Kadiri tarikatına girmek isteyen kişinin öncelikle 10 şartı yerine getirmesi gerekiyor. "Tövbe" eden kişi ardından sırayla, "Zühd, tevekkül, kanaat, uzlet, zikir, teveccüh, sabır, murakabe ve rıza" şartlarını yerine getirmesi gerekiyor. Diğer tarikatlarda olduğu gibi Kadirilik'te de ritüeller vardır.
Kādiriyye tarikatının kurucusu. Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı.
Kadiriye Tarikatı
Baz-ül Eşheb ve Gavsül Azam olarak da bilinen Abdülkâdir Geylânî yolunun takipçileri tarafından 12. yüzyılda kuruldu. İslâm Tarihinde sesli zikir yapan tarikatlar olarak kabul edilmektedir. Sesli zikir yapılması nedeniyle cehri tarikatlar arasında sayılır.
Abdülkādir-i Geylânî'ye (ö. 561/1165-66) nisbet edilen İslâm dünyasının ilk ve en yaygın tarikatı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol. Kādiriyye tarikatının kurucusu.
Peygamber'e ulaşan Kadiri, Mevlevi, Bektaşi ve benzeri tarikatlara Alevi denilirken İslam Mezhepleri Tarihi'nde Alevi adı, çok genel bir anlamda, Şia ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
İstanbul Tophane'de 1040'ta (1630) tesis edilen, Kādiriyye tarikatının âsitânesi olan tekke. Beyoğlu ilçesinin Tophane semtinde Kādirîler Yokuşu üzerinde yer almaktadır. Hacı Pîrî adlı bir kişi tarafından Kādiriyye'nin Rûmiyye kolunun pîri Şeyh İsmâil Rûmî için inşa ettirilmiştir.
seyyid ahmed er rufai hazretlerinin kurmuş olduğu, kendilerine resul-ü ekrem muhammed aleyhisselam'ın sünneti ile kur'an-ı hakim'i rehber alan,ehl-i sünnet mezhebi içinde,erkan-ı aleviyye ve zikr-i cehri üzere süre gelen bir tarikattır.
Tarikatın günümüzdeki lideri Şeyh Muhammed El Kesnizani olarak biliniyor. 1800'lü yıllarda Süleymaniye'ye yerleşilip, tekke kurularak tebliğ ve davet çalışmaları yapılmaya başlanmış ve Şeyh Abdulkerim El Kesnizani vefat edene kadar bütün Irak'ı kapsayacak şekilde tebliğ ve davet çalışmaları yapmıştır.
Kadirilik ya da Kadiriyye, Sünnîliğin Hanbeli mezhebine mensup Abdülkâdir Geylânî tarafından 12. yüzyılın başlarında kurulan ve silsilesini Ali bin Ebu Talib'e dayandıran sufi/tasavvufî yol. Kadirilik ya dadiğer adıyla Kadiriyye İslam dünyasının ilk tarikatı ve dolayısıyla en köklüsü ve en yaygınıdır.
Halvetiyye[1] İslâm dünyasının en yaygın tarikatı olmuş ve kendinin yüzlerce kol ortaya çıkmıştır. Halvetiyye tarikatı Azerbaycan'da kurulmuş, gelişmiş ve buradan Anadolu'ya, Anadolu'dan da Balkanlar, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, Sudan, Habeşistan ve Güney Asya'ya yayılmıştır.
Peygamber torunu Hasan bin Ali'nin oğlu olan Hasan el-Mu'tena'nın oğlu Abdullah el-Kâmil'in soyundandır. Annesinin ismi Fatıma, lakabı Ümm-ül-hayr olup, anne tarafından da peygamber torunudur. Bu nedenle de Abdülkādir Geylânî hem Seyyid (baba tarafından peygamber torunu) hem de anne tarafından Şerif'tir.
Abdülkadir Geylani, 1166'da Bağdat'ta vefat etti. Türbesi Bağdat'tadır. Muhyiddîn, Kutb-i Rabbânî, Kutb-i a'zam, Gavs, Gavs-ül a'zam, Sultân-ul-evliyâ (evliyaların sultanı) olarak da anılır.
Kürt kökenlidir. Kadiri tarikatının kurucusudur. Künyesi, Ebu Muhammed'dir.
Ve Allah'ın izniyle anadan doğma körü ve alaca hastalığına yakalananı iyileştiririm ve ölüleri diriltirim.
Mezhebine bağlı olan Geylâni'nin yaşadığı zamanda Hanbelîlerin önderi olduğu da ifade edilmiştir.
Kadirilik, İslam dünyasının ilk tarikatı olarak kabul edilir ve Geylani'nin ölümünden sonra da devam etmiştir. Kadirilik veya Kadiriyye, Sünni İslam'ın Hanbeli mezhebine mensup olan ve Abdülkadir Geylani tarafından kurulan bir sufi/tasavvufî tarikattır.
Hanefîlik ya da Hanefî Mezhebi, (Arapça: اَلْحَنَفِيَْة veya اَلْمَذْهَبُ الْحَنَفِيُ) İslam dininin Sünnî (fıkıh) mezheplerinden biri. Hanefilerin itikatta (inançta) mezhepleri ise Mâtürîdîliktir. İsmini asıl adı Nûman bin Sâbit olan kurucusu Ebu Hanife'den (699-767) alır.
Kurtlar Vadisi'nde canlandırdığı Polat Alemdar karakteri ile bir döneme damgasını vuran Polat Alemdar, sosyal medyanın gündeminde. Gazeteci İsmail Saymaz, bugün yayınladığı köşe yazısında Kadiri tarikatına bağlı Necati Şaşmaz'ın, bir arkadaşı ile yaptığı konuşmanın kayıtlarını yayınlandı.
Her tarikatın kendisine özel bir başlığı (takke) bulunur ki bu başlığa Tac denir. Bayrami tarikatının tacı beyaz renkli, altı dilimli olup tam tepesinde beyaz keçeden birbiri içinde üç daire bulunurdu. Buna gül adı verilirdi.
Türkiye'de binlerce müriti bulunan ve Anadolu'nun ilk tarikatı olarak bilinen Rufai tarikatı üyeleri Gaziantep'te düzenledikleri Kadir Gecesi kutlamalarında söyledikleri ilahlilerle coşup göğüs, karın ve yanaklarına şiş soktular.
İlk sufi tarikatlardan biri olan Rüfâiyye'nin kurucusu, asıl ismi Ahmed bin Ali el-Mekki bin Yahya olan, Ahmed er-Rüfâi'dir.
H. Recep 512 (21 Ekim 1118)'de Bağdat'la Basra arasında kalan Batâih bölgesinde Ümmüabîde köyünde doğdu. Atalarından Rifâa el-Hasan el-Mekkî'den (ö.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri