Kullanılan deterjanın sıvı olması önemlidir. Sıvı deterjan yok ise beyaz sabun kullanılabilir. Yıkama işlemini yaparken çok sert hareketlerde bulunulmaması gerekir. Abiyeyi durularken suyunu sert bir şekilde sıkmamalısınız.
Eğer abiye yıkanır mı ya da abiye elbise makinada yıkanır mı diye merak ediyorsanız hemen cevabı verelim. Krep, saten ya da tüllü abiye elbiselerinizi düşük ısıda olacak şekilde, makinenizin hassas program ayarını seçerek yıkayabilirsiniz ya da düşük ısıda elde sıvı deterjan ile de abiye temizliğini yapabilirsiniz.
Ancak abiye elbiselerin yıkanma derecesi, kumaşın cinsine ve etiketteki bakım talimatlarına göre değişebilir. Dolayısıyla yıkama talimatı sembollerini dikkatle okumak önemlidir. Abiyeler için genellikle makinede hassas yıkama tercih edilir. Abiye elbiseler, soğuk veya ılık suda yani 30-40 derece arasında yıkanabilir.
Türü ne olursa olsun saten hassas bir kumaştır. Bu sebeple ya nazikçe elde ya da çamaşır makinesinin en hassas ayarında yıkanmalıdır. Ilık su ve sıvı deterjan saten kumaş temizliği için iyi bir ikilidir.
1 bardak oksijenli suyla 1 yemek kaşığı çamaşır deterjanını karıştırın. Sararmış olan bölgeye dökün. Ortalama 30 dakika kadar kıyafeti dinlendirin. Ardından hassas yıkamada ya da kısa programda kıyafetinizi yıkayarak temizliği sonlandırın.
İlgili 20 soru bulundu
Mısır nişastası veya bebe pudrası kullanabilirsiniz. Bir miktar elbisenin üzerine dökerek bölgesel lekelerden kurtulabilirsiniz. Leke çıkarma kalemi veya mendillerini kullanabilirsiniz. Ruj lekesi veya küçük lekeler için pamuk çubuk kullanabilirsiniz.
Özellikle Ariel deterjanı kullanılıyorsa, hafif veya orta derecede yıkama programı yeterlidir. Yeni renkli çamaşırları soğuk suda yıkayın. En iyi performans için Ariel Sıvı Parlak Renkler kullanın; Ariel Sıvı Parlak Renkler, parlak renkli çamaşırları soğuk suyla yıkarken bile parlak tutmak için üretilmiştir.
Saten kumaşlar, ısıya karşı oldukça hassastır. Bu yüzden herhangi bir son dakika sürprizi ile karşılaşmamak için dikkatli olmanızı öneririz. İlk olarak ütüleyeceğiniz saten elbiseyi ters çevirmeli ve kumaşın doğal parlak yapısını bozmamak için tersten ütülemelisiniz.
Buna göre saten kumaştan yapılan kıyafetlerde çekme riski olduğu için genellikle kuru temizleme yapılması önerilir.
Koyu renkli kumaşlar yüksek sıcaklıkta yıkandığında çekme ya da renklerde solma riski taşımaktadır. Açık renkli giysileri ise 30 ila 40 derece gibi düşük sıcaklıkta ve hatta soğuk su kullanarak yıkayabilirsiniz. Ama dayanıklı kumaştan üretilmiş beyaz giysilerinizi 60 dereceye kadar sıcak suda yıkayabilirsiniz.
Şifon elbise veya bluz gibi şifon eşyaların genellikle elde, soğuk su ile yıkanması tavsiye edilir. 30 dereceye kadar soğuk su kullanılabilir.
Renkliler eğer pamuklu ise en az 30 en çok 40 derecede yıkanmalıdır. Yün ve ipek kumaşlı renkliler en fazla 30 derecede yıkanmalıdır. Çok kirli renkliler için ortalama olarak 60-90 dakika arası yıkama süresi yeterlidir. Az kirli renkliler için ise 30-60 dakika arası yıkama süresi yeterlidir.
Bu durum, kıyafetleri ideal bir derecede yıkamanın önemine işaret ediyor. Pamuklu kumaşlar için ideal yıkama 40 derece iken, ipek kumaşlar için bu durum 30 derecedir. Sentetik kumaşlarda ise ön yıkama da dahilse 50-60 derece yeterli olacaktır. Renkli kıyafetler kısa program ile yıkanıyorsa 30 derece yeterlidir.
Beyaz çamaşırlar ile renk geçirmemesi için ayrı yıkanmaması gereken siyahlar; çamaşır makinesinin ''sentetik'' programında, 40 derecede yıkanmalıdır. Ayrıca aşırı derecede kirli olmayan siyah çamaşırlar için sentetik program yerine hızlı program da tercih edilebilmektedir.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz.
Simli abiye elbiselerde yaşanabilen önemli bir sorun simlerin dökülmesidir. Benzer sorun; taşlı, pullu, payetli, boncuklu, troklu abiye elbiselerde de olabilirken, dökülme riski en fazla, sim olan abiye elbiselerdedir. Simli abiye elbise elde yıkanır, temizlenir ise de sonuç farklı olmayacaktır.
Su ile lekelenmiş kumaşı hafif nemli hale gelene kadar çaydanlık ağızdan yaklaşık 3 santim uzakta tutun. Sateni ıslatmayın. Sateni buhara tutarken bir kaşıkla su lekesini dış kenarlarından içe doğru ilerleyerek ovalayın. Nemli lekeyi mat bir nesneyle ovalamak iyi olur.
Saten elbiseler; özel günlerde, davetlerde sıklıkla tercih edilen ve son derece asil bir görünüme sahip olan elbiselerdir. Saten elbiseler, farklı tasarımları ve modelleri ile kadınların ilk tercihleri arasında yer almaktadır. Saten elbiseler, geçmişe nazaran günümüzde daha fazla giyilmektedir.
Pamuk Saten Kumaş Terletir mi? Saten kumaşın en belirgin özelliklerinden biri yazın yakmaması ve terletmeyen özelliğinin olmasıdır. Aynı zamanda opak olması nedeniyle giyildiği zaman iç göstermez ve rahat bir kullanımı vardır.
Saten elbise makinede nasıl yıkanır sorusu sıklıkla sorulan arasındadır. Ancak saten elbiselerin genellikle elde yıkanması önerilir.
Saten elbiseleri düşük ısıda,(115 – 140 derece) ütünün hassas programları tercih edilerek ütülemek gerekir. Ayrıca ütünün içerisinde yeterince su bulunduğundan da emin olmalısınız. Ancak ütünün buhar fonksiyonunu çokça kullanmaktan kaçının. Buhar uygulamanız kırılgan saten elbisenizin görünümüne zarar verebilir.
SATEN KUMAŞ ÖZELLİKLERİ
Renkleri parlak ve canlıdır. Oldukça dökümlü bir yapısı vardır, tüylenme yapmaz. En dikkat çekici özelliği tek tarafı parlak, kaygan yüzeyli olmasıdır. Saten kırışıklığa dayanıklıdır; özellikle kalın satenler incelere göre daha az kırışan yapıdadır.
Günlük hayatta çamaşır sepeti içerisine pek çok sentetik kıyafet atılır. Bu programda yıkayabilmek için bu giysilerin arasından sentetik olanlar seçilmelidir. Polyester, asetat, akrilik, viskoz, vinil ve lateks gibi kumaşlara sahip çamaşırlar da sentetik grubundadır.
Siyah renkli kıyafetlerimiz için mutlaka renklilere uygun granül deterjanlar tercih edilmelidir. Hassas siyahlar içinse siyah giysiler içinözel olarak üretilen sıvı deterjanlar tercih edildiğinde sonuçlar daha memnun edici olmaktadır.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri