Bakirelerde rahim ağzı kanseri olma ihtimali düşüktür. Çünkü rahim ağzı kanserinin bilinen en önemli nedeni Hpv virüsüdür. Hpv virüsünün kanser yapan tiplerinin rahim ağzını tutması ve zamanla bu bölgede hücre çoğalmasına neden olması ile kanser gelişimi başlar.
Bakirelerde Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir? Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu olduğundan bakirelerde rahim ağzı kanseri görülme riski oldukça düşüktür.
Bakireler Rahim Kanseri Olur mu? Cinsel ilişki yaşamamış olan kadınlar için smear testi yapılmasına gerek yoktur. Çünkü bu kansere sebep olan HPV virüsü cinsel yolla bulaşmaktadır. Dolayısıyla bakire olan kişilerde kanser açısından risk henüz başlamamıştır.
Rahim kanseri, genellikle postmenopozal dönemde veya menopoz sonrası yaşlarda görülse de, nadir durumlarda daha genç yaşlarda da ortaya çıkabilir. Genç yaşta rahim kanseri belirtileri şunlar olabilir: Vajinal kanama. Pelvik ağrı
Rahim ağzı kanseri nedenleri nelerdir? Rahim ve yumurtalık kanserinden sonra en yaygın 3. bu tipteki kanser türü olan Rahim ağzı kanseri çoğunlukla 35-44 yaş arası (%25) sırasıyla 45-54 yaş (%24.3), 55-64 yaş (%17.7) ve 65-74 yaş (%10.8) yaş aralıklarında olan bayanlarda görülmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Hastalığın orta ve ileri yaşta kadınlarda sıklıkla görülmesinin sebebi, rahim ağzı kanseri oluşumunun 10-15 yıl gibi uzun bir sürede meydana gelmesidir.
Rahim ağzı kanseri hastalarının % 98'inde HPV enfeksiyonu görülmüştür. Genellikle cinsel ilişki ile bulaşan HPV'in yüzden fazla tipi vardır. Özellikle 16 ve 18 tipleri rahim ağzı kanserine neden olurken, tip 6 ve 11 ise genital organlarda siğillere neden olur.
Tüm serviks kanserlerinin %25'i 40 yaş altında. Başka bir deyişle doğurganlık döneminde de sık rastlanan bir kanser. Hatta gebelik esnasında tüm jinekolojik kanserler içerisinde en sık rastlananı rahim ağzı kanseri. 20 yaş altındaki kadınlarda nadiren ortaya çıkıyor.
Anormal rahim kanaması rahim kanserinin en sık görülen belirtisidir. Anormal rahim kanamasının yanı sıra vajinal akıntı, özellikle alt bölgede olmak üzere karın ağrısı, karında bası hissi ve/veya huzursuzluk rahim kanserinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Rahim kanseri endometrium dokusunda geliştikten sonra kadın üreme sisteminin diğer organlarına da yayılma eğilimindedir. İlk önce rahim ağzı (serviks), tüpler ve yumurtalıklara doğru yayılır. Daha ilerlemiş hastalık durumlarında lenfatik damarlar aracılığı ile vücudun diğer bölümlerine atlar.
Vajinal ilişki olmadan sadece sürtünme şeklinde bile ilişki olsa Hpv karşı cinse çok kolay bulaşabilir. Oral ve anal ilişki ile de bulaşma oranları oldukça yüksektir. Bu nedenle bakirelerde de Hpv olur, bakire biri hpv olabilir.
Smear testi bakirelere uygulanamaz. Aktif cinsel yaşamı bulunmayan kadınlar (bakire) Daha önce rahim ağzı kanseri dışında bir nedenden dolayı histerektomi (rahim ağzı alınması) geçmişi olanlar. 70 yaşının üstündeki kadınlar.
Rahim kanseri kadınlarda en çok görülen kanser türlerindendir. Tam olarak bu kanser türüne neden olan faktör bilinmese de özellikle östrojen hormonunun rahim kanseri gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. Rahim kanserine yakalanan hastaların birçoğu cerrahi yöntemle sağlığına kavuşabilmektedir.
En yaygın ve ilk belirtisi anormal rahim kanaması olan rahim kanseri belirtileri dönemler arasında veya menopoz sonrasında kanamayı içerir. Kadınların üreme sistemini etkileyen en yaygın kanser çeşidi olan rahim kanseri tedavi genellikle rahmin alınması işlemi olan histerektomiden oluşur.
Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında en yaygın olarak görüleni vajinal kanamadır. Vajinal kanama, adet dönemleri dışında, cinsel ilişkiden sonra ya da menopoz sonrası dönemde görülebilir. Diğer sık görülen belirti disparoni olarak tanımlanan cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilmesidir.
Genellikle HPV ile temasın cinsel yolla olsa da bazen cinsel temas dışında da bulaşma söz konusudur. Nadiren de olsa sauna, hamam, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından da bulaşma olabilmektedir. Ayrıca genital organlara temas eden eşyaların ve giysilerin ortak kullanımı sonucunda da bulaş olabilmektedir.
Adet döneminde ya da adet dönemleri arasında şiddetli kanama, pelvik bölgede ağrı, adet ağrısı, cinsel birleşme sırasında ağrı, uzayan adet dönemleri, karın bölgesinde şişlik gibi semptomlar da miyom belirtileri arasında yer alabilir.
Endometrium kanserinin gözlemlenen ilk belirtileri kokulu, kanlı veya koyu renkli vajinal akıntı ve lekelenme tarzında kanamalardır.
Bu ağrı tipi ise yanıcı, batıcı, karıncalanma hissi şeklinde oluyor. Kanser ağrısı diğer ağrılara benzeyen ağrılardır. Birçok ağrı sendromu ile karışabiliyor çünkü hem doku hasarı hem organ tutulumu hem de sinir hasarı bir arada seyrediyor. Kanser hastaları en çok kemik ağrıları yakınması ile hekimlere başvuruyor.
Rahim ağzı kanseri özellikle 30-50 yaş aralığında ve cinsel yaşamı aktif olan kadınları risk altında tutar. Erken tanı ve teşhis yöntemleriyle tedavisi mümkün olan bir hastalık türü olmasına rağmen, ölüm oranı bakımından hala dünyanın en ölümcül kanser çeşitleri arasında yer almaktadır.
Rahim ağzı kanseri 40-50 yaş arası kadınlarda görülür. Tüm dünya genelinde önemli bir kanser türüdür.
Rahim ağzı kanserinin ilerlemesi bazen çok hızlı olabildiğinden, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli jinekolojik muayene ve Pap smear testi yaptırmalarının büyük önemi vardır. Hastalık bulgu vermeye başladığında çoğunlukla ilerlemiş safhadadır.
Endometrium kanseri erken tanı konduğunda tamamen tedavi edilebilen bir hastalık. Erken evrelerde hastaların 5 yıllık yaşam şansları yaklaşık yüzde 95. Tedavide en sık cerrahi olmak üzere, radyoterapi ve kemoterapi de uygulanabiliyor.
Vajinal Kanamalar
Rahim kanseri belirtilere bakıldığında en sık rastlanan ve en çok dikkat çeken belirtilerden biri vajinal kanamalardır. Kadınlarda da regl kanaması olarak bilinen ve 21-35 günlük belirli bir döngü halinde görülen kanamalar normal olarak kabul edilir.
Rahim Ağzı Kanseri Erken Tanı İle Tamamen Tedavi Edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri