Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Doku kayıpları sonrasında iyileşme uygulanan cerrahi yönteme göre değişir. Eğer dinamik bir bölgede ise ameliyat sonrası fizik tedavi gerekli olabilmektedir. Doku kayıpları onarımlarında yaralanmanın boyutu ve karmaşıklığı arttıkça tedavi ve iyileşme de o kadar uzun ve karmaşık olmaktadır.
Tedavi dinlenme, kompresyon, yüksekte tutma ve anti-inflamatuar ilaçların kullanımını içerir. Akut yaralanma aşamasında şişmeyi azaltmak için buz kullanılabilir. Ağrı ve şişliğin devam ettiği durumlarda enjeksiyon gerekebilir. Enfeksiyon kaynaklı bursit durumunda doktorunuz antibiyotik kullanmanızı isteyebilir.
Yüksekte tutma, kompresyon, buz uygulaması ve istirahat gibi tedavi yöntemleri ile iyileşme gerçekleşir. Fakat bağların tamamen yırtılması durumunda onarımın cerrahi olarak gerçekleştirilmesi gerekir.
Doku kayıpları yanık, trafik kazası, iş kazası, yara iyileşmesini bozan hastalıklar, ameliyatlara bağlı komplikasyonlar gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkan, sadece deri kaybından uzuv kaybına kadar oluşabilen durumlardır. Doku kaybı vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir.
İlgili 17 soru bulundu
Hasarlı dokunun rejenerasyonu ●Bağ dokusunun depolanmasıyla skar oluşması. Hafif bir hasar sonrası hücrelerde iyileşme rejenerasyonla gerçekleşir. Rejenerasyon, hasar sonrası geriye kalan ve bölünme kapasitesini kaybetmemiş hücrelerin proliferasyonuyla ve dokunun, kök hücreler kullanılarak yenilenmesiyle gerçekleşir.
Kolajen organizmamız için gerekli olan bir moleküldür. Bunu, dokuların birbirine kaynaşması, esnekliği, nemlenmesi ve direncinin de bağlı olduğu bir tür yapıştırıcıya benzetebiliriz. Bu safhada epitelizasyon gelişir. Doku hasarı büyük doku kaybı ile beraberse yenilenme yara kenarlarından başlar.
Yumuşak doku zedelenmesi ne kadar sürede geçer? İyileşme süresi zedelenmenin ciddiyetine ve özelliğine göre değişmektedir. En sık görülen yumuşak doku zedelenmelerinden biri burkulmadır ve birinci derece burkulmaların iyileşme süresi 1 – 2 haftayken, ikinci derece burkulmaların ise 2 – 4 haftadır.
Doku zedelenmesinin geçme süresinin zedelenme boyutuna göre farklılık gösterebileceğini ifade etmek de mümkün olmaktadır. Genel olarak doku zedelenmeleri 1-2 hafta içerisinde geçebilen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir.
Yumuşak dokularda görülen zedelenme ve travma sonrası görülen doku bozulmasına yumuşak doku bozukluğu adı verilmektedir. Vücudumuzdaki yumuşak dokuların darbe alması sonrasında veya aşırı zorlanması sonucunda yumuşak doku bozuklukları görülebilir.
Travma gerçekleşen bölge üzerinde şişlik akut travma kaynaklık doku zedelenmesi belirtileri arasında yer alır. Bölgede cilt renginin farklılaşması da akut yumuşak doku travması ile karşılaşıldığının işaretlerinden biridir. Yara alınan bölgede aşırı hassasiyet ve duyarlılık da görülen belirtiler arasında yer alır.
TANTUM®; cerrahi, travmatik vs. sebeplerle yumuşak doku zedelenmesi sonucu meydana gelen akut (primer) inflamasyonun lokal mekanizmalarını etkileyerek antiinflamatuvar, antiödem ve antiinflamatuvar etkisine bağlı analjezik etki gösterir; inflamasyona bağlı olmayan ağrılarda etkisizdir.
Doku bozukluğu, örsenti ya da lezyon organizmada genellikle hastalık veya travmadan dolayı tahrip olmuş anormal herhangi bir dokuya verilen genel isimdir. Avam dilinde "hasar" olarak da bilinir.
Genel olarak 3-5 gün sonra pansuman açılır ve düzenli pansumanlara devam edilir. Kişi de yara iyileşmesini geciktirecek şeker hastalığı, ilaç kullanımları,enfeksiyon gibi sorunlar yoksa greft 7-10 gün içinde alıcı sahaya tam olarak tutunur.
Yumuşak dokularda meydana gelen zedelenme ve travma durumuna doku bozulması denir. Vücutta bulunan yumuşak doku yapılarının darbe alması veya aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açmaktadır.
Dokuların alındıkları yerler genellikle doğrudan kapatılabilir ya da gerekliliğinde deri yaması yapılabilir. • Genellikle tek oturumda gerçekleştirilen doku taşıması ameliyatları 6-8 saat kadar sürebilir.
Öykü, fizik mauyene ile birlikte röntgen, ultrason, MRI ve BT tetkikleri yapılabilir. Özellikle kas içi kanama da USG ile hızlı değerlendirme sağlanırken MR ile detaylı tarama yapılabilir. Fakat kanamanın yeri ve miktarı açısından ayrıca eşlik edebilecek kemik doku yaralanmaları bazen BT ile araştırılabilir.
Yumuşak doku olarak ifade edilen dokular, vücutta farklı organ ve dokuların çevresinde yapı ve destek görevi gören; yağ dokusu, kas grupları, kan damarlarını oluşturan dokular ve bağ dokularıdır.
Alternatif bir tıbbi tedavi seçeneği teşkil eden medikal masaj, kronik ağrılar, yaralanmalar, kas ve yumuşak doku hastalıkları gibi pek çok durumda uygulanabilir.
Ayak ezilmesi problemi yaşayan kişiler ortalama 3 hafta ile 8 hafta arasında iyileşmeye başlarlar.
Buz doğrudan et ezilmesine karşı etki eder ve şişmeyi engeller. Eğer şişikten sonra buz tedavisi uygulanırsa buz aynı zamanda şişliği de indirir. Kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan buz tedavisi aynı zamanda morarmayı da hızlı bir şekilde geçirir.
Orta derece akut zedelenmeler ve yırtıklarda diz içindeki sıvı boşaltılır. Parmaklardan uyluk ortasına kadar alçıya alınır ve 5-6 gün sonra hasta yere bastırılmadan koltuk değneği ile yürütülür. Alçı 3-4 hafta kalmalıdır.
Doku kaybı içeren kirli ortamlarla temaslı, içine yabancı madde karışmış yaraların mutlaka bir sağlık kuruluşunda tedavilerine başlanmalıdır. Bu yaralar iyice yıkanmalı, yara içeriği temizlendikten sonra ölü dokular debridmanla alınmalı ve gerekli tıbbi tedavi yapılmalıdır.
Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri