TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
Hidrojen iyonları fazla olduğunda su asidik hale gelir ve pH değeri 7'den azdır. Tersi durumda, yani hidroksit iyonlarının konsantrasyonları fazla olduğunda suyun pH değeri 7'nin üzerinde çıkar. Sağlıklı ve kaliteli içme suyunun pH değerinin 6.5 ila 9,0 arasında olması beklenir.
Musluk veya şebeke sularından elde edilen sulardan, arıtma sistemlerinden elde edilen sulardan içme ve kullanma suyu analizi için numune alır. Alınan numune ile analiz yapılır. Su analizi laboratuvarları, numune suların incelendiği ve içeriğindeki maddelerin tespitinin yapıldığı laboratuvarlardır.
Suyun kalitesini anlamak için yapılması gereken birtakım ölçümler vardır. Bunlardan en önemlileri ise pH ve PPM ölçümüdür. Suyun içilebilmesi için PPM değerinin maksimum 150 olması gerektiğini söyleyebiliriz. PH değeri ise 7,2 ile 8,5 arasında değişkenlik gösterir.
Bu noktada yapılan araştırmalara göre suyun maksimum değeri 500 mg/L (500 ppm) olmalıdır. Bu sonuca ise Doğayı Koruma Ajansı (EPA) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılan incelemeler sonrası varılır.
İlgili 28 soru bulundu
TDS metre ile suyunuzun ne kadar temiz olduğunu, mevcut suyunuzun kalitesini, kirlilik oranını ölçebilirsiniz. TDS metre ile suyunuzun sertlik derecesini de ölçebilirsiniz. Su içerisinde TDS değeri ne kadar yüksek ise içerisinde o kadar çok yabancı madde bulunuyor demektir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Su Analiz Değerleri
Kimyasal analiz sonucu; suyun sertliği, pH derecesi, tuzluluk durumu, (varsa) içinde insana zararlı azotlu malzemelerin miktarı, buhar kazanına zararlı olan silikat ve paslanmaz çeliğin düşmanı klorür mineralinin miktarı gibi birçok bilgi edinilir.
Fiziksel parametreleri, kimyasal parametreleri ve biyolojik parametreleri içeren suyun kalitesini ölçmeye yardımcı olan üç su kalitesi parametresi vardır. Fiziksel parametreler renk, tat, koku, sıcaklık, bulanıklık, katılar ve elektriksel iletkenliği içerir.
Bunlardan birincisi kimyasal su analizleri, ikincisi ise mikrobiyolojik su analizleridir. Mikrobiyolojik analizlerinde; içme ve kullanma suları, ambalajlı sular, doğal kaynak suları ve doğal mineralli suların üretim, ruhsat ve piyasa kontrolleri için gereken mikrobiyolojik analizleri gerçekleştirilmektedir.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
SUDA KLOR TAYİNİ
6 tane kavanoz alınıp her biri 1 litre su doldurulur. Kavanozların ağzı açık bırakılır. Birinci kavanoza bir damla ikinci kavanoza iki damla, altıncı kavanoza 6 damla olacak şekilde klor eriyiği damlatılır. 30 dakika beklendikten sonra klor komparatörüyla ölçümler yapılır.
İçme – kullanma suyunda genel olarak şu nitelikler aranır; kişi başına, günde yeterli miktarda, kokusuz, renksiz, berrak ve tadı iyi olmalıdır, toksik madde içermemelidir.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Su, kokusuz, renksiz, içimi lezzetli olmalıdır.
Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler olmamalı, sular, renksiz, berrak ve içilebilecek sıcaklıkta olmalıdır. İçme suyu için en uygun sıcaklık 8-12 °C‟dir. Ayrıca sulardaki çözünmüş oksijen konsantrasyonu 5 mg/L‟den daha yüksek olmalıdır.
Teknik ve hijyen koşulları dikkate alındığında sağlık için herhangi bir risk bulundurmayan Buzdağı suları, içme suyu konusunda oldukça popüler. Buzdağı sularının analiz sonuçlarına göre pH değeri 7,1 olarak açıklanmıştır. Bu değer ise insan sağlığı için ideal bir pH seviyesidir.
Plastik şişeler de biraz geçirgen olduğundan, şişelenmiş suyu ev temizlik malzemeleri ve kimyasallardan uzakta saklamak en iyisidir. Suyunuzda tuhaf bir tat veya koku oluştuğunu fark ederseniz, içmeden önce kaynatmalı veya atmalısınız. Eğer plastik şişedeki su açıldıysa, en fazla 7 gün içerisinde tüketilmesi gerekir.
Hemen bütün ülkelerin içme suyu standartlarında demirin 0.3 mg/L'den, manganezin ise 0.05 mg/L'den daha az olması tavsiye edilmektedir. Demir ve manganez gideriminde ekseriyetle bu sınırların altında kalınması hedeflenmektedir.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Numune alınacak musluk, çeşme, vana alevden geçirilerek steril edilir.( Ateşe dayanıklı metal veya cam çubuk ucuna pamuk sarılarak pamuk alkolle ıslatılıp yakılarak elde edilen alevle sterilizasyon yapılır.) Su, numune şişesine bu işlemden sonra alınır. Aynı gün içerisinde numune laboratuara götürülür.
Aylık, 3 aylık, 6 aylık analiz yaptırılabilir. Mikrobiyolojik analiz sonuçları ortalama 3-5 iş gününde çıkarken, kimyasal su analizleri 5-10 iş günü arasında sonuçlanmaktadır. Çeşme ve içme sularından analiz alımını 3 ayda bir, kuyu suyu analizi yaptırılmasının 6 ayda bir olarak önermekteyiz.
Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür. Bu değer zemzem suyunun alkali bir yapıda olduğunu gösterir.
Erikli Su'yun pH değeri 7.86'dır. Nasıl Üretiliyor? Uludağ'ın zirvesinden gelen doğal kaynak suyunu, lezzetini ve tazeliğini koruyarak el değmeden şişeliyoruz, gerçekleştirdiğimiz özel analizler ile eşsiz lezzetini güvence altına alıyoruz.
Adana, Sakarya, Bolu bölgelerinden çıkan doğal mineralli kaynakların şişelenmesi ile üretilerek müşteriler ile buluşan Hayat cam su yüksek kalitede özelliklere sahiptir. 7,55 ph değeri ile ideal orana sahip bu su ayrıca mineral bakımından da zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri