Bu işlem genelde iki gün sürer sonra bir tane zeytin yiyelim yenecek kıvama gelince artık suyunu değişmeyelim ve zerine bozulmasın diye bir yemek kaşığı limon tuzu ve bir yemek kaşığı tuz atalım. Kahvaltı kasemize koyarken zeytinyağı nar ekşisi ve pul biberle tatlandıralım.
Kırılan zeytinler tercih edilen şişe ya da bidonlara doldurulur.Üzeri taşmayacak şekilde su ile doldurulur.Sonra kapağını kapatıp beklemeye alınır.Zeytinlerin suyu hergün değiştirilir.Bu işlem 10-15 gün kadar tekrarlanır.Burada ki amaç zeytinin acılığının gitmesini sağlamak.Daha sonra tatlanmış mı diye bakıp tuz ilave ...
Zeytinler olgunlaştığında şişeyi kesin ve içinde biriken acı suyu da paylaştırarak zeytinleri cam kavanozlara alın, Yemeden 1 gece önce tuzunun gitmesi için suda bekletin, Daha sonra suyunu süzüp tabağa alın, Sızma zeytinyağı, limon dilimi ve damak tadınıza göre kekik, kırmızı biberle servis yapın.
4.adım: zeytinin suyunu bu şekilde acısı çıkana kadar değiştirmeniz gerekir. 10 günün sonunda acısı muhtemelen çıkacaktır.
Zeytinleri kırıp 5 litrelik su şişesine koyuyoruz. 1 su bardağı tuz ekleyip üzerini suyla dolduruyoruz. 3-5 gün sonra suyunu değiştiriyoruz ve bu sefer 1 çay bardağı tuz ekliyoruz. Sonraki su değişimlerinde tuzu azaltarak ve çalkaladıktan sonra tuzunu kontrol ederek ekliyoruz.
İlgili 33 soru bulundu
Ortalama 20-30 gün kadar bu işlem gerçekleşir ve 2-3 günlük periyotlarla su değiştirilir. Süre dolup tatlanma gerçekleştiğinde ise zeytinlerin suyu değiştirilir ve zeytinler iyice yıkanır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
İlk suyunda 3 hafta bekletilir. Bu su dökülerek zeytin meyveleri yıkanır ve tekrar suya alınır. Bu suda 10 gün bekledikten sonra tat kontrolü yapılır. Yenebilir tadında ise ikinci acı suyu dökülür.
Sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları, özellikle bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıklarında etkili olan zeytinden istenilen yararı alabilmek için acısını yemek, yağında ise rafine değil sızma olanını tercih etmek gerekiyor.
Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır.
Zeytinleri tek tek kırıp kararmaması için suyun içine atın. Kırma işlemini tüm zeytinler için uygulayıp üzerlerini geçecek kadar su olacak şekilde tamamlayıp ağzını kapatın. Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek.
Zeytinleri buzdolabına kaldırmak istiyorsanız, salamura olarak hazırladığınız suyu orta boyutlu bir kavanoza aktarın. İçerisine zeytinleri ekleyerek üzerine bir miktar kaya tuzu ilave edin. Kavanozun kapağı sıkıca kapatılmış olmalıdır. Bu şekilde uzun süre muhafaza edilebilir.
Yenme aşamasına geldiğinde, acılığı gidene kadar 3 günde bir suyunu değiştirip, tatlanmasını beklemektir. Tadı istediğiniz düzeye geldiğinde, her bir litre çizik yeşil zeytin için 1 yemek kaşığı kaya tuzu ve 2-3 dilim de limon koyun. Tuz ve limon zeytinlerin daha uzun süre dayanmasını ve sert kalmasını sağlar.
Tuzlu siyah zeytinleri tüketmeden bir gece önce sirkeli su içerisinde bekletiniz. Bu yöntem çok etkilidir ve kısa süre içerisinde tuzdan kurtulmuş olursunuz. Ancak zeytinlerin üzerine sinen sirke kokusundan kurtulmak için zeytinleri kullanmadan önce bol su ile yıkamanız gereklidir.
Zeytine acılık veren madde bileşiminde bulunan oleuropeindir. Oleuropein, glikozid yapıda bir polisakkarittir ve meyvenin ham döneminde fazla miktarda bulunurken olgunlaşmanın ilerlemesiyle azalmaktadır.
Zeytinleri bidona doldurduktan sonra üzerine 1 çay bardağı sirke 1 çay bardağı da kaya tuzu ilave edin. (Arzu ederseniz 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ve limon dilimleri de ekleyebilirsiniz.) Bidonun ağzını sıkıca kapatın ve yan yatırıp iyice sallayın.
İçinde zeytinyağının bulunduğu kabı tencerenin içine koyup 8 dakika boyunca benmari usulünde kaynatınız. - Zeytinyağını yeterince ısıttıktan sonra litresine göre bir veya iki dilim ekmek atınız. Ekmek zeytinyağının içerisindeki asidi alma özelliği nedeniyle zeytinyağının asidinde azalma olacaktır.
Suda yarım saat bekletilir. Suyu süzülen zeytinler, kavanozlara doldurulur. Üstü temiz soğuk suyla doldurulur ve ağzı kapatılır. 3 gün boyunca suyu değiştirilmez. 5 litrelik su şişesi ya da cam kavanoz kullanabilirsiniz. 3. gün suyu dökülür ve günde bir kere su değiştirilme işlemi yapılır.
GÜNDE KAÇ ZEYTİN YEMELİ? Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzeti olan siyah zeytinin faydası saymakla bitmiyor. Günde en az 7 siyah zeytin yemek içerdiği polifenoller sayesinde beyindeki oksidatif stres oranını azaltarak, sinir hücrelerini koruyor. Böylece zeytin hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.
Karbonatla Zeytin Tatlandırma, Karbonatla siyah zeytin yapımı Siyah zeytin tatlandırma yollarından biridir. Üç kg kadar zeytini yüz gram karbonatın bulunduğu iki - üç litre suya alarak yapılır.
5 kiloluk bidonlara siyah zeytin kurarken 5 yemek kaşığı kadar tuz ve 5 yemek kaşığı kadar da şeker kullanılmalıdır. Bu ölçülere göre yaptığınız zeytini serin ve direk güneş almayan bir yerde ara ara sallayarak muhafaza edin. Bidonların içine sirke, ay çiçek yağı ya da su eklemeyin.
🌟Salamura suyu içinde kullanılan limon tuzu zeytinlerin güzel bir sarı renge ulaşmasına yardımcı olduğu gibi uzun süre dayanmasında da etkili. Miktar olarak bir litre suya ortalama bir tatlı kaşığı yeterli (Kaşık çok dolu olmamalı) 🌟Ben Zeytinleri şişelere kuruyorum.
Bidona doldurulan zeytinin üzerine 1 çay bardağı sirke ve 1 çay bardağı kaya tuzu koyulur. Ayrıca tercihe göre bir miktar zeytinyağı ve limon dilimleri de koyulabilir. Bidonun ağzı sıkıca kapatılarak iyice sallanır. Sallama işlemi zeytinler olana kadar yani yaklaşık iki ay kadar günde 2-3 defa tekrarlanmalıdır.
Zeytinlerin ilk kurumu esnasında ilave limon, limon suyu kullanılmamalıdır. Limon ve limon suyu zeytinlerinizin erimesine neden olur. Zeytinlerin acısı çıktıktan sonra, yemeye hazır hale geldiklerinde yani zeytinler sofraya gelmeye hazır olduğunda limon ile tatlandırma yapılabilir.
Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır. Ayrıca isterseniz suyun içine bir küçük parça limon tuzu da ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da yine zeytinlerin uzun süre bozulmadan saklanmasında önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri