Alternatif akım (AC) AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerindeki bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletiliyor. Bu tip istasyonlarda 22 kW kapasiteye kadar enerji çıkışı elde etmek mümkün.
Hızlı şarj olarak adlandırılan teknoloji DC yani doğrusal akım şarj cihazlarına verilen isimdir. 50 kW ila 400 kW arası enerjiyle hızlı bir şekilde şarj etme imkanı sağlar. Doğrusal akımlardan faydalanılan şarj üniteleri, çoğunlukla şarj istasyonlarında kullanılır.
Elektrikli araçları şarj etmek için kullanılabilecek iki tip elektrik vericisi vardır. Alternatif Akım (AC) ve Doğru Akım (DC) gücü olarak adlandırılırlar. Elektrik şebekesinden gelen güç her zaman Alternatif Akımdır (AC). Bununla birlikte, bir elektrikli araba aküsü yalnızca Doğru Akımı (DC) kabul edebilir.
Seviye 1 şarj, düşük voltaja sahip AC (alternating current/alternatif akım) şarjı ifade ediyor. Seviye 2 şarj, yüksek voltajlı AC şarjı ifade ederken, seviye 3 şarj ise DC (direct current/doğru akım) şarjı oluşturuyor. Bu doğrultuda DC şarj en hızlı şarj dolumu sağlayan şarj seviyesi oluyor.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
İlgili 18 soru bulundu
120V AC prize takıldığında şarj oranları 1,4 kW ile 3 kW arasında değişir. Batarya kapasitesine ve durumuna bağlı olarak şarj 8 saat ila 12 saat arasında sürer .
AC Şarj İstasyonu Seviye 1
120 volt ve 60 hz alt yapısına sahip ülkelerde daha çok tercih edilmektedir. İstasyonun çıkış gücü son derece düşüktür. Bu nedenle, araba şarj süresi 17 saat sürmektedir.
AC, evlerde, fabrikalarda ve diğer kuruluşlarda uzun mesafeli güç aktarımları ve yüksek güç uygulamaları için kullanılmaya daha uygundur. Buna karşılık DC, pillerde güç depolamak ve daha düşük güç isteyen elektronik cihazlarda kullanılmak için çok daha uygundur. Kısacası, AC ve DC'yi karşılaştırmamamız gerekiyor.
Alternatif Akım (AC) mı, Doğru Akım (DC) mı Tercih Edilmeli? Alternatif akım çok daha güvenli olması ve daha fazla güç sağlaması nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Bunun yanında bu akım istendiği zaman DC akıma da çevrilebilir.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
Şebekeden gelen akım her zaman AC'dir. Ancak elektrikli araçlar elektriği her zaman DC olarak depolar.
Hızlı (AC) şarj istasyonunun güç seviyesi kurulum esnasında 3,7-7,4-11-22 kW seçeneklerinden birisi olarak ayarlanabilmelidir. Hızlı (AC) şarj istasyonu çalışma frekansı 50/60 Hz aralığında olmalıdır.
Elektrikli araç motorları alternatif akım (AC) kullanırlar. Bir invertör, doğru akımı alternatif akıma çeviren parçadır.
AC ve DC arasındaki farklar nelerdir; Akım şiddetini belirlemek için kullanılan AC ve DC, akımın doğrudan ve şiddetli yönü üzerinden değerlendirilmesi için kabul edilmektedir. DC akım şiddeti aynı yönde olan ve AC akım şiddeti yönü zamanla bağlı olarak değişebilen anlamına gelir.
Alternatif akım (AC)
AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerindeki bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletiliyor. Bu tip istasyonlarda 22 kW kapasiteye kadar enerji çıkışı elde etmek mümkün.
DC şarj cihazları, konvertör (dönüştürücü) şarj istasyonunun içinde yer aldığından genellikle daha büyüktür. Diğer bir deyişle, akü şarjında AC şarj cihazlarından daha hızlıdır.
Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzende değişen akıma alternatif akım denmektedir. Alternatif akımın direnç üzerinden geçmesini sağlayan gerilim kaynağına ise alternatif gerilim kaynağı denir. Alternatif akım evlerde, ofis binaları, sokak aydınlatmasında gibi yerlerde kullanılmaktadır.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Kısacası pozitif döngü negatif döngüyü yok edeceğinden ortalama gerilim ve akım değeri sıfır olacaktır. Bu yüzden AC kaynaklardan gelen enerjiyi bataryalarda depolayamayız.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Yerli otomobil TOGG, evde şarj edilebilecek.
Pek çok kişi gibi "Elektrikli araba nasıl şarj edilir?" sorusu sizin de aklınızı meşgul ediyor olabilir. Elektrikli araçlarınızın bataryasını halka açık alanlarda doldurabileceğiniz gibi bunun için evinizde kullandığınız elektrik akımından da faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri