Abdest de ibadete hazırlık ve bir yönü ile ibadet sayıldığından abdestle meşgul olan kimseye selâm vermemek daha uygundur.
Toplu olarak bir yere gelenlerden birinin selâm vermesi, topluluktan birinin selâmı alması yeterlidir. Namaz kılana, uyuyana, selâm verilmez. Ezan, hutbe ve Kur'ân-ı Kerîm okunurken, okuyana ve dinleyene selâm verilmez.
Allah Resûlü (s.a.s.) iki Müslümanın karşılaştığında söze önce selâmla başlamalarını öğütlemiş; küçüğün büyüğe, bir vasıta üzerinde gidenin yürüyene, yürüyenin veya ayakta olanın oturana, sayı bakımından az olan topluluğun çok olana selâm vermesinin uygun olacağını bildirerek selâmlaşma âdâbını öğretmiştir.
Namaz kılmak, Kur'an okumak, tefekküre dalmış olmak, hutbe dinlemek, ilimle uğraşmak, yemek yemek ve defi hâcette bulunmak gibi durumlar selâm almaya engel teşkil ettiği için onlara selâm verilmemelidir; verildiği takdirde selâmı almamanın bir sorumluluğu yoktur (İbn Âbidîn, I, 618).
Değerli kardeşimiz, Tuvaletin dışındakilere selam vermenin mahzuru yoktur. Tuvalet ihtiyacını giderene selam verilmez.
İlgili 39 soru bulundu
Namazdan çıkılması, bütün imamlara göre yalnız bir selâm ile olur, bununla namaz biter (İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 1/320; Zeylaî, Tebyîn, 1/125-126). Birinci selâmı vermeyi farz gören Şâfiîlere göre bunun terk edilmesi namazı da iptal eder (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/385).
Selamlaşmada, el sıkışmak, gülümsemek ve göz teması kurmak gibi jestler kullanılabilir. Selamlaşmada, “Esselamu aleyküm” veya “Aleyküm selam” denilebilir. Selamlaşmada, karşıdaki kişinin gözlerinin içine bakarak selam verilir. Selamlaşmada, ses tonumuz yumuşak ve kibar olmalıdır.
âyete göre evde kimse olmasa bile eve giren şahsın kendi kendine selâm vermesi gerekmektedir. böyle bir durumda verilecek selâm da “es-selâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhi's-sâlihîn” şeklinde olacaktır.
"Müslümanların kendi aralarında selamlaşması İslam dininin en önemli şiarlarından biridir. Selam vermek sünnet, selama icabet etmek ise farzdır. Kur'an ve sünnette, yemek yiyen kimseye selam vermeyi yasaklayan herhangi bir delil bulunmamaktadır. Yemek yiyen kimsenin ağzında lokma yoksa kendisine selam verilebilir.
Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.
Peygamberimiz (s.a.v.)'in mübarek yüzünü görünce es-Selamu Aleyküm diyor Ebu Zer. İslam'ın ilk selamını veriyor ve bu şekilde selam veren ilk kişi oluyor.
Selam, namazın sona ermesi esnasında yapılan son harekettir. Namazı biten kişi, oturur vaziyette iken başını önce sağa sonra da sola çevirir. Buna da selam verme ismi verilir. Selam esnasında "es-selâmü aleyküm ve rahmetullah" denir.
Buna göre esen sözcüğü Altay Türkçesinde “1. Esen, sağlık, afiyet, sağlıklı, 2. (Selamlaşma sözü) merhaba, esenlikle, sağ- lıkla.” şeklindedir. Ezendeş “selam”, ezendeş- “selamlaş-”, ezendik “sağlık, esenlik”, ezendik bolzın “selam olsun” anlamlarına gelmektedir.
Bu hadisler dolayısıyla müslümanların birbirini merhaba diyerek selâmlamaları sünnet kabul edilmiş ve bu sözle merhabalaşma, “selâmün aleyküm” (es-selâmü aleyküm) ifadesiyle birlikte İslâm toplumlarında en sık kullanılan selâmlaşma şekli olarak bir gelenek halini almıştır (bk. SELÂM).
Bazı durumlarda selam vermek gerekmemektedir. Bunun sebebi, o kişinin ya Allah ile beraber olduğunu ya da O'ndan uzakta olduğu içindir. Yani, ya çok iyi veya çok kötü hissettiği zamanlarda sünneti icraya lâyık olmama halidir.
Eve girerken sağ ayağınla içeriye gir ve selam ver! Evde kimse yoksa, şu şekilde selam verebilirsin: 'Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. ' Bununla beraber, bir kere Kulhüvallâhü sûresini ve bir kere de Âyetelkürsîyi okursan evine şeytan giremez.
Eûzü-besmele çekerek eve girmek ve ev halkına selâm vermek müstehaptır. Yüce Allah, bu konuda “Evlere girdiğiniz zaman birbirinize, Allah katından mübarek ve hoş bir esenlik dileği olarak, selâm verin.” (Nur, 24/61) buyurmaktadır. Allah'ım!
(bk. Ebu Dâvud, Edeb, 141). Şayet gruptan hiç kimse selâmı almazsa, o grupta bulunan herkes günahkâr olur. Dargın olan kimseler selam vermekle aralarındaki dargınlık kalkmış olur.
1. Namaz kılan kimseye selam vermekte bir sakınca yoktur. Hanefîlere ve Hanbelilere göre, verilmemesi daha uygundur.
Kâfire, kumar oynayana, içki içene, zina edene, fal bakana, dinde olmayan şeyleri uyduranlara. Selâm verildiği takdirde alamayacak durumda olanlara selâm vermekde doğru değildir. Meselâ, namaz kılanlara, Kur'an-ı Kerim okuyanlara, hutbe dinleyenlere, ilimle meşgul olanlara, yemek yiyenlere selâm verilmez.
Değerli kardeşimiz, Sigara içen dinden çıkmıyor ki, ona selam verilmesin!.. Genel olarak selam verilir, eğer belli bir kimseyi vazgeçirmek için çaba gösteren biri varsa ve ona selam vermemesi etkili olacaksa, bir süre selam vermeyebilir.
Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir. Tebrikatta tokalaşmaya daima en büyükten başlayın. Protokolde el öpme, yanaktan öpüşme yoktur.
Müslümanlar arasında, bir dostluk ve iyi niyet işareti olan selâmı vermek sünnet; almak ise farzdır. Verilen selamı almamak caiz değildir.
Sünnet-i kifaye: Bir veya birkaç kişi işlese, diğerlerinin işlemesi gerekmeyen sünnetlerdir. Selam vermek, ezan okumak, teravihi cemaatle kılmak, Ramazan-ı şerifte itikâf etmek gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri