Kapsaisin içeren baharatlar çok vakit geçmeden bağırsakları harekete geçirmektedir. Kırmızı toz biber, pul biberi, isot gibi acı baharatlar ishali meydana getirir.
Baharatlı Yiyecekler
Bu durum, özellikle vücudunuzun alışık olmadığı güçlü' baharatlarda olasıdır. Acı biber ve köri ishale neden olan baharatların başında gelir, bunun nedeni içerdikleri kapsaisin adlı maddedir.
Bu biberde bulunan bir bileşen olan kapsaisin, bağışıklık sisteminiz tarafından bir tehdit olarak algılanır. Vücuttan salgılanan IgE antikorları kapsaisin ile temas ettiğinde, bu yabancı maddeleri engellemek için histamin salgılanır. Aralarındaki kimyasal reaksiyon, kırmızı biber alerjisi belirtilerine neden olur.
Sodyum açısından zengin olan maden suyu midenin rahatlamasını sağlar ve yanma hissini geçirir. Doktorlara ve beslenme uzmanlarına göre yemekten hemen sonra değil 15 - 20 dakika sonra tüketilmelidir. Midenin asidini azalttığı için hazımsızlığı da giderir ve bağırsak faaliyetlerini düzenler.
İlgili 22 soru bulundu
*Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz. *Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlar yani doğal bir kemoterapi görevi görür. *Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. *Yağ yakma özelliği sayesinde kolay zayıflamaya yardımcı olur.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır.
Acı Biber Sindirime İyi Gelir: Sindirim salgısını arttırarak iştah açması sayesinde sindirimin daha rahat olmasını sağlar. Acı Biber Kabızlığı Yok Eder: Acı biber lif açısından zengindir. Acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu engelleyebilirsiniz.
Bir bardak suya, bir çay kaşığı karbonat yeterli olur. Bunu yavaş yavaş içmeniz gerektiğini unutmayın. (Mide yanması sırasında her şeyi yavaş içmeniz gerekir.) Mide asidin nötralize ederek mide yanmasına iyi gelen şeylerden biri de sakız çiğnemektir.
Acı biberin fazla tüketildiği günlerde mide yanması oluşacaktır. Acı biber, mide asitlerinin dengesini bozar ve yanma hissine neden olur. Bu yüzden tüketmeniz gereken durumlarda çok az miktarda tercih etmeniz önerilir.
Bağırsak ağrısı genelde kramp ve şişkinlik ile kendini belli eder. Aşırı gaz olması, ishal ya da kabızlığın uzun sürmesi de bağırsak ağrısının ya da bağırsak problemlerinin anlaşılması için yeterli olabilir. Bazı hastalarda bağırsak ağrısı esnasında kabızlık ya da ishal nöbetlerinin ortaya çıktığı da bilinmektedir.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Acı biber yanma ve sıcak hissine neden olsa da aslında kimyasal bir yanma ya da doğrudan bir doku hasarı gerçekleşmez. Kapsaisin molekülü vücut sıcaklığını algılayan ve düzenleyen TRPV1 proteinine bağlanır. Bu protein etkinleştiğinde ısı, yanma ve tahriş olma hissi yaratır.
Yemeklerde kullanılan acı biber yemekler sindirildikten sonra ishal oluşturabilir. Acılı yemekler, çiğ köfte, acılı turşular tüketildikten sonra ishal olma nedeni de bu şekilde açıklanabilir. Midedeki yanma hissiyle beraber metabolizmayı canlandırıp ishali oluşturur.
Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Acı biberin midede mikropları öldürme özelliği vardır. Ülser gibi mide rahatsızlıklarına sebep olan mikropları öldürmek için acı biber tüketebilirsiniz. İştah açıcı özelliği herkes tarafından bilinmektedir. Bu dezavantaj gibi görünse de acı biberin metabolizma hızlandırma ve kabızlığı önleme etkisi daha fazladır.
Ağızda, midede ya da başka bir yerde yanma hissini algılayan nöronlar, bu acıya sebep olan şeyin ayrımını yapmaz, vücut aynı şekilde tepki verir. Fakat acı biberin verdiği bu geçici rahatsızlık dışında uzun vadeli herhangi bir tehlikesi yoktur.
Bunun için ayran için. Ayran yağ içerdiği için ağızdaki acılık hissini oluşturan kapaisini temizliyor. Böylelikle acılık hissi ortadan kalkıyor. Su ise geçici çözüm sağlıyor.
İltihabı ve enfeksiyona büyük etki eder
Acı biber, antibakteriyel özellikleri sayesinde bir yaralanma durumunda enfeksiyonu önleyebilir. Ayrıca antifungal özelliklere sahiptir.
Acı biber düzenli tüketim yapıldığı zaman kilo verdirir. Bunu yapma nedeni ise yağ yakıcı özelliğe sahip olmasından gelir. Bu özellikten dolayı kilo vermeniz daha hızlı bir hal alacaktır. Özellikle kalori yakma seviyeniz giderek daha çok artar.
Acı biber, damarların içerisindeki plakları temizler ve kalbe iyi gelir. Kalbin ihtiyacı olan besin maddelerini içinde barındıran acı biber, vücut sıcaklığını arttırır ve kanı incelterek dolaşımı hızlandırır. Ayrıca kan hücrelerine yapışan toksinleri de temizler.
Acı biber ve bazı baharatlar, hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş etmektedir. Buna bağlı olarak; makatta yanma ve ağrı hissi oluşur. Dışkılama esnasında da ıkınmaya sebep olarak hemoroid riskini arttırır.
Acı yedikten sonra su içilirse reflü, gastrit ve bağırsak rahatsızlığına yol açar. Meyvenin üzerine içilirse mide asidi oluşur. Spor sonrası su içmek karaciğer ve dalağı büyütür. Tatlının üzerine su içilmesi şekeri yükseltir.
Acının özü olan acı biberin özü “capsaicin” adlı doğal bir maddedir. Acı biberin ağzına değdiği anda oluşan his sayesinde kişinin sinirleri yumuşayarak beyinde bir endorfin salgılar. Ayrıca beyin bölgesinde salgılanmakta olan endorfin, vücut üzerinde bir ağrı kesici etkisi oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri