Abdalan-ı Rum'un görevi, fethedilecek olan bölgeye askerlerden önce ulaşarak bölgedeki halkın gönlünü kazanmaya çalışmaktadır. Bu sebeple de gönüllü olan kişilere derviş anlamına gelen Abdal ya da Abdalan-ı Rum denmekteydi.
Fetihler sadece silah yoluyla gerçekleşmemiştir. Askerlerden önce fethedilecek bölgeye gidip insanların gönüllerini kazanmaya çalışan kişilerin de fetihlerde büyük rolü vardır. Bu gönüllü insanlara derviş manasına gelen abdâl veya Abdalân-ı Rum deniliyordu.
Gaziyan-ı Rum, Ahiyan-ı Rum, Abdalan-ı Rum ve Baciyan-ı Rum olarak ayrılan bu zümreler içinde Gaziler savaşçı sınıfı, Ahiler zanaatkar sınıfı, Abdallar dervişleri ve Bacılar da kadınları temsil etmektedirler.
Bacıyân-ı Rûm, Anadolu Kadınlar Teşkilatı anlamını taşımaktadır. “Bacı” kelimesi, abla, kız kardeş anlamına gelmektedir. “Bacı” kelimesi, günümüzde Anadolu'nun birçok şehrinde yaygın olarak kullanılmaktadır. “Rum” kelimesi ise Anadolu anlamını ifade etmektedir.
Anadolu Aleviliği 11. yüzyılda, Anadolu Selçukluları döneminde ortaya çıkmış, 13. yüzyılda gelişmiştir. Bu dini akımın doğuşu ve yayılışındaki en büyük etken Horasan'dan Anadolu'ya geçen gezici dervişler olmuştur. Bu gezici dervişlere “Türkistan Erenleri”, “Horasan Erenleri” ve “Rum Erenleri” denilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Tarihte Doğu Roma İmparatorluğu'nu oluşturan 6. yüzyıla kadar Latince konuşan ve 6. yüzyıldan sonra Yunanca konuşan kimselere Müslüman ülkelerde Rum denirdi. Günümüzde Rumların büyük kısmı Kıbrıs'ta yaşamaktadır.
Ahilik (Ahiyân-ı Rum), Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır.
Rum Abdallarından başka, Fatma Bacı tarafından kurulan Baciyan-ı Rum, Ahi Evran'ın kurduğu esnaf teşkilatı niteliğindeki Ahiyan-ı Rum ve ilk Osmanlı Sultanlarının silah arkadaşları Konur Alp, Gazi Abdurrahman, Hasan Alp gibi Alp-gazilerin oluşturduğu Gaziyan-ı Rum devletin kuruluşunda pay sahibi güçlerdir.
Anadolu kadınları “Eşine, işine ve aşına dikkat et!” yani “eşine yardım et, onu evine bağla, işine ve geçimine dikkat et” prensipleri doğrultusunda eğitiliyordu (Tatlılıoğlu,2012).
Ahi Evren, kendisi gibi Türk olan Evhadüddin Kirmanî'ııin kızı Fatma bacı (1207-1270) ile evlenmiştir. Bu Fatma bacı, Kadıncık Ana diye bilinen ve Anadolu'da “bâciyan-ı Rum” örgütünü kuran kadındır. Ahi Evren, hocası Evhadüddin Kirmanı ile Anadolu'da şehir şehir, kasaba kasaba gezerek Ahi örgütünü kurmuştur.
Osmanlı Devleti'nin Kuruluş Döneminde Abdalan-ı Rum (1300-1400)
Bacıyan-ı Rum teşkilatına mensup hanımlar bu sanayi sitesinde el sanatlarını ve mesleklerini icra ediyorlardı. Kadınlar daha çok çadırcılık, keçecilik, nakışçılık, örgücülük, kilim ve halı dokumacılığı, ipek ve pamuk ipliği üretimini gerçekleştirmişlerdir.
Gaziyan-i Rum Arapça kökenli, savaşçı gazi ya da gaziler anlamına gelen bir kelimedir. Savaş konusunda tecrübeli, akıl ve cesaret sahibi, kılıç kuşanmayı at binmeyi bilen ve imanı güçlü savaşçı dervişlere Osmanlı döneminde Gaziyan-i Rum denirdi.
Amaç, göçebe Türkmenlerin İslâmlaşma sürecini hızlandırmak, Anadolu'yu Türk yurdu haline getirmek, şehirlerde yaşayan Rûm ve Ermeni tacirlerle rekabet edebilmekti. Sanat, ticaret ve ekonomide kendim gösteren bu anlayış ortaya koyduğu kurallarla kısa zamanda hızla yayıldı.
XIII. yüzyılda, Anadolu'da Ahilerin kadınlar kolu olarak, Türkmen kadınları tarafından kurulan Bacıyân-ı Rum, Anadolu Selçukluları devrinin en önemli ve ilgi çekici kültür ve medeniyet olaylarından birisi olarak gösterilir.
Fütüvvet cömertlik, olgunluk, kahramanlık, gençlik gibi manalara gelen Arapça kökenli bir kelimedir. Fütüvvet-nâme ise fütüvvetin kural, inanç, gelenek ve uygulamalarının anlatıldığı eserlerin genel adıdır. XIII. yüzyıldan itibaren Türkçe fütüvvet-nâmelerin yazılmaya başlandığı görülür.
Külah, halı, kilim, kumaş ve diğer dokumacılık kollarında faaliyet gösteren Bacıyan-ı Rum örgütüne mensup kadınlar, Ahilik Teşkilatı'nın güçlü olduğu Kayseri, Kırşehir ve Konya gibi şehirlerden sonra Moğol istilasının ardından çekilmek zorunda kaldıkları uç bölgelerde de bu faaliyetlerini sürdürürler.
Gaziyan-i Rum savaşma görevi olan bir derviş topluluğudur. Bu topluluk Anadolu Selçuklular döneminden beri savaşlarda görevli olan dervişlerden oluşur. Bu topluluk her zaman din, millet ve vatan için savaşmaya ve canını feda etmeye hazırdır.
Rûm Arapların Romalılara verdiği isimdir. Selçuklara Araplar Rum Sultanlığı derlerdi, çünkü o uzun zamandır Romalı düşünülen bölgede Müslüman ordular tarafından kurulmuştu. Rûm kavramı, Arap İslam coğrafyacıları tarafından bilinmekte olan bir bölge ve halkın adıdır.
O zamana değin başkenti kaybeden tek hanedan olmalarına rağmen bölgede yaşayan insanlar için Türkmen tehdidine karşı bir seçenek oluşturmuş Komnenoslar, 257 sene boyunca İmparatorluğu yönetmiş ve Doğu Roma'nın mirasını Karadeniz sahillerinde sürdürmüşlerdir.
Horasan'ın Hoy kasabasında doğan Ahî Evran, uzun bir yolculuğun ardından Horasan'dan geldiği Anadolu'da seyyid Hacı Bektaş Velî'nin Alevî-Bektâşî, tasavvufî Türkmen tarikatına bağlanmış, kendi adıyla adlanan Ahîlik Teşkilât'ın kurucusu olmuştur.
Rum Abdalları ya da Abdâlân-ı Rûm, Ahmed Yesevî sûfilik geleneğinin temsilcileri olan dervişlerinin adıdır. 1240 yılındaki Babaî İsyanı'na destek veren sofular, bu hareketin ve Osmanlı'nın kuruluşunun öncülüdür.
Şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Hint-Avrupa dil ailesine aittir. Antik Yunanca Klasik Yunan uygarlığının dili olarak kullanılmıştır. Modern Yunanca Antik Yunancadan oldukça farklı olmakla beraber köken olarak ona dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri