Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez. Fakat Pazar günleri kişilerin izin yapabileceği bir gündür. Bu günlerde eğitim olmaz ve dinlenebilirsiniz.
Genel olarak bu süreye "4 hafta" da denilmektedir. Bedelli askerlik yapacak olan asker adayları, bu süre zarfında temel eğitimlerini başarıyla tamamlamaktadırlar. Bedelli askerlik yapmayan askerler için ise askerlik süresi 6 aydır ve bu sürenin ilk bir ayı acemi birliği, sonraki beş ayı ise uzmanlık dönemini kapsar.
Peki, acemi birliğinde çarşı izni var mı, oluyor mu? İşte, o detaylar. Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Erbaş/Erlerin kânunî izin süreleri; askerlik hizmetinin her ayı için iki gün olarak hesap edilir ve bu izin süresi askerlik hizmetinden sayılmaktadır. (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem erbaş/erlerin ise 12 gündür.)
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
İlgili 40 soru bulundu
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Acemi birliklerinde yürüyüş yerleri, dönüş kuralları, komutanlarla konuşma tarzı, silah eğitimleri gibi tüm temel eğitimler öğretilmektedir. Acemi birliklerinde askerlerin ihtiyacı olan tüm ekipmanlar askerlere iletilmektedir.
Bedelli askerlikte çarşı izni, asker adayları arasında usta birliğinde verilen bir haktır. Bedelli askerlik yapan kişiler ise Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri temel askeri eğitim, Cumartesi günü ise fiziki ve kültür eğitimleri yapmaktadır.
Askeriyede telefon belirli kurallar çerçevesinde serbesttir. Bu kurullardan en önemlisi telefonunuzun kamerasız olmasıdır. Akıllı telefon özelliklerine sahip bir telefon askeriyede kabul edilmez. Tuşlu telefon olması tercih edilmektedir.
Brom herkes android götürüyor askere, askeriyenin fotoğraf ve videosunu çekmek yasak olduğu için kameralı telefon yasak.
Yeşil asker iç çamaşırı askerlerin askerlik süresince kullanması gereken renktir.
Normal askerlik sürecinde 1 ay acemi birliği ve 5 ay usta birliği bulunmakta ve usta birliği olarak tanımlanan askerlik döneminde çarşı izni kullanılabilmektedir. Ancak 1 aylık acemilik döneminde böyle bir şey mümkün olmamaktadır.
Askerlikte yemin töreni, acemi birliğine katılım tarihinin ardından 3. hafta içerisinde gerçekleşmektedir. Bu tarih, 23 ila 26 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.
Askerlik yerleri "www.turkiye.gov.tr/sevk-edilecek-egitim-merkezi “ linkinden öğrenilebilecek. Askerlik yapacaklar E-Devlet şifresi ve kimlik numarası ile giriş yaptıktan sonra yerlerini öğrenebilecekler.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Çalışma kapsamında erbaş ve erler için özel sim kart üretilecek. Bu kartların takılacağı telefonlar mesainin olduğu 08.00 ile 18.00 saatlerinde kullanılamayacak. Söz konusu saatlerde erişime kapalı olacak sim kartlar, mesainin bitimiyle kullanıma açılacak.
Nedir? Askercell, kışlalarda er ve erbaşların telefonla konuşabilmesi için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ön şart olarak belirttiği özellikleri sağlayan bir Turkcell hizmetidir.
Milli Savunma Bakanlığı, erbaş ve erlerin kullandığı 'Askercell' uygulamasında düzenleme yaptı. Buna göre Mehmetçik, artık sivildeki cep telefonu hatlarını vatani görevi süresince de kısıtlı olarak kullanabilecek. Askerlikte yeni dönem başlıyor. Sivil cep telefonu hatları artık kışlada da kullanılabilecek.
Sadece usta birliğine başlamış olan askerlere verilen bir haktır. Çarşı izninin süresi askeri birliğe ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak sabah 09.00 ile akşam 17.00 arası verilen çarşı izni bazı bölgelerde sabah 08.00 ile akşam 18.00 olarak tatbik edilebilmektedir.
Askerin hakkı olan Çarşı izni verilmiyorsa bunu şafağından düşürmelidirler.
Askeri yargı, Mehmetçiğe müjde niteliğinde yeni bir içtihat oluşturdu. Buna göre, çarşı izni sırasında cep telefonu kullanmak serbest olacak. Askerler, cep telefonlarını bir tanıdıklarına bırakıp hafta sonu kullanabilecekler.
Ancak, geçerli özürleri bulananlara yetkili komutanlıklarca yeteri kadar izin verilebilir. Ayrıca 12 hafta ve daha uzun süreli kursların sonunda arzu edenlere yıllık izinlerine sayılmak koşuluyla yol dahil olmak üzere 10 güne kadar izin verilebilir.
Askerî gıda, askerî personelin beslenmesine yönelik yiyeceklerdir. Askerî rasyon türleri arasında kumanya ve garnizon rasyonu bulunur. Beslenme kanununa göre bir askerin sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği olmak üzere üç ana öğün, gerektiğinde de iki ara öğün beslenmesi gerekiyor.
Kısa dönem asker maaşı yoktur harçlığı vardır. Direkt er olarak nitelendirildiği zaman 237 TL olarak bir harçlık almaktadır. Bunun yanında usta onbaşı ve erbaşlar 270, çavuşlar ise 305 TL olarak aylık harçlık alır. Yukarıda da belirttiğimiz bu tutarlar, yine kişilerin bulundukları yere göre farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri