Bilimsel araştırmalara göre, vücudun susuzluğa dayanabileceği en uzun süre 1 hafta olarak belirlenmiştir. Açlıkta ise genel kabul gören süre 3 haftadır.
Peki, bir insan susuz ne kadar yaşayabilir? Bu sorunun cevabına en yaygın bilinen 3 cevabını vermek isterdik fakat bulunulan ortamın koşulları, nem dengesi, iklim ve çevresel birçok faktör bunu etkileyecektir. Bilimin verdiği cevap ise 7 gündür. Bir insan susuz en fazla 7 gün hayatta kalabilir.
Toparlarsak, başka sağlık sorunları olmayan, ortamala bir insan hiç yemek yemeden 45 ile 61 gün arasında hayatta kalabilir.
BİR İNSAN AÇKEN KAÇ GÜN YAŞAYABİLİR? Yemek yemeden hayatta kalmanın süresi, vücut ağırlığına, genetik özelliklere, diğer sağlık sorunlarına ve en önemlisi vücudun ne kadar susuz kaldığına bağlı olarak değişir. Sıvı ve yiyecek olmadan insanlar genellikle 10 ile 14 gün içinde ölürler.
Sağlıklı insanların böbrekleri uzun süreler susuz kalmayı kaldırabilir. Ancak 16 saati geçen susuz kalma durumunda böbrek fonksiyonları düşük olan ya da sınırda olan hastalarda risk artmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Normal koşullar altında yani bulunulan ortamın aşırı sıcak veya soğuk olmadığı ya da aşırı güç harcanmadığı durumlarda bir insan 3-5 gün susuz kalabilir. Kişinin sağlık durumuna da bağlı olarak bu süre birkaç gün uzayabilir.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Yeniden beslenme sendromunun, 5 günden fazla süren uzun süreli açlığı takip eden hızlı beslenmeden sonraki birkaç gün içinde ortaya çıkabileceğini söyleyen Örkçü, “Semptomlar arasında halsizlik, kas krampları, karıncalanma, nöbetler ve kişinin yaşamının son bulması yer alabilir.
Anlattığın gibi ilk günler (3. güne kadar) enerji patlaması oluyor çünkü sindirim gibi ağır bir yükten vücut kurtulmuş oluyor. Bu sırada vücutta insanı çok yormayan genel bir temizlik yapılıyor. Fakat 3. günden sonra vücut, çok yoğun ve ayrıtılı bir şekilde kendini temizlemeye başlıyor.
Sadece Su İçerek Kaç Gün Yaşanır? Kişinin sadece su içerek yaşayacağı süre yaklaşık 2 aydır. Tabi kişinin kronik rahatsızlığının olması halinde yaşam süresi düşecektir. Önemli rahatsızlıkları olan kişilerde açlığa dayanma süresi birkaç güne kadar düşebilir.
Uzun süre aç kalındığında vücudumuz ilk olarak karaciğer ve kaslardaki glikojen depolarını yakıyor ve buradan elde ettiği glukozu kullanıyor. 8 saat sonunda ise bu depoların tükenmesi ile yağ yakımı süreci başlıyor ve kilo kaybı akabinde geliyor.
Natriüresis ve potasyum kaybı belirginleişr. Kas gücü gittikçe azalır ve hareket yeteneği kısıtlanır. Tiroid hormonlarının da azaldığı ve hastaların kan basıncı ve nabız hızlarının düştüğü saptanır. Uzun süre aç kalanlarda retiküloendotelyal sistem işlevlerinde bozulmayla birlikte enfeksiyonlara eğilim artmaktadır.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Dehidratasyon saatler ve günler için hızla gerçekleşebilir, aşırı susama, yorgunluk ve müdahale edilmezse nihayetinde organ yetmezliği ve yaşam kaybına neden olur. Kişi ilk gün susuzluktan ve hafif halsizlikten yakınırken, üçüncü güne gelindiğinde organ yetmezliğine geçebilir.
Su kaybının en sık belirtisi susuzluk hissi ve halsizliktir, ağız kurur. Halsiz kalan kişi kendini kötü hisseder, canı bir şey yapmak istemez. Sıvı kaybı artınca baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar.
Koala ökaliptus yapraklarını sıvı ihtiyacını gidermek için de yiyor. Komodo ejderi adı verilen dev sürüngenler bir buçuk ay boyunca su içmeden yaşayabiliyorlar. Zürafalar ve develer de yaklaşık 3 hafta boyunca susuz kalabiliyorlar. Son olarak biz insanların susuz yaşayabilme süremiz 14 gün (yaklaşık iki hafta).
Kişi kapasitesine göre, bir tam gün içinde yaklaşık 1 ½ litre ile 3 litre arasında su içebilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde daha çok su içmenin zararı yoktur.
1 Hafta Boyunca Sadece Su İçerek Kaç Kilo Verilir? Hem sağlıklı hem de kontrollü bir biçimde kilo vermek isteyen kişilerin uygulayabileceği popüler oruçlar arasından en sağlıklısı su diyetidir. Kilo verme Kilo sorunu yaşayan kişilerin denediği su diyeti ile 1 haftada 7 kilo verebilirsiniz.
Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız.
Yağ yakımı sayesinde trigliserit ve kolesterol değerlerinde düşme olur. Vücuttan hücre yenilenmesinden kaynaklı, somatotropin (gençlik hormonu) salgılanır. Oksidatif stres belirtilerinde azalma olur. 16 saatlik açlıkta ''otofaji'' (vücudun, hasar görmüş hücreleri parçalayarak, hücresel geri dönüşüme kazandırması) olur.
Vücudu aç bırakmak kök hücreleri tetikleyerek yeni akyuvar hücrelerinin üretimini arttırıyor. Bir başka deyişle açlık; vücuttaki kök hücrelerdeki bir düğmeyi aktif hale getirerek, vücudun bağışıklık sisteminin yenilenmesini gerçekleştiriyor.
Kısaca oruç ya da aralıklı açlık bu iyileşme sürecinin en önemli ve temel uygulaması. Yapılan bilimsel bir araştırmada, gün içerisinde 14 saat gibi bir süre aç kalan kişilerin yağ yakarak kilo verdiği ve kan şekerinde iyileşme görüldü.
Yeterli sıvı almadığınız zaman bir miktar “acayip” hissetme durumları başlıyor. Çalışmalar, hafif düzeyde dehidrasyonun baş ağrısı yaptığını, bilişsel performansı düşürdüğünü, yoğunlaşmayı zorlaştırdığını ve hafızada bozukluklara neden olduğunu söylüyor.
Susuzluk aynı zamanda böbrek taşlarına ve idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu hastalıklar hızla tedavi edilmediklerinde böbrek yetmezliğine neden olabilirler.
Kas spazmı olarak da adlandırılan bu durum, kas yorgunluğuna, vücudun susuz kalmasına ve dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkar. Ayrıca bel fıtığı nedeniyle de bacak ağrısı hissedilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri