Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanmaktadır. Son olarak en düşük emekli maaşı alt sınırı 7.500 liraya yükseltildi. Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu.
2023 TEMMUZ DUL VE YETİM MAAŞI NE KADAR OLDU? Dul ve yetim aylığı, emekli maaş zammının ardından arttı. Yeni zamla birlikte yüzde 25 hisseye göre en düşük aylık 2 bin lirayı geçerken, yüzde 75 hisseye göre en yüksek dul ve yetim aylığı 23 bin 308 lira olacak.
Örneğin çalışmayan ya da emekli olmayan koca ölen eşinin maaşının yüzde 75'ini alırken, çalışıyorsa yüzde 50'sini alıyor. Ölen eş Emekli Sandığı'na tabi ise ve erkek de memur veya memur emeklisiyse bu durumda erkek ölen eşinin aylığının yüzde 50'sini alıyor.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
- Çalışmayan ya da emekli olmayan kişi, ölen eşinin maaşının %75'ini alır. - Çalışan ya da emekli olan kişi, ölen eşinin maaşının %50'sini alır. - Maaş alma şartlarını karşılayan çocuklar varsa ödenecek para belli oranlarda pay edilir.
İlgili 33 soru bulundu
Erkek vefat eden eşinden dolayı dul aylığı alabilir. Arkadaşınızın eşinin SSK'lı olduğu anlaşılıyor. SSK'lı kişinin vefatı halinde, eşine dul aylığı bağlanması için; 5 yıl sigortalılık süresi ve 900 gün prim ödeme şartları aranır. Arkadaşınızın eşi aranan şartları sağladığından; eşinden dul aylığı bağlatabilir.
Ölüm aylığı alabilmek için ölen eşin en az 1.800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartı var. Veya eski adıyla SSK'lı (4A) olanların en az 5 yıl sigortası, 900 gün primi varsa yine maaş bağlanıyor. Eşin çalışıyor olması ya da emekli olması durumunda aylıkta belli kesintiler yapılıyor.
Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişiyse alacağı miktar maaşın yüzde 50'sidir. Ölen babanın kızı dul maaşı alan tek kişi değilse ve kardeş, anne gibi maaşa bağlanan bir başka aile üyesi varsa alacağı miktar yüzde 25'tir.
Dul maaşı ne kadar kimler alabilir? Vatandaşların merak ettiği konulardan biri de dul ve yetim maaşlarıdır. Bir diğer ismi ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı, ölen sigortalının geride bıraktığı eşine ve çocuklarına bağlanan aylıktır. Bu aylık ister kadın ister erkek olsun, hak sahibi eşlere verilir.
Dul maaşı nedir; Dul eşe aylık bağlanması için, ölüm tarihinde sigortalı ile evlilik birliği içerisinde bulunması şarttır. Sigortalının dul eşine % 50'si; aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i oranında aylık bağlanacaktır.
SSK, Bağ-Kur veya Emekli Sandığı sigortası olan kişiler, vefat etmiş eşinden dul maaşı alabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) eşi ölen bir kadının vefat eden eşi ve vefat eden babasından aynı anda iki ayrı maaş alabileceğini açıkladı.
Bize de gelen yüzlerce sorun arasında en çok merak edilen konu ise hem ölen babadan yetim maaşı hem de ölen eşten dul maaşının birlikte alınıp alınamayacağı. Bu konu mevzuatta da biraz karmaşık olduğu için kafalar karışıyor. Öncelikle söyleyelim, kocası ölen bir kadının çift maaş alma hakkı var.
Ölen eşten dolayı maaş alan dul eş yeniden evleninceye kadar aylık almaya devam edebilir. Ancak bir eş iki eşinden birden ölüm aylığı alamaz. Vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan eş, çalışırsa aylığını kaybetmez. Ancak yeniden evlenirse ölüm aylığı kesilir.
Ölüm aylığı ne kadar? Dul ve yetim aylığının ne kadar olduğu ölen kişinin aldığı tutar ile hesaplanır. Örneğin en düşük emekli maaşı 7.500 TL olan kişinin eşine (çocuğu bulunmaması durumda) hesaplama yapmak gerekirsek; Ölen kişinin aylığı (7.500 TL) / Bağlanma oranı (0,75) = 5.625 TL aylık bağlanır.
EMEKLİ, DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLARA FARK MÜJDESİ!
2023 Temmuz ayında asgari ücrete yapılan %34 zam oranı ile dul ve yetim aylıklarına da zam yapıldı. 3.755 TL dul maaşı ile 1.880 TL ve üzerinde yetim aylığı alanların eline geçen para 2023 temmuz zammı ile yüzde 25 oranında yükselecek.
Kök maaşı 6 bin lira olan emeklilier yüzde 25 artışla 7.500 TL olacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 7.800 liraya yükselecek. Kök maaşı 7500 TL olan emekli, yüzde 25 artışla maaşı 9 bin 375 TL'ye çıkacak. Yüzde 4 ek ödemeyle 9 bin 750 lira olacak.
Ara zam ile birlikte en düşük yüzde 50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar yüzde 75 olurken 5.625 liraya yükseldi.
EVEK(Eşi Vefat Etmiş Kadın- Dul Kadın Maaşı) yardım programında hak sahibi kişilere, aylık 275 TL olmak üzere her iki ayda bir düzenli nakdi ödeme yapılmaktadır.
Dul ve yetim aylığı ödemeleri, vefat eden sigortalının emekli maaşına göre hesaplanıyor. Geçtiğimiz haftalarda en düşük emekli maaşı 7.500 liraya yükseltilmişti. Ara zam ile birlikte en düşük %50 oranında hisse alan dul maaşı 3.750 lira oldu. Çocuğu olmayanlar için bu miktar %75 olurken TL olarak 5.625 liraya yükseldi.
👉Babadan Yetim Aylığı Ne Kadar? Yetim aylığı alan çocukların kendilerine düşen maaş payı %25'tir. Yani, vefat etmiş olan babanın vefat etmeden önce almakta olduğu emekli maaşının %25'i kadarı çocuklara verilir. Bununla beraber, babanın annesi ve babası sağ ise onlara ve eşlerine de maaş bağlanır.
Dul Aylığının Kesilmesini Gerektiren Haller:
5434 sayılı Kanuna göre dul aylığı bağlananların 5510 sayılı Kanunun 4/1-a, 4/1-b ve 4/1-c statüsünde çalışmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmemektedir.
Anne ve/veya babanın ölüm tarihinde evli olmaları nedeniyle aylık bağlanmamış olan kız çocukları, daha sonra boşanmaları veya dul kalmaları halinde, aranan diğer koşulları da sağlamalarına bağlı olarak yetim aylığına hak kazanabiliyor. Bu bağlamda, evli olduğunuz sürece babanızdan aylık alamazsınız.
Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Eşi vefat eden kadına bağlanan maaş yani ölüm aylığı alınabilmesi için kişinin ölen eşinin sigortalı olması ve prim ödemelerini yapmış olması gerekmektedir. Aksi durumda kişinin eşinin ölüm aylığı alabilmesi mümkün değildir. Bu durumda vefat eden kişinin eşi dul aylığı talep edebilmektedir.
a- Eşi, b- Çocukları, c- Ana ve babasıdır. Söz konusu hak sahiplerine aylık bağlanması için gereken şartlar her biri açısından farklılık arz etmektedir. Şimdi sırasıyla her bir hak sahibi açısından bu şartları ele alalım. Ölüm aylığına, dul kalan eşe bağlanması halinde “dul aylığı” da denmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri