Abdest veya namazın farz olduğu inkar edilmedikçe veya namazla alay edilmedikçe, abdestsiz namaz kılmakla dinden çıkılmış olunmaz. Bu nedenle, bir Müslüman herhangi bir nedenle abdestsiz namaz kılmakla asla dinden çıkmaz, kafir olmaz. Abdestsiz kılınan namaz geçersizdir.
Buna göre bir kimse kasten veya unutarak abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan namaz kılarsa, namazı bâtıldır (geçersizdir) ve namazını tekrar kılması gerekir. Ayrıca kasten abdestsiz olarak veya (cünüp ise) yıkanmadan kılmışsa, büyük bir günah işlemiş olur.
Eğer unutularak abdestsiz namaz kılındıysa bunun bir sevabı olmadığı gibi bir günahı da yoktur. O kişinin namazı kaza ederek kılması gerekir. Ama kasten abdest alınmadan namaz kılındıysa (açıkcası bu durumun sırf birilerine gösteriş olsun diye olabileceği ihtimalini düşünüyoruz) bu kişi büyük günah işlemiş olur.
Biz, hadis-i şeriflerden hüküm çıkaramayız. Mezhebimizin hükmüne bakarız. Abdestsiz gezmek ve abdest alınca bir namaz kılmamak günah değildir.
Kadın ve erkek abdest alınışı aynıdır. Uzuvların yıkama sırası da farklılık göstermemektedir. Namaz kılmak için abdest almak farzdır. Abdestin farz ve sünnet olan kısımları vardır.
İlgili 33 soru bulundu
Namaz ibadeti yerine getirilmeden önce ise abdest alınması şarttır.
Bu sebeple, namazda dikkati dağıtacak durumların olabildiğince giderilmesi önem arz eder. Onun için mesela vakit daralmamış ise aç bir kimsenin sofra hazırken namaza durması uygun görülmemiştir. Tuvalet ihtiyacı da, namazda huşûyu engelleyen ve dikkati dağıtan bir etki yapacağından bu hâlde iken namaz kılmak mekruhtur.
sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği yanıt… "Uyumak abdesti bozar mı?" sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın verdiği cevap şöyle; "Uykunun abdesti bozmasındaki ölçü, yere sağlam bir surette oturup oturmamaktır. Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar.
Örneğin uykuda yan yatarken abdest bozulabilir. Aynı zamanda namaz dışında secdedeymiş gibi yatmak da yine abdesti bozan unsurlar içerisinde gelmektedir. Yere sağlam bir biçimde oturmuş, mafsalları gevşemiş bir durumdayken uyumak abdesti bozmaz.
Şayet yapılan banyo, temizlik ve serinlemek amacıyla yapılırsa bu gusül abdest yerine geçmez. Çünkü bu ibadet sayılmaz. Ve normal davranış sayılır.
Resulullah (sav) buyurdu ki; "Ey Ebu Zerr! Şüphesiz ki Müslüman bir kul sırf Allah rızası için (ihlasla) namaz kılarsa, onun bütün günahları şu yaprakların ağaçtan döküldüğü gibi dökülür." İhlasla kılınan namaz küçük günahları böyle affettirir, böyle döker.
Akıllı ve ergenlik çağına ulaşan her Müslümanın namaz kılması farzdır.
Namazın akıllı, büluğ çağına girmiş, hayız ve nifastan temizlenmiş her Müslümana farz olduğu konusunda görüş birliği vardır. Namaz ve oruç gibi bedenî ibadetlerde vekâlet ve niyabet geçerli değildir. Namazın farz olduğunu inkâr eden dinden çıkar.
Değerli kardeşimiz, Abdest bozulmadığı sürece, onunla istenildiği kadar namaz kılınabilir; bu konuda bir sınırlama yoktur. Ancak her vakit için abdest almak sünnettir; alan kişi sünnet sevabı kazanmış olur.
Beşer, sadece günahkar olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: Namazı terk etmek, içki içmek ve adam öldürmekten daha büyük bir günahtır. Fakat namazı terk etmenin cezası Kur'an'ı Kerim'de veya sünnette açıkça 'şöyle yapılır, böyle cezalandırılır' şeklinde bir hüküm yoktur. Yani dünyevi cezası belli değildir.
Ağızdan öpmekle bozulur. Zorla öpülse de lezzet duysa bozulur. Dokunulan bâliğ ise ve lezzet duyarsa onun da abdesti bozulur.
Yani bir erkek, hanımını öperse veya eline dokunursa veya onu kucaklarsa ve bu sırada kendisinden (penisinden) bir sıvı gelmezse ve abdestini de bozmazsa, bu takdirde ne kendisinin, ne de hanımının abdesti bozulur.
Değerli kardeşimiz, Hanefi mezgebine göre, erkekle kadının birbirine dokunmasından dolayı abdest bozulmaz. Ancak kadınla erkeğin birbiriyle fâhiş mübâşeretleri abdesti bozar.
Sual: Cünüpken uyumanın dinen mahzuru var mıdır? Cevap: Cünüp iken uyumak, günah değildir.
Gusül abdesti olmadan yapılan yemeğin yenmesi caizdir.
Bununla beraber cünüp olarak yemek içmek, uyumak haram değildir.
Buna göre yan yatarak ve namaz dışında secdedeymiş gibi durarak uyumak abdesti bozar. Ancak uyku ile uyanıklık arasındaki hâlde veya yere sağlam bir surette oturmuş ve mafsalları gevşememiş bir haldeyken uyumak abdesti bozmaz (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/10).
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri