Bir örnekle durumu detaylıca açıklayalım. Diyelim ki siz kısa dönem (6 ay er) askersiniz, acemi birliğine gittiniz ve 25 gün acemilik yaptınız. Yemin töreni yapıldı ve siz 7 gün dağıtım izni kullandınız. Bu durumda bu 7 günlük dağıtım izni sizin toplamda 12 gün olan izin hakkınızdan düşüyor.
Askerde, erbaş ve erlere, ilin güvenlik durumu ile birliğin konuş durumu ve görev özelliği dikkate alınarak görevi aksatmayacak ve en az iki haftada bir olacak şekilde izin verilmektedir. Ancak bu izin acemi birliğini kapsamamaktadır.
Kânunî izin süresi, (Uzun dönemler erbaş/erler için 24 gün, Kısa Dönem Erbaş/erlere ise 12 gündür.)
Bu sürenin ilk 1 ayı acemi birliği, sonraki 5 ayı ise uzmanlık dönemi olarak geçmektedir. Günümüzdeki askerlik sistemi gereği, normal erler 28 günlük acemi birliği süresini tamamladıktan sonra yemin ederek askerlik görevine başlamaktadırlar.
Milli Savunma Bakanlığı sitesinde yer alan askerlerin izinleriyle ilgili açıklamada ise şu ifadelere yer veriliyor; “Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bu son derece kısa olan zaman dilimi içerisinde askerlere hafta sonları da izin veriliyor mu acaba diye sürekli sorulmaktadır. Bedelli askerlik, acemi birliği olarak bakılan ve bu şekilde değerlendirilen bir askerlik dönemidir. Bu sebepten dolayı da hafta sonu askerler için çarşı izni verilmez.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Dünyanın en zorlu askeri eğitimlerinin verildiği birlikler arasında yer alan Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığında, mavi bereli komandolar zorlu arazi ve iklim şartlarına alışmak çok çetin bir eğitim görüyor.
Türk askerlik sisteminde rütbe fark etmeksizin tüm askerlik süresi 6 aya indirildi. Bu süre yedek subay ve astsubaylar için 12 ay olarak değiştirildi.
Normal erler, 28 günlük acemi sürelerini tamamladıktan sonra yemin etmektedirler. Bu süre sonunda askerler dağıtımlar ile görev yapacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Şafak, terhis tarihine göre mi hesaplanıyor? Terhis tarihi resmi olarak askerliğin bitiş gününü işaret etmektedir. Ancak şafak ise, terhis tarihinden kullanılmayan izinler vs. çıkarılarak zorunlu hizmeti fiili olarak bitirmenin mümkün olduğu tarihe kalan gün sayısını ifade etmektedir.
Buna göre, 2023 yılında askerlik görevini batıda yapan erlere 237,50 TL, onbaşılara 270,00 TL, çavuşlara ise 305,00 TL harçlık ödeniyor.
Usta Birliği Ne Zaman Belli Olur? Usta birlikleri acemi birlik eğitimlerinin tamamlanmasının ardından gönderilen farklı bir birliktir. Bu birlikte alacağınız eğitimler ve yapacağınız bazı görevler bulunmaktadır. Genel olarak acemi birliğinin son haftasında usta birliği yerleriniz belli olacaktır.
Erbaş ve erlere ilk altı aylık hizmetlerinin her ayı için bir gün, ikinci altı aylık hizmetine devam edenlerin her ayı için iki gün izin verilir.
Acemilikte yemin töreninden sonra çarşı izinleri başlar, ceza almadıktan sonra her hafta sonu çarşı izni olur.
Askerde akıllı telefon kullanmak yasaktır. Askere gittiğinizde, kamerası ve mobil internet özelliği olmayan bir telefon kullanmanız serbesttir.
Gündem Haberleri
Askerlik süresinin uzayacağı, 2024'te 12 aya çıkacağı iddiaları yer alıyordu. Peki Askerlik 12 ay mı olacak 2024? Askerlik uzadı mı, süresi uzayacak mı? MSB iddiaları yalanladı.
Asgari ücrete 1 Ocak 2023 tarihinde yüzde 55 zam yapılarak 8 bin 500 TL'ye yükseltildi. Askerliğini 12 aya tamamlayan er ve erbaşlara da ikinci 6 aylık dönemde her ay 8 bin 500 TL ödenmesine karar verildi. Asgari ücrete temmuz ayında yapılacak zammın ardından er ve erbaşlara ödenen tutar da artırılacak.
2023 ASKERLİK UZATILDI MI, KAÇ AY? Milli Savunma Bakanlığı (MSB), askerlik süresinin uzatılacağı iddialarına ilişkin, "Askerlik hizmet süresinin uzatılmasına yönelik yapılan bir çalışma yoktur” ifadeleri kullanıldı.
Usta birliğinin nereye çıkacağı ile ilgili kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Ancak genel olarak kabul edilen görüşe göre ikametgahları doğuda olanların batıya, batıda olanların ise doğuya gönderildikleridir.
Şu anki sisteme göre normal erler 28 günlük acemi süresinin ardından yemin etmekteler. Buna halk arasında 4 hafta da denmektedir. 4 haftalık bir deneyim birikimi sonrası dağıtımlar başlanır ve tüm acemi erler görevli olacakları komutanlıklara gönderilirler. Yedek Subay ve Ast Subayların askerlik süreleri ise 12 aydır.
Polislerin şark görevi kapsamında bulunan iller; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Van ve ilçeleridir.
Şafak sayınız 46'dan 44'e düşmüş olur. Yani evci izninde geçen süre askerlikten sayılmaktadır.
Memurlar için ölüm izni memurun eşinin, çocuğunun, kardeşinin, anne veya babasının, eşinin anne veya babasının ölümü halinde 7 gün olarak sunuluyor. İlgili kanun çerçevesinde özel sektör çalışanları için ölüm izni ise çalışanın eşinin, çocuğunun, anne veya babasının ölümü halinde 3 gün olarak sunuluyor.
Onda da annen, baban, eşin veya evli kardeşin gelmesi gerekiyor. Adres o kadar önemli değil, otel dahi olabilir. Ancak birliği izin verenler için her zaman evci çıkılacaksa; İkametgah adresi gerekiyor arkadaşlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri