AC, güç üretiminde ve yüksek voltajlı güç iletiminde yaygın olarak kullanılan bir elektrik akımı türüdür. AC kablolar ise bu akımın bir noktadan diğer bir noktaya iletilmesini sağlar. AC gücünün düşürülmesi nispeten daha kolay olduğu için ana güç üretimi kablolaması gibi uygulamalarda bu kablolar kullanılır.
Ev Tesisatında Hangi Kablo Kullanılır? Ev tesisatında, elektrik akımını iletmek için genellikle TTR kabloları tercih edilir. 3x1.5 TTR kablo, evlerdeki aydınlatma devreleri ve bazı küçük elektrikli cihazlar için yaygın olarak kullanılan bir örnektir. Bu kablo, genellikle prizlere enerji sağlamak için kullanılır.
Siyah ve kahverengi renkleri tek fazlıdır ve elektriği kullanılan ortamlardaki priz, anahtar gibi yerlere yaymak için kullanılır. Mavi kablo nötr iletkendir, siyah ve kahverengi kablolarla yayılan elektrikteki negatif veya nötr yükler için kullanılır. AC beslemeli kabloların en çok kullanılanı sarı ve yeşil renklerdir.
Akü kablosu nasıl bağlanır sorusu burada da gündeme gelmektedir. Takviye kablosu bağlarken de dikkat etmek gerekmektedir. Kablolardan kırmızı olanı artıya, siyah olanı eksiye bağlamanız gerekmektedir. Bu arada çalışan tüm aksamların, kapalı konumda olması önemlidir.
Yeşil veya sarı renkli kablolar topraklama yapmak üzere kullanılan kablolardır. Olası bir elektrik kaçağı bu kablolar tarafından topraklama sistemine iletilir. Mavi kablo ise nötr kablosudur ve negatif yükleme yapmak için kullanılır. Kahverengi, siyah ve gri kablolar ise faz kablolarıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Faz ve Nötr Nasıl Ayırt Edilir
Faz, kahverengi ya da eski bir tesisat ise siyah renklidir. Nötr ise mavi renklidir. Ayrıca iki ucu ayırt edebilmek için bir kontrol kaleminden yararlanabilirsiniz. Kontrol kaleminin yanıp yanmama durumu faz ile nötrü ayırt etmeyi sağlar.
Faz 2: Siyah. Faz 3: Gri. Nötr: Mavi. Topraklama ya da koruyucu iletken: Yeşil ya da sarı
Binalarda kullanılan diğer iki kablo çeşidi olan faz kablosu ve nötr kablo kablonun renkleri ise şöyledir; faz kablosu renkleri kahverengi, siyah veya gri renklerde nötr kablo rengi ise açık mavi rengindedir. Faz kablosu (+) yüklü, nötr kablo ise (-) yüklüdür.
Nötr ya da negatif olarak geçmektedir. Kırmızı: Genel olarak 220 volt içinde görülmektedir. Faz iletkenliği için kırmızı renk kullanılmaktadır.
Duyların kablo bağlantılarında faz yani kahverengi kablo duyun alt kontağına bağlanmalıdır. Mavi renkli kablo duyun yan kontağına bağlanmalıdır. Kabloların duy kontaklarından çıkmaması için kablo uçlarının lehim için batırılmış olması tavsiye edilir.
Unutma ki bakır kablo, hoparlör kablolarında genellikle artıdır. Hoparlör ya da amplifikatör gibi aygıtlarda kullanılan standart bir kabloda gümüş sarımlı tel eksi, bakır sarımlı tel ise artıdır. Bu teller genellikle şeffaf bir kaplamaya sahiptir ve bu yüzden polariteyi kolayca belirleyebilirsin.
Siyah-kahverengi kablo: Bu kablo rengi Tek fazlı faz iletkeni (L), elektrik gücünü tesisattaki anahtarlara ve prizlere aktarmak için kullanılır. Mavi kablo: Nötr iletkeni (N): Prizlerde ve avizelerde negatif veya nötr elektrik yükleri için kullanılır.
Yeşil-Sarı: Bu renkler de topraklama amacıyla kullanılmaktadır. Tesisatta oluşabilecek kaçak akımları devreden dışarı aktarmak amacıyla yapılan topraklama işlemini yapan kabloları temsil eden renklerdir. Kırmızı: Aydınlatmada anahtardan geçen iletken için kullanılır.
Elektrik direğinden abone dam direğine kadar alpek kablo kullanılır. Alpek kablo dediğimiz elektrik geçen kablolar izoleli, nötr kablosu çıplak alüminyum kablodur. İzoleli olan faz kablosu da alüminyumdur.
Kablo Kesitleri Hangi Parametrelere Göre Seçilir? Kablo kesiti hesaplanması üç ana parametreye bağlıdır: Akım taşıma kapasitesi, kısa devre akımı ve gerilim düşümü. Bu üç parametre doğru kablo kesitini hesaplamada ve uygun kablo seçimini yapmaya yardımcı olur.
Tek Damarlı Kablo Yapısı ve Özellikleri
Nya Kablo Tek Damarlı Kablo, genellikle yüksek saflıkta bakır veya alüminyum gibi iletken malzemelerden üretilir. Bu, elektrik akımının düşük dirençle iletilmesini sağlar ve enerji kayıplarını minimize eder.
Peki, topraklama kablosu nereye bağlanır? Toprağa yerleştirilen topraklama levhalarının üst bölümdeki uç kısımlarına delik açılır ve binadan gelen topraklama kablosu buralara bağlanır ve vidalar ile sıkıştırılarak iletkenlik artırılmaya çalışılır.
İndüklenme sonucu akım oluşturan üç grup bobinin çıkışlarının her biri olan faz, üretimi sırasında pozitif alternansta bulunduğu sırada değeri pozitif olduğundan akım, fazdan nötre -yüksüz uç- , negatif alternansta bulunduğunda değeri negatif olacağından nötrden faza akar.
Topraklama kablosu, elektrik işleri ile uğraşan herkesin bildiği sarı yeşil çizgili renkli olan kablodur. Bu dünyanın her yerinde aynıdır ve tüm sistemlerde aynı renkler kullanılmaktadır. Üç kablodan siyah ya da kahverengi olanı faz, mavi olanı ise nötr temsil etmektedir.
Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor.
faz ve nötr yerinin önemi yoktur. Sarı üstüne yeşil çizgisi olan kablo topraklama kablosudur prizin orta vidalama yerine takacan.
Bu toprağa gömülü metallerden alınan kablo tüm tesisin veya fabrikanın panolarına kadar gider. Panodan da topraklı prizlerin toprak ucuna veya fabrikadaki makinaların gövdesine bağlanır.
faz ucu nötr e değerse sigorta bozuk değilse atar. faz ucu toprağa değerse bina topraklaması sağlamsa sigorta atar.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
DC kablolar, AC kablolari, Kontrol ve haberleşme kablolarıdır. Santrallerde en çok zarar gören kablolardır. DC kablolar bazı şartlara uygun olmak zorundadır. 25 sene ömrü olması gerekmektedir. Yanmaya karşı dirençli olması gerekir. -40 derece soğuğa dayanaklı olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri