AC, yani alternatif akımla şarj etme yöntemi, batarya için gerekli olan enerjinin dolum süresini uzatır. Genel olarak ev tipi prizlerde bu akım türü tercih edilir. AC ile yapılan şarj sırasında şarj cihazı veya aracınız gelen elektriği doğrusal akıma dönüştürülür.
Yani DC şarj, elektrikli araçlardaki bataryanın dolumunun sağlayabilmek için enerjiyi doğrudan aktarıyor. Buna karşın AC şarj [alternating current (AC)] önce aracın bünyesindeki dönüştürücülerin yardımıyla doğru akıma çevrilerek aktarılabiliyor.
Bu istasyonlar, aracın şarj kablosunu istasyonun prize takarak, bataryayı yavaş bir şekilde şarj ederler. AC şarj istasyonları, genellikle 6-8 saatte bir aracın bataryasını tamamen şarj edebilirler. DC şarj istasyonları ise daha hızlı şarj imkanı sağlarlar.
Doğru akımda ise bu hep sabittir. Evlerimize ulaşan elektrik, alternatif akımdır(AC). Doğru akım(DC) kaynaklarına pil, akü, güneş paneli, şarj aleti gibi örnekler gösterilebilir.
Elektrikli araçları şarjında iki tip elektrik vericisi kullanılır. Bunlara Alternatif Akım (AC) ve Doğru Akım (DC) gücü adı verilir. Elektrik şebekesinden gelen güç her zaman Alternatif Akımdır (AC). Ancak bir elektrikli araç aküsü yalnızca Doğru Akımı (DC) kabul edebilir.
İlgili 32 soru bulundu
120V AC prize takıldığında şarj oranları 1,4 kW ile 3 kW arasında değişir. Batarya kapasitesine ve durumuna bağlı olarak şarj 8 saat ila 12 saat arasında sürer .
2.2.
AC şarj istasyonlarındaki elektrikli otomobil şarj süresi ise araçtaki dönüştürücünün gücüne bağlı olarak değişim gösteriyor. Buna karşılık AC şarj ile bataryayı yüzde 80 şarj etmek için aşağı yukarı 4 saat gerektiğini söylemek mümkün.
Evinize gelen dağıtım hatlarından herhangi bir düzeltme yapılmadığı için evinizin içindeki tüm elektrik prizleri AC ile çalışır. Bu, bir elektrik prizine takılan tüm cihazların (çamaşır makinesi, blender, buzdolabı) AC kullandığı anlamına gelir.
Alternatif Akım (AC) mı, Doğru Akım (DC) mı Tercih Edilmeli? Alternatif akım çok daha güvenli olması ve daha fazla güç sağlaması nedeni ile daha çok tercih edilmektedir. Bunun yanında bu akım istendiği zaman DC akıma da çevrilebilir.
Bu sayede AC, kondansatörden kolayca geçme özelliğine sahiptir. Bu insan vücudunun bir kapasitör görevi görmesi durumunda AC'nin DC'den daha tehlikeli olduğu anlamına gelir.
Türkiye'de bulunan bir çok şarj cihazı noktasında AC şarj istasyonu bulunmaktadır. Alternatif Akım şarj istasyonlarında aracın gücüne göre değişmekle birlikte ortalama 22 kW'a kadar güç kullanır.
Alternatif akım (AC)
AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerindeki bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletiliyor. Bu tip istasyonlarda 22 kW kapasiteye kadar enerji çıkışı elde etmek mümkün.
AC Adaptörü, dizüstü bir bilgisayarın bataryasını şarj etmek ve dizüstü bilgisayarın prizle ilişkisini kestikten sonra batarya gücüyle kullanmaya yardımcı olması için kullanılan güç adaptörüdür.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır; Bir fazlı AC- burada bir faz, bir de dönüş iletkeni vardır. Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye frekans 50 Hz, gerilim ise 220 V tur.
Beyaz eşya, ticari ekipmanlar ve konut elektrik sistemlerinde AC kullanımı yüksek direnç ve enerji kapsamında uygundur. DC akım türü ise el feneri, cep telefonu ve elektrikli araçlarda kullanılması tercih edilen özelliklere sahiptir. Enerji değişkeni sadece 1 olduğu için tehlike alanı da oldukça düşüktür.
Elektrikli araç motorları alternatif akım (AC) kullanırlar. Bir invertör, doğru akımı alternatif akıma çeviren parçadır.
Şebeke elektriği, genel amaçlı alternatif akım (AC) elektrik güç kaynağıdır.
Bir fazlı AC: Bu, en sık rastlanan alternatif akım enerjisidir. Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
Evimizdeki, işyerlerimizdeki aygıtlar genelde DC ile çalışıyor, bu yüzden AC elektriği DC'ye çevirmek gerekiyor demiştik. AC elektriğin DC'ye çevrimine doğrultma (rectification) denir. Bu işlem kayıpsız değildir. Çevrim sırasında enerjinin yüzde 5 ile 20 arası ısıya dönüşür yani kaybolur.
Alternatif akım, elektriği uzak mesafelere iletmek için en iyisidir. Elektriği daha uzak mesafelere taşımak ve daha fazla güç sağlamak için yaygın olarak kullanılır. Diğer bir taraftan, elektrik enerjisini AC yerine DC olarak iletmek daha verimlidir.
“Alternating current” kısaltması olan AC ile gösterilir. Kullanım Alanları: Evler, ofis, sokak aydınlatması vb. Elektriğin farklı bir noktaya taşınmasında ve dağıtım işleminde kullanılır çünkü trafolar endüktif elemanlardır ve Doğru akım ile çalışmazlar. Alternaif akım, iletimde kayıpları azaltır.
Evlerimizdeki elektrik alternatif akım sınıfına girer. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klima ve vantilatörler doğrudan alternatif akımla çalışırlar. Televizyon, müzik seti ve video gibi cihazlar ise bu alternatif akımı doğru akıma çevirerek kullanırlar.
Hızlı (AC) şarj istasyonunun güç seviyesi kurulum esnasında 3,7-7,4-11-22 kW seçeneklerinden birisi olarak ayarlanabilmelidir. Hızlı (AC) şarj istasyonu çalışma frekansı 50/60 Hz aralığında olmalıdır.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Hiç problem olmayacak. Zaten evde de şarj edilebilecek. Hem evde hem yolda şarj edilebilecek." Buna göre TOGG'un evde şarj edilebilir olduğu, TOGG ile evlerdeki elektriğin dönüşümlü olarak uyumlu olabileceği düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri