2016 yılında gerçekleştirilen bir araştırma sonucuna göre, aç karnına egzersiz yapmanın kilo verme konusunda etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmaya göre açken spor yapan kişilerde daha fazla yağ yakımı ve 24 saatlik süreçte daha az kalori alımı gözlemlenmiştir.
Her Sabah Yürüyüş Yapmak Ne Kadar Faydalı? Sabah yürüyüşünün faydaları kişiden kişiye değişebilir. Ancak her yaştaki insanın ömrünü sağlıklı geçirmesi için günde en az 30 dakika sabah yürüyüşü yapması oldukça önemli oluyor. Sabah aç karnına yapılan yürüyüşler vücuttaki pek çok organın daha düzgün çalışmasını sağlıyor.
Açlık sırasında vücudun ihtiyacı olan enerjiyi karşılayacak glikoz olmadığından, enerji yedek kaynaktan, yani trigliseritlerden sağlanır. Kısacası vücutta yağ yakımı başlar.
Aç kalarak zayıflanmaz, aksine kilo vermek uğruna aç kalmak, öğün atlamak, genelde kilo almamıza neden olur.
Yemekten önce egzersiz yapmak vücudunuzun metabolizmasını güçlendirir ve bu da yemeğimizi tüketip sindirdiğimizde kalorilerin daha iyi yanmasına neden olur. Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak da faydalı!
İlgili 40 soru bulundu
-Sabah yapılan yürüyüş metabolizmanın hızlanması ve gün boyu da daha aktif olması için oldukça işlevseldir. Aynı zamanda aktif metabolizma beraberinde daha çok yağ yakımı getirecektir. Yani sabah yürüyüş yaparak daha kolay kilo verebilirsiniz.
Bu nedenle genel olarak, sabahları aç karnına ve koşmaktan biraz daha yavaş bir tempoda günde 30 ila 40 dakika yürümek, kilo vermenin ve sağlığı korumanın en iyi yoludur. Yürüyüş için uygun bir ayakkabının olması da en önemli olan konulardan birisidir.
Göbek eritmenin en kolay yolu düzenli olarak yürüyüş yapmaktır. Haftada 3 saat egzersiz sağlık sınırıdır. Göbek eritmek için mekik gibi sadece karın çalıştıran aktivitelerden ziyade kalbi ritmik çalıştırdığımız yürüyüşler daha etkilidir. Günde 40 dakika orta tempo bir yürüyüş ile göbek eritme hızınızı artırabilirsiniz.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
3. Yağ yakımı (12-18 saat)
Hiçbir şey yememeye devam edersen, yaklaşık 12 saatin sonunda vücudundaki glikojen depoları da tükenmeye başlar ve vücudunun yeni enerji kaynağı depolanmış yağlar olur. İşte bu evrede yağ yakımı başlar!
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Su içerisinde hiçbir kalori bulunmamaktadır. Bu nedenle çok su tüketimi kişilere avantaj sağlamaktadır. Çok su içmek kilo aldırmanın yanı sıra kilo verdirmektedir. Vücuttaki yağların atılmasına yardımcı olur.
Yürüyüş önemli bir egzersiz öyle ki, 45 dakika süren tempolu yürüyüşün olumlu etkisi 48 saat sürüyor.” Günde 45 dakika yürüyen kişilerin insülin direncine karşı önemli bir avantaj elde ettiğini belirten Dr. Arıkan, yürüyüş yapmak için sağlık sorunu olmaması gerektiğini vurguluyor.
Sabah sporundan önce kahvaltı yapmazsanız ve aç karnına spora başlarsanız vücudunuzda yağ yakımı 2 kat gerçekleşebilir. Vücutta depolanan yağlar, aç karnına yapılan sporla daha kolay yakılmaktadır. Bu görüş doğrultusunda sabah sporundan sonra kahvaltı yapmanız önerilir.
Çünkü aç karna yapılan sabah spor, yağ yakımında daha etkilidir. Bunun nedeni gece boyunca uykuda tüketilen karbonhidratlar yerine yağlar kalmış olmasıdır. Sabah sporunda bünyenizdeki karbonhidratları değil mevcut yağları yakmaya başlarsınız.
Vücutta yakılan yağlar kısa süreler içerisinde vücuttan genellikle idrar ve dışkı yolu ile atılmaktadır.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Kilo Verirken Yağ Yakımı İlk Nereden Başlar? Vücudun yağ depolama bölgeleri kişiden kişiye değişebilir. Ancak genel olarak, yağ yakımı ilk olarak karın bölgesi, kalça ve bel çevresindeki yağlardan başlar.
En az 3 aylık bir süre tanımalısınız ki, vücudunuz da bu değişimi gösterebilsin. 1 aylık ya da 2 haftalık bir sürede bu değişim gerçekleşmez. Genellikle, göbek yağlarının gitmemesinin nedeni kilo veremediğinizi düşünmenizdir. Ancak, vücudunuzdaki gerçek değişim için en az 12 hafta, yani 3 ay zaman tanımanız gerekiyor.
Bazı çalışmalar yeşil çayın, karın yağı yakarak vücudu uyardığı ve kilo kaybını teşvik ettiğini göstermiştir. Yeşil çay, metabolizmayı etkileyen fitokimyasal bir yapı içerir. Kilo kaybı konusunda yeşil çaydan destek almak istiyorsanız günde birkaç fincan içmeniz gerekebilir.
Orantılı bir şekilde kilo vermek için ise, dengeli beslenme, uygun diyet ve düzenli spor olmazsa olmazlardır. Yürüyüş, koşu, yüzme, aerobik, bisiklet ve tenis gibi sporlar göbek eritme yolları bakımından öncüdür.
Normal nabız aralığının %70 – %85 oranında artması yağ yakımını başlatır. Bu da en az 25 dakikalık orta tempolu yürüyüş ile sağlanır. 1 gram yağ yakımı için yaklaşık 7 kalori harcanması gerekir. Kişinin yürüyüş temposuna ve kilosuna göre 1 saat içinde harcadığı kalori miktarı değişir.
Sporla Kilo Verme Ne Zaman Başlar? Spor yapmaya başladığınızda vücut yağ yakımı yapar. Düzenli spor yapıyor ve yediklerinize dikkat ediyorsanız 2-4 hafta içinde sporla kilo vermeye başlarsınız.
4.70 Kiloya Göre Diyet Listesi ile 1 ayda kaç kilo verilir? 70 kiloyum, 1 ayda kaç kilo verebilirim? Diyorsanız 70 kiloya göre ücretsiz diyet listesi ile 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün mü?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri