda yağmur sebebiyle kayganlaşan yol, süratli bir sürüşte kazalara neden olabilir. Bu yüzden araç hızını azaltıp sakin ve dikkatli bir sürüş yapmak daha güvenli olacaktır.
Yani yağmur ile karın yağdığı bölgelerde büyük depremlerin olmadığı ancak küçük depremlerin olduğunun görüldüğü vurgulanmış oldu.
'Makaslama kuvveti deprem yapar'
Çünkü fayı etkileyen kuvvetler yandan sıkıştırmalıdır ama bu sıkıştırmayı yağmur suları fayı kayganlaştırarak kırılmasına sebep olur. Bu durum hem fay üzerindeki basıncı düşürür hem de sürtünmeyi azaltır. Böyle olunca da makaslama kuvveti deprem yapar.
Yüzey sıcaklığı 6000 dereceye yaklaşan plazma halindeki sıcak gazdan oluşan Güneş'te yağmur yağar mı? Astrofizik Dergisi'nde yayınlanan yeni makaleye göre evet.
D-Yoğuşma (Yoğunlaşma)
Gaz haldeki maddenin sıvı hale geçmesine yoğuşma denir. Yoğuşma sırasında madde dışarıya ısı verir. Buluttan yağmur yağması, sis oluşması, sabahları otların üzerinde çiy oluşması, soğuk havada camlarda buğulanma olayları yoğuşmadan kaynaklanır.
AĞUSTOSTA KAR BİLE YAĞABİLİR!
O nedenle 'havai'dir deriz. Dolayısıyla atmosferin sürprizlerine alışın. Haziranda yağmura şaşırmak bir yana, ağustosta kar yağsa bile her şeyin olağan akışında olduğunu hatırlayın! Panik yapmaya gerek yok, dört mevsim boyunca her türlü hava olayı yaşanabilir.
Cevabımız: Yağmur yağdığında havadaki nem oranı artar, nem de havayı olduğundan daha sıcak yaptığı için nem oranı artınca hava da ısınır. İşte bu yüzden yağmur yağdıktan sonra hava ısınır.
Tabiki hayır dış ünite yağmura ve kar a dayanıklı yapılmıştır -40 dereceye kadar klimanızı kullanabilirsiniz... Etkilenmez. Zaten Klimaların Ip (Ingress Protection) Derecesi Yüksektir.
Yağmur suyu ağaçların, bitkilerin, tükettiğimiz meyve ve sebzelerin ihtiyaç duyduğu maddelerden en önemlisidir. Sulama sistemlerinin yanı sıra doğal yağmur suları ve içerisinde bulunan minerallerden faydalanmak tarlalar ve ekinler için oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Eğer yağmur yağmazsa, birçok olumsuz etki oluşabilir. Özellikle kurak iklimlerde yağmurun olmaması, tarım ve bitki örtüsü için büyük bir sorun teşkil edebilir. Ayrıca, su kaynakları da kuruyabilir veya azalabilir. Bu, içme suyu ve endüstriyel su kaynakları gibi hayati kaynakların azalmasına neden olabilir.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
Kırkikindi yağmurları, nisan yağmurlarından sonra başlar. Nisan yağmurlarının bitişi de mayıs ayının sonlarıdır. Yani genel olarak mayıs ayının sonlarında başlamaktadır. 40 gün ikindi ve akşam üzeri yağma ihtimali yüksek olduğundan halk arasında 40 ikindi şeklinde isimlendirilmiştir.
Bunların genellikle insanlara depresif hissettirdiği düşünülür. Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri