Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı bu sözcük, Osmanlılar tarafından ise genellikle İranlıları nitelemek için kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı Türkçeye de İranlı anlamında kullanılan bir sözcük olarak geçmiştir. Osmanlılar döneminde İran'dan gelen insanlar için kullanılırdı.
Günümüzde Acem tabiri İran'ı ifade etmektedir. Osmanlılarda, Azerbaycan ve Azerbaycan Türkle- ri için, sadece İran'ın egemenliğini ifade etmek maksadıyla Acem denildiği bilinmektedir1.
Hem halk türkülerinde hem de gazel ve kaside türündeki şiirlerde sık sık geçen Acem kızı sözünün biri gerçek biri mecazi olmak üzere iki anlamı vardır. Sözlük anlamı İranlı kız olan bu kelime, esmer güzeli manasında da kullanılır.
Türk halk kültüründeki genel algıda Acem kelimesi ile Farslar kastediliyor olmasına rağmen, kelimenin folklor ürünlerindeki arka planına bakıldığında, Acem kelimesinin aslında Azerbaycan Türkleri için kullanıldığı görülecektir.
ACEN akreditasyonu, hemşirelik eğitiminde kaliteyi sürekli iyileştirmeyi amaçlayan bir süreçtir. ACEN, akreditasyon sürecinde hemşirelik eğitimi veren kurumları; yönetsel süreçler, öğrenciler, öğretim elemanları, müfredat, kaynaklar ve ölçme değerlendirme olmak üzere altı standart kapsamında değerlendirmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Acemler yani İran'ın çoğunluğunu oluşturan kesim, Anadolu Alevileri gibi Müslümanlık anlayışlarında Hz. Ali'yi öne çıkaran bir mezheptendir. Ancak, onların yaşam biçimi Alevilerden Yani Türklerden farklıdır.
"Acem Kılıcı Gibi" deyimi, Türkçe'de bir şeyin görünüşte etkileyici ama pratikte işe yaramaz olduğunu ifade etmek için kullanılır. Acem kılıcı, tarihte Persler tarafından kullanılan ve gösterişli görünüşüyle bilinen bir kılıç türüdür.
Acem, Arapların kendileri haricindeki yabancılar için kullandığı bu sözcük, Osmanlılar tarafından ise genellikle İranlıları nitelemek için kullanılmıştır. Bu sebepten dolayı Türkçeye de İranlı anlamında kullanılan bir sözcük olarak geçmiştir. Osmanlılar döneminde İran'dan gelen insanlar için kullanılırdı.
İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır.
Bir sengine yekpare Acem mülkü fedadır. taşına bütün bir İran ülkesi feda olsun. aydınlatan güneşle tartılsa (aynı kefeye konsa) lâyıktır. dünya feda olsun demek istemiş de olabilir.
Türkiye'de Âzerî Türkleri'ne "acem" denmesi de İran'la olan münasebetleri sebebiyle olmalıdır. Ayrıca Türkçe'de ve Farsça'da acemi kelimesi mecazî olarak "bir işi beceremeyen, tecrübesiz, bilgisiz kimse" mânasına da kullanılmaktadır.
Söz ve müziği Neşet Ertaş'a ait olan Acem Kızı adlı türkünün söz yazarının aslında Âşık Cananî ve Hüseyin Tenecioğlu olduğuna dair ihtilaflar bulunmaktadır. Hüseyin Tenecioğlu şiiri gerek kafiyelerdeki uyum gerekse sözlerin doğruluğu açısından daha sağlam bir metindir.
REPERTÜKÜL - TÜRKÜPEDİA Repertuar Türküleri Külliyatı - Türkü Ansiklopedisi. Yapılan araştırmalarda "Şanova" isimli bir yer olmadığı tespit edilmiş olup bu türküde "Şano" kelimesinin sonradan "Şanova" haline dönüştüğü anlaşılmaktadır. Şano; sahne anlamına gelmektedir.
Farslar (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿, Farsça: پارسها), Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (Osmanlıca: عجم, Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
Farslar - YouTube. Farslar, günümüzdeki İranlıların ataları olan Arap metinlerinde Fars dünya genelinde Pers olarak adlandırılan tarihte ve coğrafyada büyük izler bırak bu kadim uygarlığı sizler için anlattım.
Neşet Ertaş'ın meşhur ettiği "Acem Kızı" adlı türkü Aşık Hüseyin'e aittir. Aşık Hüseyin bu türküyü Adana'da sahnedeyken görüp clşık olduğu güzel bir Acem Kızı için doğaçlama söylemiştir (Aşık İ mami).
İran Devrimi veya İslam Devrimi (Farsça: انقلاب اسلامی, İnkılâb-ı İslâmî), 1979 yılında İran'ın Muhammed Rıza Pehlevi liderliğindeki bir monarşiden, Ayetullah Ruhullah Humeyni yönetiminde İslam hukuku ve Şiî mezhebi görüşlerini esas alan İslam Cumhuriyeti kurulmasına dönüşen popüler hareketin adıdır.
İranlılar'la ilgili bilgilere tarihte ilk defa milâttan önce IX. yüzyıla ait Asur kaynaklarında rastlanmaktadır. Bu kayıtlardan, Ortadoğu'ya göç eden Hint-Avrupa kavimlerinden olan Medler'in Urmiye gölünün güneydoğusunda, Persler'in ise batısında oturdukları anlaşılmaktadır.
Azeriler. İran Azerileri, İran'daki en büyük Türk dilli gruptur ve Farsçadaki İran Türkleri (ترکهای ایران) adı öncelikle İran Azerileri için kullanılmaktadır. İran'da, pratik bir yaklaşımla, Kazaklar ve Türkmenler dışında kalan Türk topluluklarının hepsi Azeri, dilleri de Azerîce olarak adlandırılmıştır.
Antik Persler, MÖ 2. binyılın sonlarında muhtemelen Kafkaslar veya Orta Asya'dan İran Platosu'na göç eden bir Hint-İran halkıydı. Esasen hayvanları ile birlikte bozkırlarda dolaşan çobanlar olan bu insanlar, etnik olarak Baktriyalılar, Medler ve Partlar ile akrabaydılar.
Resmî dili Farsçadır. Anayasasının 12. maddesine göre ülkenin resmî dini İslam, resmî mezhebi ise İsnâaşeriyye Şiiliği'dir.
UYARI: Özel ad kendi anlamı dışında yeni bir anlam kazanmışsa büyük harfle başlamaz: acem (Türk müziğinde bir perde), hicaz (Türk müziğinde bir makam), nihavent (Türk müziğinde bir makam), amper (elektrik akımında şiddet birimi), jul (fizikte iş birimi), allahlık (saf, zararsız kimse), donkişotluk (gereği yokken ...
Deyim. birbirine karşı olan iki tarafa da dostluk ya da düşmanlık eder bir durum gösteren, iki tarafı da idare eden.
"Damdan düşer gibi" deyimi, genellikle ani ve beklenmedik bir şekilde ortaya çıkan durumlar için kullanılır. Bu ifade, bir kişinin ya da olayın, hiç beklenmeyen bir anda ve sürpriz bir şekilde karşımıza çıkması durumunu anlatmakta kullanılır.
Kılıcı kınına koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
savaşı bırakmak, savaştan vazgeçmek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri