Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Natriüresis ve potasyum kaybı belirginleişr. Kas gücü gittikçe azalır ve hareket yeteneği kısıtlanır. Tiroid hormonlarının da azaldığı ve hastaların kan basıncı ve nabız hızlarının düştüğü saptanır. Uzun süre aç kalanlarda retiküloendotelyal sistem işlevlerinde bozulmayla birlikte enfeksiyonlara eğilim artmaktadır.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Sağlıklı bir beslenme düzeni ile planlanmış uzun süreli açlık, kişilerin enerjilerinin yükselmesini sağlar. Bağırsak sisteminin daha doğru ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Kişilerin uzun açlık planlamaları, yenilen gıdalardan daha fazla tat alınmasını sağlar. İnsülin duyarlılığını olumlu yönde etkiler.
Aç kalmakla kilo verilmez aslında verilir verilmesine ama 3 günde hiç bişeye yaramaz 3 gün aç kaldıktan sonra geri görmemiş gibi yemek yiyeceksin miden bomboş olacak ve doldurmak için yiyeceksin çokca . 3 gün aç dur gözünün önü kararır yolda bayılsan kimse yardım etmez .
İlgili 40 soru bulundu
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
BİR İNSAN YEMEK YEMEDEN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR? Yemek yemeden hayatta kalabilmek için vücut ağırlığı, sağlık durumu, vücudun kendi ağırlığı ve ne kadar susuz kalındığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Hiç sorunu olmayan bir kişi ortalam 30 gün boyunca yemek yemeden hayatta kalabilir.
Yağ yakımı sayesinde trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Vücuttan hücre yenilenmesinden kaynaklı, somatotropin (gençlik hormonu) salgılanır. Oksidatif stres belirtilerinde azalma olur. 16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Aslına bakarsanız "Gece Aç Uyumak Kilo Verdirir mi?" sorusunun cevabı koca bir "HAYIR"dır. Akşam saat 8den sonra , yatmadan birkaç saat önce veya ne zaman olursa olsun , yemek yeme kesintileri sizin daha fazla yağ yakmanızı veya yağ depolamanızı sağlamayacaktır.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Bu dönemdeki insanlar avcılık ve toplayıcılık yaparak sadece gıda bulduklarında tüketiyor bulamadıklarında ise aç kalıyordu. Yapılan deneylerde 36 saat boyunca aç kalan ve ardından 12 saatlik sürede istedikleri kadar yemek yemelerine izin verilen insanların, bir ay içerisinde 3 kilodan fazla kilo verdikleri saptandı.
Belirli periyodlarla düzenli açlıklar yapmak telomer eksilmesini durdurarak yaşlanmayı durdurur. Açlıkla tedavi konusunda ilk kitabı yazan Alman fizyoterapi uzmanı Amold Ehret ise, aç kalmanın tüm vücudu yenilediğini, organ ve dokuların işlevini düzenlediğini, vücut sıvılarını bir dengede tuttuğunu savunmaktadır.
Araştırmalar aç kalırsanız zayıflamak bir yana kilo bile alabileceğinizi gösteriyor. Açlık, metabolizma hızını azaltıyor. “Genetik hafıza”daki “kıtlık anılarını” harekete geçiriyor. Vücutta “galiba aç kalacağım, bulduğum her enerjiyi yağa çevirip depolayayım” endişesi başlıyor.
Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir. Bu süre 168 saat olarak söylenebilir. Çocuklar için veya sağlık durumu iyi olmayan biri için ise bu durum değişiklik gösterebilir. Buna göre bir insan susuz kaldığı zaman vücudunda tüm hücreleri susuzluk yaşamaya başlayacaktır.
Araştırmacılar, kalori alımının sadece 24 saat kısıtlanmasıyla, bağırsaklarda bulunan kök hücrelerin yenilenmesini destekleyebilen metabolik bir dönüşümün başladığını buldular. Bağırsaklara ait olan bu kök hücreler, biz yaşlandığımız zaman etkili bir şekilde yenilenemiyorlar.
Enkaz altında kalan vatandaşlar için endişelenen yakınları aç ve susuz kaç gün dayanılır sorusuna cevap arıyor. SUSUZ KAÇ GÜN DAYANILIR? Bilim otoritelerince, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir.
16 saatlik açlığın içine uyku saatleri dahildir. Sabah ve akşam öğünleri arasındaki 8 saat boyunca katı besinler tüketilmemektedir. Su, sade soda, şekersiz kahve veya çay gibi kalorisiz sıvılar içilebilir. Yeterli sıvı alımı önemlidir.
Tokluk Kan Tahlili Değerlerini Yanlış Yönde Etkiler
Ancak bu hastanın tahlil sonuçlarını etkileyecek ve teşhis, tedavi sürecini yanlış yönlendirecektir. Bu nedenle hastanın açlık durumu ile ilgili uzmanlara doğru bilgi vermesi önemlidir. Tahlil yaptırmadan önce kişi 10 – 12 saat aç olmalı, sigara içmemelidir.
Laboratuvar tetkikleri için 10 – 12 saatlik açlık sonrası sabah kan veriniz. Tetkik için hastanemize gelmeden önce ağır ve zorlayıcı egzersiz yapmayınız; kan vermeden önce yarım saat kadar dinlenmiş olunuz. Gece saat 21:00'den sonra su hariç hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
Hazırsanız 3 gün boyunca yemek yemezsek vücudumuzda olacaklara hep beraber göz atalım: 1. İŞTAH GİTTİKÇE AZALIR 2. ÖLÜM RİSKİ OLDUKÇA AZDIR 3. NEFESİNİZ BERBAT KOKAR 4.TAHMİNİNİZDEN AZ KİLO VERİRSİNİZ 5. ÇOK DAHA AKILLI OLURSUNUZ Kaynakça: 1. https://books.google.com.tr/books?
Vitamin, mineral, su içeriği nedeniyle sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Böylece hem vücut direnci güçlendirilmiş, hem de vücut için gerekli besin öğeleri sağlanmış olur. Meyveler meyve şekeri de içerdiğinden, aşırı meyve tüketiminden kaçınılmalıdır.
Günde 3000 kalori yaksan 1 haftada 21000 kalori eder. Buda aşağı yukarı 3 kilo eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri