Acı kayısı çekirdeği doğru bir şekilde tüketilmelidir. Doğru miktarlarda tüketilen acı kayısı çekirdeği kanserli hücrelerin oluşumunu da engellemektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinin ağrı kesici bir özelliği de bulunmaktadır.
Acı Kayısı Çekirdeği Malatya'nın nadide bahçelerinden aşılanmamış kayısı ağacından (Hüdayi*) elde edilen ve oldukça mayhoş bir tada sahip olan kayısı çekirdeğinin özellikle kanserli hücreleri yok etmede ve karaciğer tahriplerini onarmada başarısı öne çıkıyor.
Kayısı çekirdeği kalp sağlığını korumak için önerilen omega yağları içeren ve antioksidan bir besindir. Damar tıkanıklığını önlemek ve kalbe giden kanalların daha sağlıklı olması için kayısı çekirdeği tüketmeniz tavsiye edilir.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
(günlük 4 – 5 adetten fazla yenilmemelidir.) Acı Kayısı Çekirdeği, özellikle içerisinde bulunan amigdalinin (B17 vitamini) kanserli hücreleri öldürdüğü ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği tespit edilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Acı Kayısı Çekirdeği Yutmak
Sağlığa pek çok yararı olan acı kayısı çekirdeği doğru bir şekilde tüketilmelidir. Özellikle de acı kayısı çekirdeği yutmak boğaza takılmalar sağlayabilir. Bu da ölüme dahi sebebiyet verebilir. O nedenle acı kayısı çekirdeği çiğnenerek tüketilmelidir.
Kayısı reçeline çekirdeği nasıl konulmalı? İstenirse ve tadı acı değilse bu çekirdekler fındık veya ceviz kıracağı ile kırılır, biraz haşlanıp kabukları soyulur ve pişmeye yakın reçelin içine ilave edilir. Acı ise eklenmez.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısı çekirdeği; tatlı çekirdekler kırılarak içleri alınır. Çerez olarak veya kömbeye, tatlıya, çorbaya konularak yenilir. Acı kayısı çekirdekleri ise kaynatma yoluyla tatlandırılır.
Kayısı çekirdeği, kayısının sert tohumunun içinde yer almaktadır. Bu çekirdeğin zehirli bir bileşik olan amigdalin içerdiği bilinmektedir. Ayrıca çekirdeğin tüketimi siyanür zehirlenmesine yol açabilmektedir.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Malatya'daki güneşte kurutulan kayısı çekirdeklerinden elde edilir. Bu çekirdeğe Gün Kurusu Çekirdeği denir.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Kayısı Çekirdeği Nasıl Tüketilebilir? Kayısı çekirdeği, çiğ şekilde doğrudan tüketildiği gibi yağ haline getirilerek de kullanılabilir. Çiğ şekilde tüketildiği zaman iç hastalıklara ve yukarıda saydığımız, rahatsızlıkların büyük bölümüne fayda verir. Kayısı yağ haline getirilerek tüketildiğinde, cilt bölgesine sürülür.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Uzun yıllardan beri devam eden araştırmalar kayısı çekirdeğinin kanseri önleyici etkisi olduğunu ortaya çıkarttı. Antimikrobiyal, ağrı kesici, yaşlanma karşıtı, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatlı kayısının çekirdeği, kalp ve cilt sağlığı açısından faydalı.
'Kayısının kurusu, yaşı hatta çekirdeğinin bile sayısız faydası bulunuyor. Antimikrobiyal, ağrı kesici, yaşlanma karşıtı, iltihap önleyici ve tam bir antioksidan deposu olan tatlı kayısının çekirdeği, kalp ve cilt sağlığı açısından faydalı.
Amigdalin, alyuvar üretiminin kaybı ile karakterize edilen kansızlık, astım, damar sertliği, şeker hastalığı ve özellikle de kanser tedavisinde kullanılmaktadır.
Kabuklu yemişler kayısı da dahil düşük ila orta glisemik indeksli kurutulmuş meyvelerle birleştirildiğinde kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcıdır.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Özellikle bazı kayısı türlerinin acı çekirdeğinden 5-25 adet tüketilmesi bile zehirlenmeye neden olur.
KAYISI. A vitamini ve potasyum bakımından çok zengindir. Fazla tüketildiğinde sindirim sisteminizin hızla çalışmasına yardımcı olur. Kasların ve beynin daha düzenli çalışmasını ve daha az yorulmasını sağlar; cinsel gücü artırır.
Diğer iki çekirdek gibi, acı zerdali veya kayısı çekirdeği de sabit yağ amigdalin maddesi taşımaktadır. Bu da kayısı çekirdeğinin zehirli olduğunu ve miktarının iyi ayarlanarak kullanılması gerektiğini göstermektedir.
KAYISI REÇELİ
Büyük sert dokulu, kokulu ve tam olmamış kayısılardan iyi reçel yapılır.
Kayısıları yıkayıp ikiye bölün. Çekirdekleri fındık ya da ceviz kıracağı ile kırarak içlerini çıkartın. Kayısıları tencereye alarak üzerine toz şekeri dökün. Çekirdekleri de ekleyerek tencerenin kapağını kapatın.
Reçele limon suyu ya da tuzu katmıyorsunuz
Aslında bunun önüne geçmenin çok ama çok kolay bir püf noktası var. Bu da kaynama aşamasının sonuna doğru tencereye limon tuzu ya da limon suyu eklemek. Bunu yaptığınız takdirde reçeli şekerlenmeden ve bozulmadan uzun süre muhafaza edebileceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri