Acele İşe Şeytan Karışır atasözü; telaşla yaptığımız her işte aksilikler ve yanlışlar yaşanır anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Acele işe şeytan karışır atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Acele işe şeytan karışır atasözünün anlamı : Bir işin düşünüp yapılması gerektiğini yoksa işe şeytanın karışacağını belirtmektedir.
Testiyi satın alan köle sanki aradan 1 sene geçmemiş gibi koşarak eve gittiği sırada ayağı takılmış ve yere düşmesiyle birlikte testi de parçalanmış. Ağlayan kölenin ağzından birden ”acele edersen böyle olur, acele işe şeytan karışır” sözleri dökülüvermiş.
Aceleci sinek süte düşer - Vikisözlük.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle anlamı ile beraber denize düşen yılana sarılır birçok farklı yerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hatta günlük yaşam içerisinde bir duruma anlatabilmek için en önemli atasözlerinden biridir.
Ağaç yaşken eğilir. atasözünün anlamı: "Terbiye ve eğitimin etkili olması için küçük yaşta başlamak gerekir." anlamında kullanılan bir sözdür.
Acele Yürüyen Yolda Kalır Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele yürüyen yolda kalır atasözü, acele ile yapılan işlerin düzgün bir şekilde yapılamayacağı anlamını taşır. Çünkü acele hareket eden doğru işleri ince ayrıntısına kadar düşünemezler ve hata yaparlar.
[1] Bir insan işini acele ile yapıp hemen bitirmek isterse işi yaparken işini şaşırır ve sona erdiremez.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Aceleci Sinek Süte Düşer Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Bu atasözünün anlamı bir iş için acele edilirse, hemen olsun istenirse, düşünüp taşınmadan, çabuk ve acele hareket edilirse işlerin sekteye uğrayacağı olarak belirtilir. O iş ya eksik ya da bozuk olarak görülür.
Aceleci sinek süte düşer atasözü, çabuk ve acele yapılan işlerin fazla yarar getirmediğini belirtmek için kullanılmakta olan bir atasözüdür.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. Aceleye getirmek (dara getirmek) deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Aşağıda Sakarya yöresinde söylenen atasözlerinden bazıları yer almaktadır. Acele ile menzil alınmaz. Acılı başta akıl olmaz. Acırsan Taraklı'nın öküzüne acı.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Günümüzde en çok kullanılan atasözleri arasında "boş çuval ayakta durmaz" sözü de yer alıyor. Bu atasözü, gerçekle alakası olmayan ve hiçbir desteği bulunmayan gereksiz düşünce ya da planlarla herhangi bir sonuca varılamayacağı anlamına gelir.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır atasözü, güzel konuşarak halledilmeyecek mesele, çözülmeyecek sorun yok anlamına gelir.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
Ak akçe kara gün içindir atasözü de sıklıkla kullanılan atasözlerinden bir tanesidir.
Aç Ayı Oynamaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Türk Dil Kurumunun açıklamasına göre aç ayı oynamaz atasözü şu şekilde ifade edilmektedir; bir iş yapan kimseye emeğinin karşılığı mutlaka verilmelidir. İnsan ya da hayvan çalışan insanların karnı doyurulmalı ve emeklerine karşılık hak ettikleri verilmelidir.
“İşlerinde acele etme ve hemen karar verme! Acele ile verilen kararlara şeytan karışır. Hadis-i şerifte; (Acele şeytandandır. Teennî Rahmandandır) buyuruldu.
Acele kelimesi hiç zaman geçirmeden bir durumu ele almak ve onu hemen hızlı, çabuk şekilde gerçekleştirmek olarak dile getirmek mümkün. Bu kelimeye alternatif olarak ivedi sözcüğü kullanılmaktadır.
müteaccil. (Acele. den) Acele eden, aceleci.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri