İnsan sağlığına etkileri
Genel olarak, gürültü olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir.
Psikolojik Etkisi: Bilimsel araştırmalarda gürültüye maruz kalmış kişilerin hemen hemen tümünde psikolojik rahatsızlıklar bulunmuştur. Gürültülü yerlerde yaşamanın en belirgin karşılığı “annoyance” olarak tanımlanan rahatsızlık, sıkıntı ve gerilim duygusudur.
Gürültüye uzun süreli maruz kalma, rahatsızlık, uyku bozukluğu, kardiyovasküler ve metabolik sistem üzerindeki olumsuz etkilerin yanı sıra çocuklarda bilişsel bozukluk gibi çeşitli sağlık etkilerine neden olabilir.
Gürültü kavramı hem fiziki hem de algılama anlamında kullanılır. Televizyonda ve radyodaki statik elektriğin yaptığı bozucu etki fiziksel gürültü örneğidir. Psikolojik gürültü farklı anlamlandırmalara neden olan dikkatini başka yere çekme, ve tercihli dikkat, algılama ve hatırlamadır.
İlgili 27 soru bulundu
Gürültü, çevresel bir stres oluşturucu olarak kabul edilmektedir.
Fizyolojik etkiler: Ses kirliliği geçici ya da sürekli işitme kaybına, yüksek tansiyona, solunum ve dolaşım bozukluğuna yol açar. Psikolojik etkiler: Zihinsel etkinliğin azalmasına, strese,uyku düzeninin bozulmasına, sinirliliğe, dikkatin dağılmasına, iş veriminin düşmesine neden olur.
2.Gürültünün fizyolojik etkileri
Başlıca fizyolojik etkiler; kas gerilmeleri, stres, kan basıncında artış, kalp atışlarının ve kan dolaşımının değişmesi, göz bebeği büyümesi, solunum hızlanması, dolaşım bozuklukları ve ani reflekslerdir.
Gürültünün Ortaya Çıkardığı Rahatsızlık Belirtileri
Uzun süre maruz kaldığımız gürültü, vücutta birçok tepkimeye sebep olur. · Uyku düzensizliği ve sürekli yorgunluk, · Sürekli sinir ve gerginlik. Bu belirtilerden bir veya birkaçını sürekli olarak yaşıyorsanız kulak burun boğaz uzmanına muayene olmalısınız.
Ancak uzun süreli ve tekrarlayan gürültü genellikle kalıcı işitme kaybı yapar. 90 db gürültüye günde 8 saatten daha fazla maruz kalınması, 100db gürültüye günde 2 saat, 115 db gürültüye de günde 15 dk'dan fazla maruz kalınması kalıcı zararlar verebilir.
Psikolojik etkiler
Sinir bozukluğu, korku, rahatsızlık, tedirginlik, yorgunluk, zihinsel etkilerde yavaşlama, uykusuzluk.
Gürültünün fiziksel etkileri olarak; uyku sırasında gürültü sebebiyle uykunun bölünmesi, ani uyanma şikayetleri, bunun sonucu olarak da ruhsal durum değişimleri, şiddetli baş ağrıları, yorgunluk hissi ve dinlenememe duygusu yer almaktadır.
Gürültü Kirliliğinin Nedenleri
Gürültü kirliliğine sebep olan diğer etkenler arasında çeşitli beyaz eşyalar, ev aletleri, araba alarmları, acil durum sirenleri, fabrika makineleri, yapım ve onarım çalışmaları, ses çıkaran hayvanlar, ses sistemleri, hoparlörler ve konuşan insanlar sayılmaktadır.
“Beyaz gürültü zararlı mı?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Arka planda sürekli olarak bu seslere maruz kalan bebeklerde zihinsel gerileme ve işitme bozukluğu gözlemlenebilir. Ayrıca bu ses; yorgunluk, tansiyon, stres ve uyku sorunlarına da yol açabilir.
Hem insanların hem de hayvanların işitme sağlığı ile beraber ruh ve beden sağlığını ses kirliliği olumsuz şekilde etkiler. Rahatsız edici ve şiddetli şekilde çıkan, kulağı rahatsız eden hayvan, insan ya da makine kaynaklı düzensiz seslerin ortaya çıkardığı etki ses kirliliği olarak bilinmektedir.
“Düzensiz ses” olarak nitelendirilen gürültü, canlıları olumsuz şekilde etkileyen, yüksek tonlu, rahatsız edici sesler topluluğu olarak tanımlanır.
Gürültünün en belirgin etkisi işitme duyusu yitimlerine yol açmasıdır. Bu etkisinden başka psikolojik, nörovejatatif ve kardiyovasküler sistem üzerine etkileri vardır. Tablo-1'de gürültünün yol açtığı sağlık sorunları verilmiştir. Başlangıçtaki etki işitme yorgunluğu olarak tanımlanmaktadır.
Önlenebilir gürültü, arızalı bir egzoz sistemi nedeniyle veya araç dururken gaz pedalına basmaktan kaynaklanabilir. Bir araba sürücüsü tehlike durumunda korna çalarsa, bu önlenebilir bir gürültü değildir, ancak bir güvenlik önlemi olarak hizmet eder.
Gürültü, yaygın olarak, istenmeyen ses veya ses kirliliği anlamıyla kullanılır. Elektronik alanında gürültü; pre amplifikatör, televizyon gibi ses veya görüntünün çevrilmesini sağlayan sistemlere etki eden, iletilmek istenen bilgi sinyaline karışan parazitlerdir.
Gürültüye neden olma suçunun cezası, iki aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri