Bu bilgiler ışığında Abdalların Horasan ve civarında yaşayan bir Türkmen aşiretine mensup olduğunu, Moğol baskısı ve diğer sosyal olaylar nedeniyle Anadolu'ya geldiklerini söyleyebiliriz. Bunların Anadolu'nun hemen hemen her bölgesinde yaşadıklarını da biliyoruz.
Daha ziyade göçebe Türkmenler arasında yaygın olan abdallar Selçuklu veya Osmanlı yerleşik devlet otoritesi karşısında çevre halkının hoşnutsuzluklarını dile getirmişler ve çeşitli isyan hareketlerinin başlatıcısı olmuşlardır. Türkiye'de en çok İç Anadolu bölgesinde bulunurlar.
Bugünkü Anadolu Abdalları – Tahtacılar, Çepniler, daha doğrusu bütün Anadolu Kızılbaşları gibi – Babaî Türkmenlerinin bakiyeleridir. Binâenaleyh bunları, dili ve soyu bütün bütün başka olan çingenelerle akraba veya yurt tutmuş çingene gibi telakki etmek katiyen doğru değildir.
Ülkütaşır'a göre (Ülkütaşır, 1940) Abdallar, mezhep olarak Alevî-Caferî olup cem ayinleri Bektaşilerin, Çepnilerin ve Tahtacıların cem ayinleriyle aynıdır.
Hasan Kara; Eskişehir, Gaziantep, Kütahya, Akhisar, Kahramanmaraş, Çorum, Kayseri başta olmak üzere pek çok kentte yaşayan Abdal Alevilerin en önemli taleplerinin cemevi olduğunu söylüyor ve bu talebin gerekçesini de şöyle açıklıyor: Abdalların hepsi Alevidir, bir kısmı asimile olmuş ama çok önemli bir nüfusa sahibiz.
İlgili 32 soru bulundu
Bu bölgedeki birçok aile ekonomik nedenlerle Sakarya, Bolu'nun Bakacak, Düzce'nin Çilimli ve Cumaovası bölgesine göç etmiştir. Bir Oğuz-Türkmen yani Türk topluluğu olan Abdallar, Dede Korkut, kopuz geleneğinin Anadolu'daki temsilcileridirler.
Çingene Olduğu Düşünülen Gruplarda Kimlik: Teber (Abdal) Kimliği. çevresinde Abdallara Carcar adı verilmektedir. Halk dilinde Carcar; ilahi söyleyerek dilenen kimse için kullanılmakta ve dilenci derviş anlamına gelmektedir ).
İslahiye yakınların- daki Karaburçlu köyünden olan bu Ab- dallar, Türkler tarafından "Abdal", Kürtler tarafından ise Gewende veya Gawende" olarak adlandırılırlar. Rış- van ismindeki bir Kürt aşireti nin Deli- kan taifesine mensup olan bu Abdallar ise, kendilerine,,Teberci" 4 derler.
Abdallık kavramı Alevi-Bektaşiler dışında kalan sufi çevreler ve tasavvuf ehli kişilerce genel anlamda “Allah'tan başka dünyadaki her şeyden vazgeçmiş kişidir.” diye tanımlanmıştır.
Orta Anadolu müzik zenginliğine katkıları küçümsenmeyecek olan Abdallar; Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Hacı Taşan gibi birçok sanatçıyı aralarından yetiştirmişler.
Bir de İçanadolu'da Romanlar gibi yaşayan Abdallar mevcut. "Ancak dört yıl öncesine kadar Çingeneler olarak adlandırılan bu gruplar Roman açılımından sonra Roman olarak adlandırılmaya başladı.
Kırşehir, Yozgat, Kaman, Keskin, Hacıbektaş, Avanos ve Ortaköy yörelerinde yaşayan Abdallar, 19. ve 20. yüzyıllarda yoğunlaşan eşkıyalardan dolayı yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle Yusuf Çavuş önderliğinde Yağmurlu Büyük Oba köyünün kuzeyindeki Abdal Deresi denilen yere yerleşmişlerdir.
Roman nüfusunun neredeyse tamamının Müslüman olduğu, abdalların tamamına yakını ve Orta Anadolu'da yaşayan Romanlar'ın bir kısmının Alevi-Bektaşi olduğu, az sayıda Ortodoks ve Protestan Hristiyan bulunduğu öne sürüldü.
"Bozkırın Tezenesi", "Anadolu Efsanesi" ve "Abdal Müzisyen" lakaplarıyla da müzik dünyasında tanınan halk ozanı, abdallık geleneğinin son temsilcilerinden Neşet Ertaş, yaşamı boyunca ürettiği unutulmaz eserleri Türk müziğine miras bıraktı.
Abdallar (Uygur), Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Ainice konuşan Türk halkı
Türkçeye uzun yıllar önce geçmiş ve dilimize yerleşmiş olan abdal kelimesi birden fazla anlama gelir. Abdal, Farsça abdalan ve Arapça badal, bedil kelimeleri ile eş anlamlı olarak da kabul edilmektedir. Abdal, derviş ya da gezgin anlamına gelir.
Horasan'dan geldikleri bilinir. Kimi köylerin bugün bile Irak'ta (Musul) akrabaları vardır.
Alevilik, İslam inanç ve kültürünün temel değerlerinden birisi olan Hz. Muhammed'in kızı Hz. Fatıma ve damadı Hz. Ali ve onların soyundan gelenlere duyulan sevgi ve muhabbet merkezli bir inanış hali olarak ifade edilmektedir.
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir.
İran'ın Kirman bölgesinden Hemedan(Kuzey Batı İran) ve Horasan'a(Kuzey Doğu İran) doğru göç etmişlerdir. Göç ettikleri bölgelerde Kürt kültürünü komşu bölgelere de yayılmıştırlar.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars–Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 36–45 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Abdallar, Oğuz Türklerinin Çavuldur (Çavdar) oymağı Türkmenleridir. Abdallar, Oğuz Türklerinin Çavuldur (Çavdar) oymağı Türkmenleridir. Türkler, Orta Asya'dan Horasan ve Mezopotamya'ya geldiklerinde Müslümanlıkla tanışırlar, Araplarla kaynaşırlar.
Alevi-Bektaşi inanç ve kültürünün bir parçası olan Abdallar, Orta Anadolu ve Çu- kurova bölgelerinde Teber veya Teber Uşağı olarak da anılırlar.
"Derviş, dünyaya sırt dönmüş" anlamında. Şerefhanlar hanedanından 17. yüzyılda Bitlis'te güçlü bir Kürt beyliği kuran Abdal Han hatırlanır. İsminin "derviş" anlamında abdal ile ilgisi yoktur; ayn harfiyle yazılır ve Abdullah kısaltımı olduğu bilinir. Kürtçede Evdal/Evdel şeklinde söylenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri