MULTİMETRE İLE AC AKIM ÖLÇÜMÜ
Multimetre'nin problarını ölçeceğiniz devre elemanına seri olarak bağlayınız. Ölçüm değeri ekranda görüntülenecektir. Eğer ölçülecek akım değeri çok küçük bir değer gösteriyorsa kademeleri teker teker indirerek hassas akım değerini ekranda görebilirsiniz.
U = V (x1) – V (x2)
Çok fazlı devrelerde fazlar arası gerilimler U, faz-nötr arası gerilimler V ile gösterilir. Bir elektrik akımının gerilimi voltmetre ile ölçülür. Evlerde kullanılan alternatif akım enerjinin etkin gerilimi 220 Volt, sanayide kullanılan alternatif akımın gerilimi ise 380 Volt' tur.
Multimetre Kullanımı
·Siyah prob ucunu ölçüm aletindeki COM soketine takın. ·Sayacın manuel aralık ayar kadranı varsa, AC veya DC voltlarını seçmek için bunu çevirin ve istenen doğruluğu vermek için bir aralık seçin. Örneğin, 20 volt aralığındaki 12 voltluk ölçüm, 200 volt aralığından daha fazla ondalık basamak verir.
LoZ (ACV) özelliği, büyük kapasitörlerde rezidüel (hayalet) voltajı tanımlamak için kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan faydalı bir cihazdır. AC voltmetre, ac gerilimi ölçülmek istenen devre elemanı uçlarına paralel olarak bağlanmalıdır. AC voltmetrenin gösterdiği değer, genelde ac gerilimin etkin (rms) değeridir.
Neyi Ölçer? Voltmetreler, elektrik devresinin iki farklı bölgesi arasındaki gerilimi ölçmeye yarar. Bu nedenle bağlama şekli de parelel olacaktır.
AC ve DC Gerilimi Ölçümleri
DC gerilimi ölçümünde maksimum doğruluk sağlamak için öncelikle AC gerilimini ölçüp kaydedin. Ardından AC gerilimi aralığıyla aynı olan veya bundan daha yüksek olan bir DC gerilimi aralığı seçerek DC gerilimini ölçün [RANGE (ARALIK) düğmesini kullanarak].
DC gerilim ölçmek için, sadece, DC VOLTAGE ve COM uçlarını, ölçüm yapılacak devre veya elemana paralel olarak bağlayın, V butonuna basarak gerilim kademesini (2V veya 200V) seçin ve 7-parçalı LED göstergeden ölçülen gerilim değerini okuyun.
Cevap. Devredeki elektrik akımını ölçer ve devreye seri olarak bağlanır. Yüksek akım ölçülecek DC devrelerde ampermetre şöntü dediğimiz eleman kullanılır. Bu devrede akımı biz miliamper olarak ölçeriz.
Evlerimize gelen şebeke gerilimi 230 Volt 50 Hz'dir. ABD'de ise şebekeler 120 Volt 60 Hz kullanılmakradır. Elektrik daha az kayba sebep olduğu için AC olarak iletilir ve ihtiyaç durumunda DC forma çevrilebilir. Bahsedilen 230 V, AC olduğu için gerilimin tepe değeri değil, etkin değeridir.
Alternatif akım tiplerinden çok kullanılanlar şunlardır;
Evlerde kullanılan şekliye 60 Hz'lik frekans (ABD) ve 110-20 voltluk gerilimdir. (120 VAC) ve fazlar arasında ise 240 volt alternatif gerilim (240 VAC) vardır.
AC ve DC arasındaki fark, elektronların aktığı yönle ilgilidir. Doğru akımda elektronlar, tek bir yönde (ileriye doğru) sabit bir şekilde akar. Alternatif akımda elektronlar, bazen ileri bazen geri giderek sürekli olarak yön değiştirir. Bu periyodik yön değiştirme alternatif akımın frekansını belirler.
DC doğru akımları ölçerken AC ampermetre alternatif akımları ölçer.
AC/DC Akım ve Kaçak Akım Ölçümü
Genelde pensampermetreler AC akım ölçerler ancak DC akım ölçebilen pensampermetrelerde mevcuttur.
Akım ölçümü genellikle dijital multimetre ile yapılsa da, zamana bağlı değişen akım ölçümü bir osiloskop yardımıyla yapılmalıdır.Çoğu osiloskop, akımı değil, yalnızca gerilimi doğrudan ölçer ancak şönt direnci veya akım probu kullanarak bir osiloskopla akımı ölçebilirsiniz.
AC ve DC arasında ne fark var? Anlaşılabileceği gibi AC ve DC, iki farklı akım türüdür. DC tek yönlü akım sağlarken, AC ise dönüşümlü olarak ileri geri akım yönleri arasında geçiş yapar. Bir DC'nin sabit tek yönlü akışı, elektroniklere güç sağlamak ve pillerde güç depolamak için uygun sabit elektrik sağlar.
Tehlikeli Gerilim: Etkin değeri alternatif akımda 50 V'nin, doğru akımda 120 V'nin üstünde olan, yüksek gerilimde ise hata süresine bağlı olarak değişen gerilimdir.
2.4 DC Gerilim Ölçümü
akımı ölçmek için kullanılan ölçü aletidir; akımı ölçülecek devre elemanına seri bağlanmalıdır. göstergede akım değerinin başında eksi işareti okunur; ölçü aleti hasar görmez.
Avometrenin daha geliştirilmiş modeline multimetre denir. Avometrenin temelinde akım, voltaj ve direnç ölçümlerini ayrı ayrı yapan galvanometre vardır.
Multimetre nin üzerinde bulunan siyah ve kırmızı probları ölçü aleti nin uygun soketlerine takınız. Siyah prob COM soketine kırmızı prob ise orta sokete takalım. Ölçü aletimizin prob bağlatılarını tamamladıktan sonra multimetrenin kademesini ölçmek istediğimiz gerilim cinsine ayarlayınız.
Voltmetreler, gerilim ölçülecek devreye paralel bağlanırlar. Devrenin geriliminin ölçülebilmesi için, şebeke uçları doğrudan voltmetre uçlarına bağlanır. Bu bağlama paralel bağlamadır. Voltmetreler gerilim ölçülecek devrede değişiklik yapmamalıdır.
Voltmetre yanlışlıkla devreye seri bağlanırsa iç direncinin çok yüksek olmasından dolayı devre direncini arttırır. Bunun sonucu devre üzerinden akım geçmez veya geçmesi gerekenin çok altında akım geçer. Dolayısıyla devre normal çalışmaz.
Voltmetrenin iç direnci düşük olursa, kısa devre yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri